detector.media
24.09.2019 17:15
РНБО не вводитиме санкції проти телеканалів NewsOne і «112 Україна»
РНБО не вводитиме санкції проти телеканалів NewsOne і «112 Україна»
Рада національної безпеки і оборони України не виявила підстав для запровадження санкцій проти телеканалів NewsOne і «112 Україна».

Про це РНБО повідомила у відповідь на запит «Українських новин».

Постанова Верховної Ради від 4 жовтня 2018 року з ініціативою ввести санкції проти телеканалів була розглянута на РНБО 19 березня поточного року.

У зв'язку з тим, що українське законодавство дозволяє вводити санкції проти юридичних осіб-резидентів виключно в разі їх причетності до терористичної діяльності, то РНБО доручила Службі безпеки України провести відповідну перевірку зазначених у постанові компаній (ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «Телерадіокомпанія "112-ТВ"», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Новий формат ТВ» та ТОВ «Аріадна ТВ»).

«Службою безпеки України фактів, що підтверджують участь зазначених юридичних осіб до терористичної діяльності, не надано», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що телеканали NewsOne і «112 Україна» з осені-зими 2018 року належать Тарасові Козаку (соратнику Віктора Медведчука). Також із червня 2019 року йому належить телеканал ZIK. За даними моніторингів «Детектора медіа», ці канали просувають проросійські меседжі та піарять представників «Опозиційної платформи – За життя».

4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній, яким належать ліцензії телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Свої пропозиції парламент скерував до РНБО, яка могла розглянути їх і винести своє рішення про санкції, яке далі вводиться в дію указом Президента України. Однак санкції не були запроваджені. Натомість у березні 2019 року Рада національної безпеки та оборони України доручила Службі безпеки України завершити перевірку можливої причетності до терористичної діяльності каналів «112 Україна» та NewsOne.

У липні 2019 року новопризначений в.о. голови СБУ Іван Баканов на засіданні РНБО запропонував прийняти рішення про застосування санкцій до юридичних осіб телеканалів «112 Україна» і NewsOne та ввести їх у дію відповідним указом Президента України. Однак такого рішення РНБО досі не прийняла.

Народний депутат від «Слуги народу» і радник команди президента Микита Потураєв розповідав, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів, підконтрольних Віктору Медведчуку.

У серпні видання «theБабель» повідомило, що СБУ порушила кримінальне провадження щодо телеканалу «112 Україна» за статтею 206 Кримінального кодексу (протидія законній господарській діяльності). «Детектору медіа» у відповідь на запит в СБУ не надали ніяких коментарів та інформації, посилаючись на таємницю слідства.

Наприкінці серпня Володимир Зеленський в інтерв’ю на каналі «1+1» анонсував «гучну історію з поганим закінченням» для партії та каналів, контрольованих Віктором Медведчуком.

Фото: censor.net

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY