detector.media
25.09.2019 20:08
Радіостанції збільшили кількість української мови та пісень в ефірі – Нацрада
Радіостанції збільшили кількість української мови та пісень в ефірі – Нацрада
Середня частка пісень української мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій у першому півріччі 2019 року становила 56%, в ефірі регіональних і місцевих - 53%. Про це свідчать результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Результати моніторингу презентували 25 вересня заступниця голови Нацради Уляна Фещук і члени Нацради Сергій Костинський і Максим Онопрієнко, повідомляє сайт Нацради.

Показник 56% пісень українською мовою в ефірі 15 загальнонаціональних радіостанцій – це на 8 відсоткових пунктів більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 21 в. п. перевищує норму закону (закон вимагає 35% пісень українською мовою).

Найбільше україномовних пісень Нацрада зафіксувала на радіостанціях:

Окремі радіостанції в першому півріччі цього року значно збільшили кількість україномовних пісень у власних ефірах порівняно з минулим роком:

Середня частка ведення передач українською мовою в ефірі загальнонаціональних радіостанцій становила 90%, свідчать дані моніторингу Нацради. Порівняно з минулим роком цей показник зріс на 6 відсоткових пунктів, що на 30 відсоткових пунктів більше, ніж того вимагає закон (закон вимагає 60% передач українською мовою).

На чотирьох радіостанціях ведучі розмовляють лише українською мовою: «UA: Українське радіо», «UA: Радіо Промінь», «UA: Радіо Культура», «Країна ФМ».

«Хіт FM» і Kiss FM мають близькі показники – 98% і 97% відповідно. Таким чином, вони опинилися серед тих радіостанцій, які цьогоріч значно збільшили кількість передач державною мовою.

Нацрада зафіксувала таку динаміку зростання обсягу ведення передач українською мовою:

Позитивні тенденції, які спостерігаються в радіоефірі в перші шість місяців цього року Національна рада вітає, зауважила Уляна Фещук. На її думку, української мови буде дедалі більше, і вона буде все популярнішою і все частіше використовуватиметься в суспільстві.

Середня частка пісень української мовою в ефірі 198 регіональних та місцевих радіостанцій у першому півріччі 2019 року становила 53%, свідчать дані моніторингу Нацради. Цей показник перевищує минулорічний на 5 відсоткових пунктів. Таким чином, законодавча норма перевиконана на 18 відсоткових пунктів (закон вимагає 35% пісень українською мовою).

В ефірі радіостанцій одинадцяти областей України Нацрада зафіксувала понад 50% україномовних пісень:

Найбільшу динаміку зростання обсягу україномовних пісень Нацрада спостерігала в таких областях:

У двох областях Нацрада зафіксувала мінімальні показники виконання квоти: Хмельницька область – 36% і Дніпропетровська область – 38%. «Швидше за все це викликано тим, що розвиток місцевого і регіонального радіомовлення не дуже потужний і не дуже активний у цих областях», – припустив Максим Онопрієнко.

Середня частка ведення передач українською мовою в ефірі регіональних і місцевих радіостанцій становила 90%, свідчать дані моніторингу Нацради. Це на 1 відсотковий пункт більше, ніж минулого року.

В ефірі радіостанцій десяти областей України Нацрада зафіксувала понад 95% ведення передач державною мовою:

У семи регіонах України Нацрада зафіксувала помітне зростання частки обсягу ведення передач українською мовою:

Нагадаємо, що законодавство передбачає такі вимоги щодо української мови та пісень на радіостанціях:

Дотримання зазначених вимог відстежується упродовж доби, а також у проміжках часу із 07:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY