detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
17.09.2019 13:54
Поліція відкрила провадження за заявою «Страни.ua», яка поскаржилася на дописи Богдана Кутєпова
Поліція відкрила провадження за заявою «Страни.ua», яка поскаржилася на дописи Богдана Кутєпова
Богдан Кутєпов каже, що не закликав до агресії: «Слово "пиз**ти" в даному випадку – метафоричне, фігуральне висловлювання, яке означає "не давати спокою, виховувати"».

Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою редакції «Страна.ua», яка поскаржилася на заклики до нібито побиття та перешкоджання професійній діяльності журналістів «Страни.ua». Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

«Страна.ua» подала заяву до поліції через дописи журналіста «Громадського» Богдана Кутєпова у Facebook після пресконференції Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Зокрема, він написав: «Я вважаю так: щоб не було потім вереску про утиски свободи слова, журналістів повинні пиз**ти самі ж журналісти. А журналісток – журналістки. Тих, котрі ставлять тупі питання, просто садити на місце чи виводити з зали. А тих, хто під виглядом журналістів приходить провокувати від Шарія, Медведчука чи з кремлівських помийок типу Страни.юа – нещадно пиз**ти. С – Саморегуляція».

Речниця Головного управління Національної поліції (ГУ НП) в Києві Оксана Блищик уточнила, що наразі кримінальне провадження не стосується Богдана Кутєпова. «Щодо Богдана Кутєпова немає кримінальних проваджень. Щодо заяви "Страни" - формально є в нас така заява, і є кримінальне провадження, внесене (до єдиного реєстру досудових розслідувань. - ДМ) за статтею 171 ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. - ДМ). Воно за фактом вноситься. Тільки після того, як комусь буде оголошена підозра, можна говорити, що відносно когось», – пояснила вона.

За словами пані Блищик, після того, як видання «Страна.ua» звернулося із заявою, у поліції є доба, щоб визначитися з правовою кваліфікацією. Вона додала, що формально є ознаки правопорушення, далі – у рамках розслідування – правоохоронці будуть з’ясовувати. 

Сам Богдан Кутєпов розповів «Детектору медіа», що про провадження його наразі ніхто не повідомляв. «Нехай мені якось повідомлять про це. Я радий бути першим в історії української журналістики журналістом, не за фактом нападу і перешкоджання якому порушили справу, а через якого. Я пам’ятаю, що при Порошенку, при Януковичу, навіть при Ющенку й далі – стаття 171 була аморфна, недосяжна стаття, яка існувала лише в Кодексі», – зазначив він.

Журналіст також пояснив, про що йшлося в пості, через який «Страна.ua» подала заяву в поліцію: «Слово "пиз**ти" має кілька різних семантичних забарвлень. Воно означає дію, тобто активну діяльність, але це в даному випадку – метафоричне, фігуральне висловлювання, яке означає "не давати спокою, виховувати". Це була така ремінісценція на [Леся] Подерв’янського – про те, що "я не вирію в силу слова, а вірю в силу пізд**ей"».

За словами пана Кутєпова, його пост вийшов «трошки сумбурний» через «низьку компетентність і кваліфікацію журналістів», які ставили питання, та через провокативні питання від людей, «які представлялися як "Удмуртські Вєсті" чи ще щось, але з’ясовувалося, що це просто були "шістки" [Анатолія] Шарія».

Богдан Кутєпов підкреслив, що в його пості не йшлося про фізичну силу: «Хто мене знає, я взагалі проти таких напівзаконних актів прямої дії».

«Ще був пост про те, що я їду туди (в «Українській дім» на пресконференцію Сенцова та Кольченка, – ДМ) "потримати за горло ту шаріївську суч*у" – це, звичайно, звучить так, як виглядає. Але це не означало, що я б її душив за горло. Це означало, що я планував сфотографувати, викласти в мережі, показати, що "ось ця людина, будь ласка, знайомтеся". Зробити те, що в моїх силах. Моя зброя – це слово. Це звучить пафосно, але я пересвідчився не раз – що воно може й нанести шкоди, й захисти, й що завгодно», – уточнив він.  

Він зазначив, що буде брати участь у слідчих діях, якщо вони будуть: «Я не боюся наслідків, хоча не здивуюся нічому. Якщо навіть максимально три роки обмеження волі отримаю. <…> Після першої ж зустрічі із слідчим, який буде вести цю справу, ми поставимо крапки над "і" й складу злочину не буде виявлено. Бо ніякого злочину не було. А от є злочин оцих пропагандистів. Я думаю, до них треба ретельно підійти і розібратися».

Пан Кутєпов розповів, що вважає помилкою те, що повівся на емоції й у відповідь на коментарі першої заступниці головного редактора «Страни.ua» Світлани Крюкової почав ображати її підлеглу Юлію Корзун.

Крім того, журналіст додав, що не був проти того, що редакція «Громадського» випустила заяву у відповідь «на істерики "Страни"».

16 вересня відбулося засідання редакційної ради «Громадського», яка розглядала поведінку Богдана Кутєпова в соцмережі, однак результату наразі немає. Богдан Кутєпов уточнив, що буде дотримуватися рішення, яке ухвалить редакційна рада: «Думаю, що мене не звільнять. Бо за що? За пост у Facebook?».

Співзасновниця і голова ГО «Громадське телебачення» Наталія Гуменюк розповіла «Детектору медіа», що рішення редакційної ради є рекомендаційним, тому керівництво ще має ухвалити рішення на загальних зборах.

Нагадаємо, перша пресконференція звільнених з Росії українських політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка відбулася 10 вересня в «Українському домі». Подію транслюють наживо низка українських та іноземних ЗМІ, на неї зареєструвалися 360 журналістів. «Детектор медіа» зібрав реакції медійників на запитання, які ставили їхні колеги Олег Сенцову та Олександру Кольченку.

Одним з тих, хто критично висловився в соцмережі з приводу запитань колег на пресконференції Сенцова та Кольченка, був журналіст «Громадського» Богдан Кутєпов. «Я вважаю так: щоб не було потім вереску про утиски свободи слова, журналістів повинні пиз**ти самі ж журналісти. А журналісток – журналістки. Тих, котрі ставлять тупі питання, просто садити на місце чи виводити з зали. А тих, хто під виглядом журналістів приходить провокувати від Шарія, Медведчука чи з кремлівських помийок типу Страни.юа – нещадно пиз**ти. С – Саморегуляція», - написав він у Facebook. «Громадське телебачення» засудило подібні висловлювання та скликало редакційну раду і загальні збори з цього приводу.

Фото: Богдан Кутєпов / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY