detector.media
19.09.2019 11:00
На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про блокування судом українських сайтів
На Платформі Ради Європи зареєстровано повідомлення про блокування судом українських сайтів
На Платформі Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів 18 вересня зареєстрували повідомлення Європейської та Міжнародної федерацій журналістів про блокування судом 17 українських сайтів.

Про це повідомляється на сайті платформи. 

Повідомлення зареєстровано в категорії «інші дії, що мають жахливі наслідки для свободи ЗМІ», рівень загрози – другий, а джерелом погроз названо державу. Також вказується, що наразі немає реакції держави.

«Історія з незаконним блокуванням Enigma.ua вийшла на міжнародний рівень. Сьогодні (18 вересня, – ДМ) відповідні заяви з'явилися на сайті Ради Європи та Європейської федерації журналістів. Маємо серйозний скандал стосовно свободи слова в Україні», написав власник Еnigma.ua Володимир Пасіка на своїй сторінці в Facebook.

Як писав ДМ, Печерський районний суд Києва 23 липня ухвалив рішення про обмеження доступу до платформи для блогерів Еnigma.ua. Керівники платформи стверджують, що причиною блокування начебто стало розміщення матеріалу з назвою «В Україні багато правоохоронців об’єднуються в ОПГ для боротьби з правозахисниками». Крім того, рішенням судді Печерського райсуду Сергія Вовка було обмежено доступ до близько 20 сайтів, при цьому їх власники не були про це попереджені.

Власник і керівник інтернет-видання Ukrpress.info Олексій Платонов 8 серпня подав апеляційну скаргу на рішення суду про блокування 19 інформаційних сайтів, яким був обмежений доступ і до його медіа.

Юристи «Лабораторії цифрової безпеки» вважають, що ухвала суду, яка зобов'язує провайдерів блокувати 19 інформаційних сайтів: blogs.korrespondent.net, enigma.ua та informator.news, go338.top, trident-ua.info, seychas.press, netadvocate.org, compromat.ws, compromat.ws, sled-net-ua, ua-24.com, moscow-post.press, novindoosh.com, stalker-world.net, rospres.press, ustav.press, ukrpress.info та stalker-world.net суперечить як чинному законодавству України, так і міжнародним стандартам у сфері захисту свободи вираження поглядів.
6 серпня Апеляційний суд Києва переніс на 20 серпня на 15:00 розгляд апеляційної скарги щодо рішення про блокування 19 інформаційних сайтів. У суді пояснили, що досі не отримали справу.
18 вересня платформа для блогерів Еnigma.ua повідомила про запуск резервного домену в зв’язку із блокуванням судом доступу до сайта.

Нагадаємо, у травні 2017 році із запровадженням санкцій РНБО та Президент зобов’язали інтернет-провайдерів блокувати доступ до російських соціальних мереж «Вконтакте» і «Одноклассники», інтернет-порталу «Яндекс» і його сервісів, а також поштового сервісу Mail.ru, ресурсів виробників програмного забезпечення «Лабораторія Касперського», «Доктор Веб», 1С та інших.

У травні 2018 року санкційні списки РНБО та Президента було розширено. За підрахунками «Детектора медіа», під новими санкціями у списках юридичних і фізичних осіб опинилися 198 сайтів і веб-ресурсів із Росії та з окупованих територій України, а також три українські інтернет-ресурси. Зокрема, від інтернет-провайдерів вимагається блокувати 43 веб-сайти російських медійних компаній — телеканалів, деяких радіостанцій, медіахолдингів, інформаційного агентства «Россия сегодня» («РИА Новости»), 40 веб-ресурсів і сервісів, пов’язаних із російською платіжною системою Webmoney та системою управління бізнесом Capitaller, та 115 веб-ресурсів із окупованих Криму та ОРДЛО. Також під вимогу блокування потрапили три українські інтернет-ресурси: «РИА Новости Украина» (rian.com.ua), «Экономические известия» (eizvestia.com) і «Український бізнес-портал» (ubp.com.ua).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY