detector.media
18.09.2019 16:36
Парламент ухвалив постанову про проведення 6 листопада парламентських слухань про безпеку діяльності журналістів
Парламент ухвалив постанову про проведення 6 листопада парламентських слухань про безпеку діяльності журналістів
Верховна Рада підтримала проект постанови про проведення парламентських слухань про безпеку діяльності журналістів в Україні.

18 вересня 2019 року Верховна Рада більшістю голосів підтримала в цілому проект постанови №2129 «Про проведення парламентських слухань на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення" (6 листопада 2019 року)». За таке рішення проголосувало 335 народних обранців.

Водночас не голосували за неї 64 народні депутати, в тому числі Петро Порошенко (фракція «Європейська солідарність»), Святослав Вакарчук та Сергій Рахманін (фракція «Голос»).

Нагадаємо, проект постанови був зареєстрований 12 вересня 2019 року членами Комітету з питань свободи слова.

У пояснювальній записці проекту постанови автори зазначили, що проведення парламентських слухань сприятиме об’єктивній оцінці стану справ і викликів, пов’язаних із забезпеченням свободи слова, безпечних умов праці журналістів, виконанням зобов’язань Україною в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у царині свободи слова, та вирішенню проблем безпеки діяльності працівників засобів масової інформації.

«Упродовж 2018 року слідчими Національної поліції України було розпочато досудове розслідування 258 кримінальних проваджень за злочинами, пов’язаними з перешкоджанням законній професійній журналістській діяльності, в тому числі 176 проваджень - за статтею 171 Кримінального кодексу України. Але до суду було передано всього 26 справ. Ще 243 кримінальних провадження щодо тиску чи побиття працівників засобів масової інформації були закриті. Аналогічна ситуація спостерігається і в нинішньому році», – йдеться у пояснювальній записці. З огляду на це, члени комітету свободи слова запропонували винести проблему безпеки діяльності журналістів в Україні на публічне обговорення у форматі парламентських слухань. 

Нагадаємо, 11 вересня Комітет свободи слова провів друге чергове засідання. Одним із питань порядку денного засідання комітету було проведення парламентських слухань на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення». Датою слухань визначили 6 листопада з ремаркою про те, що вона потребує уточнення: раптом питання не встигнуть розглянути наступного тижня.

Крім того, члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 6 вересня 2017 року одноголосно підтримали проект постанови Верховної Ради про проведення 1 листопада 2017 року парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні на тему: «Безпека журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи вирішення». Проте слухання так і не відбулося. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY