detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
18.09.2019 12:09
Олег Сенцов своє перше інтерв’ю дасть «Громадському»
Олег Сенцов своє перше інтерв’ю дасть «Громадському»
Український режисер Олег Сенцов, якого протягом п’яти років незаконно утримували в СІЗО та колонії Росії і який 7 вересня повернувся в Україну, дасть своє перше інтерв’ю «Громадському». Спецефір відбудеться 18 вересня о 19:00.

Про це «Детектору медіа» повідомили в пресслужбі «Громадського».

Інтерв’ю Олег Сенцов даватиме в прямому ефірі. Інтерв'юерами будуть головна редакторка новин «Громадського ТБ» Ангеліна Карякіна і Наталія Гуменюк, співзасновниця та голова ГО «Громадське телебачення».

На сайті «Громадського» повідомляється, що інтерв’ю транслюватимуть на всіх платформах hromadske: YouTube, Facebook і в ефірі.

У пресслужбі уточнили, що запити від інших медіа про ретрансляцію наразі не надходили. Попри це, видання НВ повідомило, що вестиму ретрансляцію прямого ефіру.

Нагадаємо, перша пресконференція звільнених з Росії українських політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка відбулася 10 вересня в «Українському домі». Подію транслювали наживо низка українських та іноземних ЗМІ, на неї зареєструвалися 360 журналістів.

Під час пресконференції Олег Сенцов подякував українським ЗМІ за боротьбу, а також заздалегідь вибачився за те, що не буде брати участі в токшоу, масових заходах та роздавати інтерв'ю всім охочим. Він також повідомив, що буде відмовлятися від участі в масових заходах та даватиме інтерв’ю дуже вибірково, на власний розсуд.

«Детектор медіа» зібрав реакції медійників на запитання, які ставили їхні колеги Олег Сенцову та Олександру Кольченку.

Як писав ДМ, 7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину. Вони прилетіли в аеропорт «Бориспіль», де їх зустрічали родичі разом із Президентом України Володимиром Зеленським, омбудсвумен Людмилою Денісовою, головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, а також – деякими міністрами та народними депутатами. На події була присутня численна кількість журналістів, фотографів та операторів, як українських, так й іноземних медіа.

Україна, своєю чергою, видала Росії 35 осіб, серед яких керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого підозрювали в державній зраді.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року суд РФ визнав Сенцова винним в начебто організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова, а у січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

Фото: Громадське

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY