detector.media
25.09.2019 19:51
Нацрада зафіксувала 100% української мови в ефірі 9 загальнонаціональних телеканалів
Нацрада зафіксувала 100% української мови в ефірі 9 загальнонаціональних телеканалів
Середня частка української мови в ефірі загальнонаціональних, супутникових і регіональних телеканалів у першому півріччі 2019 року перевищила 90%. Про це свідчать результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Результати моніторингу презентували 25 вересня заступниця голови Нацради Уляна Фещук і члени Нацради Сергій Костинський і Максим Онопрієнко, повідомляє сайт Нацради.

Найбільше української мови звучить на регіональних телеканалах – 97%. На місцевих каналах державної мови 96%, а загальнонаціональні і супутникові телеканали сягли середньої частки 94%.

Нацрада зафіксувала 100% української мови в ефірі дев’яти загальнонаціональних телеканалів: «UA: Перший», «UA: Культура», ZIK, «Ескулап», ТЕТ, Zoom, «Піксель», М1, ХSport.

Найменший показник державної мови серед загальнонаціональних телеканалів Нацрада зафіксувала в ефірі телеканалів СТБ – 76%, «Україна» і К1 – 77%. Але це не є порушенням закону, який передбачає 75% української мови.

Загалом середня частка української мови на загальнонаціональних телеканалах зросла на 9 відсоткових пунктів порівняно з першим півріччям минулого року – із 83% до 92%.

Найбільша динаміка зростання була спостережена на таких телеканалах:

Серед 47-ми супутникових телеканалів, які увійшли до цієї хвилі моніторингу, ефір 21 телеканалу є 100-відсотково україномовним згідно з вимогами законодавства.

Водночас Нацрада помітила динаміку зменшення обсягу звучання державної мови в ефірі кількох телеканалів:

Коментуючи цей факт, Уляна Фещук висловила сподівання, що мовники все-таки не будуть зменшувати обсяги звучання української мови в ефірі, а повернуться до тих показників, які вони мали раніше.

Нацрада виявила 100% української мови в ефірі регіональних телеканалів шести областей: Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Рівненської, Черкаської, Чернігівської.

Мовники ще 19-ти областей України мають частку української мови від 90 до 99%. Найнижчий показник – 86% – зафіксовано в Одеській області. Але це відповідає вимогам закону.

Телеканали в деяких областях збільшили частку української мови в загальному ефірі: у Луганській (+5 в. п.), Хмельницькій (+4 в. п.) та Одеській областях (+3 в. п.).

Передачі новин на загальнонаціональних, супутникових і місцевих телеканалах 100-відсотково звучали державною мовою; на регіональних телеканалах цей показник – 99%, тоді як закон вимагає 75%. При цьому у 18 областях України частка новин українською мовою становила 100%.

Уляна Фещук нагадала, що при введені і виконанні квот телерадіомовники зіткнулися з певними труднощами. Наприклад, на телеканалах раніше майже всі розважальні передачі виходили російською мовою. Однак було докладено багато зусиль для того, щоб навчити української мови запрошених російськомовних ведучих. І сьогодні багато з них досить вільно спілкуються українською. Тобто тенденція позитивна, резюмувала заступниця голови Нацради.

Нагадаємо, що законодавство передбачає такі вимоги щодо української мови на телебаченні:

Головною ознакою мови передачі є мова ведучих. Звуковий ряд фільмів, які зараховуються до квоти, має бути виконаний державною мовою. При цьому законодавство дозволяє фільми власного виробництва титрувати українською мовою.

Мовні квоти обраховуються протягом тижня в часовому проміжку з 07:00 до 22:00 години.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY