detector.media
20.09.2019 16:55
Парламент ухвалив закон про повернення витрат на кіновиробництво
Парламент ухвалив закон про повернення витрат на кіновиробництво
Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

20 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» (проєкт № 1058). Підтримали закон 252 народні обранці, проти – 5, утрималися – 34.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час доповіді зазначив, що ухвалення закону дозволить залучити іноземних продюсерів для зйомок в Україні. За його словами, Грузія тільки цього року залучила 25 млн євро іноземних інвестицій в кінематографію, а Литва за 4 роки – 40 млн євро. «Окрім цього ухвалення цього закону – це додаткові робочі місця не тільки в кінематографічному бізнесі, а й у готельному і туристичному. На Комітеті у нас була здебільшого дискусія з одного питання – чи дозволити й українським виробникам кіно повертати частину витрат. На жаль, економіка країни поки не дозволяє нам це робити. В країнах, де повертають вітчизняним виробникам частину коштів, суми на кіно починаються від 100 млн євро. У нас на всю державну підтримку на рік виділяється 20 млн євро. Цей закон – це лише перший крок. Йде дискусія не про кількість коштів, а як існуючі кошти держпідтримки витратити ефективно. Щоб на українські фільми ходив глядач. Закон сприятиме отриманню досвіду для створення якісного кіно, українські виробники зможуть створювати фільми з провідними іноземними продюсерами», – сказав Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав цей законопроєкт 19 вересня 2019 року і рекомендував парламенту ухвалити його в другому читання в цілому.

Нагадаємо, Комітет підтримав законопроект №1058 і відхилив альтернативний №1058-1 на засіданні 9 вересня 2019 року.

Автори законопроєкту – депутати від партії «Слуга народу» Олександр Ткаченко, Віталій Безгін, Євгенія Кравчук, Павло Сушко та інші. Зміни до закону про державну підтримку кінематографії, прийнятого у 2017 році, стосуються кешрібейтів (cash rebate) – повернення частини витрат, здійснених іноземними кінематографістами при виробництві фільму в Україні.

Проєкт пропонує збільшити суму повернення частини витрат із 16,6% (від загального обсягу витрат) до 25%. Також пропонуються зміни до визначення суб'єктів, які можуть отримати від держави кешрібейти – запропоновано компенсувати частину витрат лише іноземним виробникам кіно та за умови, що в команді фільму немає резидентів України. Ще одна нова вимога – отримувачі кешрібейтів, зареєстровані платники податків мають знаходитися не на спрощеній системі оподаткування.

Нагадаємо, закон «Про державну підтримку кінематографії» було прийнято у 2017 році. Його називали багатостраждальним через те, що тодішній президент Петро Порошенко наклав на нього вето та відправив на доопрацювання. Сам законопроєкт називали проривом для вітчизняної кіноіндустрії, бо він став плодом спільної праці представників кіноспільноти та в багатьох пунктах переймав досвід роботи іноземних кіноіндустрій.

Станом на вересень 2019 року закон про держпідтримку кіно не працює. Для того, щоб він вступив у дію, потрібно внести зміни до Бюджетного кодексу (необхідні зміни до Митного та Податкового кодексів уже внесено). Депутати від партії «Слуга народу» подали до Верховної Ради свій законопроєкт про зміни до Бюджетного кодексу щодо держпідтримки кіно, хоча такий вже існує та був прийнятий в першому читанні Радою восьмого скликання.

Фото: Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY