detector.media
23.09.2019 10:30
Бородянський наразі не бачить причин змінювати закон про мову
Бородянський наразі не бачить причин змінювати закон про мову
Міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський повідомив, що наразі не бачить причин вносити зміни до закону про мову.

Про це він сказав в ефірі «Громадського радіо».

«Що стосується мови, то я вважаю, що є закон про мову, який треба виконувати», – пояснив Володимир Бородянський.  

Водночас він додав, що не хоче ділити людей за «мовним принципом»: «Я не вважаю, що люди, які розмовляють російською, творять "русский мир". Також я не погоджуюся з тим, що президент був творцем "русского мира". Наприклад, я все життя розмовляв російською мовою. І я взагалі не хочу ділити людей за мовним принципом».

Крім того, пан Бородянський, колишній директор холдингу StarLightMedia і ексгенеральний директор телеканалу СТБ, заявив, що не є «людиною [Віктора] Пінчука (олігарх, меценат і власник медіахолдингу StarLightMedia, – ДМ) у новому уряді».

На питання, чи враховував інтереси Віктора Пінчука, коли очолював холдинг, він сказав: «Не можна сказати, що ми не враховували, але не можна сказати, що це було тим, що виходить за рамки тих правил, які існують в українському телебаченні».

Нагадаємо, 22 березня тоді ще кандидат в президенти Володимир Зеленський розповів про своє бачення шляхів реінтеграції окупованої частини Донбасу. Зокрема, за його словами, потрібно зробити російськомовний канал, «який був б міжнародним, він мовив би на територію Криму, на територію Донецька та Луганська, на територію Європи, США та Ізраїлю».

Згодом співвласник студії «Квартал 95» Борис Шефір у інтерв’ю «Детектору медіа» заявив, що «закон про мову треба скасувати і схвалити нормальний закон». Також він вважає, що 90% квот на використання української мови на телебаченні «це багато». Окрім цього, він назвав Володимира Путіна «розумною людиною» та розраховує на відновлення співпраці з російським ринком. В Адміністрації президента повідомили, що заяви Бориса Шефір є «його власною думкою», яка не збігається із позицією Президента України Володимира Зеленського.

1 липня в інтерв’ю «РБК-Україна» глава Офісу президента України Андрій Богдан запропонував у Донецькій і Луганській областях надати російській мові статус регіональної. Він також припустив можливість винесення на референдум питання – чи «ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні». Водночас глава Офісу президента виступив проти другої державної мови, бо, за його словами, це «поглиблює конфлікт».

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що заява голови Офісу президента України Андрія Богдана не відповідає позиції партії «Слуга народу» і її варто трактувати як його особисту позицію.

23 липня в інтерв’ю «РБК-Україна» лідер політичної партії «Слуга народу» Дмитро Разумков повідомив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на окупованих територіях України. За його словами, це відповідає Європейській хартії про мови та не суперечить українській Конституції.

На початку серпня народний депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв зазначив, що не бачить підстав для перегляду фундаментальних положень закону про функціонування державної мови, але деякі, на його думку, «баги» в мовному законі треба виправляти, тому що «жоден закон не є священною коровою».

Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав цей закон. 16 липня в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».


Фото: Громадське радіо

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY