detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
16.09.2019 14:05
Долю 11-го пітчингу Держкіно може вирішити тільки Рада з держпідтримки кінематографії – Бородянський
Долю 11-го пітчингу Держкіно може вирішити тільки Рада з держпідтримки кінематографії – Бородянський
Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський сказав, що не може скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно, але рекомендує Раді з держпідтримки кінематографії переглянути результати та планує ввести рейтинг режисерів і продюсерів, які претендуватимуть на державну фінансову підтримку надалі.

Про це він сказав на прес-конференції з нагоди відкриття міжнародного медіафоруму Kyiv Media Week

«Міністр не може зупиняти або скасовувати конкурс, але повинен вказати Раді з державної підтримки кінематографії, що вона вийшла за рамки своїх повноважень. На мій погляд, Держкіно вийшло за рамки своїх повноважень, коли затвердило переможців, фінансування яких сягає на 1,7 млрд грн. І це тільки ігрові фільми, без документальних, анімації та серіалів  Цей конкурс закрив можливість решті фільмів отримати фінансування. Такі дії Ради є незаконними, але жодних санкцій не передбачено», – сказав він.

Міністр бачить два шляхи вирішення цієї ситуації. Перший – підняти необхідну для перемоги мінімальну кількість балів, які поставили проєктам-учасникам пітчингу члени Експертних комісій, та затвердити новий перелік переможців. Другий – запровадити оцінювання в комерційному кіно таких показників, як успішність продюсера та режисера. Пан Бородянський сказав, що Рада з державної підтримки кінематографії наразі вирішує, яким саме чином вирішити ситуацію.

Він також додав, що рейтинг режисерів і продюсерів обов'язково буде запроваджено для подальших пітчингів. 

«Хочемо зробити дати пітчингів відомими на два роки наперед. Вони будуть прив’язані до затвердження державного бюджету і виділення коштів», – додав Володимир Бородянський.

На запитання «Детектора медіа» про долю 12-го пітчингу, міністр відповів, що наразі невідомо, чи пітчинг відбудеться. Усе залежатиме від того, яке рішення про результати 11-го пітчингу прийме Рада з державної підтримки кінематографії. 

«На 12-й пітчинг наразі немає грошей, тому я не можу відповісти, яка його доля. Рада визначиться, як це можна зробити», – сказав міністр. 

Нагадаємо, 2 вересня 2019 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову про оптимізацію органів центральної влади, згідно з якою на базі Міністерства інформаційної політики створили Міністерство культури, молоді та спорту України. Його очільником став медіаменеджер Володимир Бородянський. 

12 вересня пан Бородянський, презентуючи своє міністерство Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, заявив про намір переглянути результати 11-го пітчингу через перевищення бюджету

Як писав «Детектор медіа», одинадцятий пітчинг, у якому взяли участь ігрові фільми, пройшов у кінці липня цього року. Дванадцятий пітчинг, де змагатимуться документальні та анімаційні стрічки, було заплановано на кінець вересня цього року. Тринадцятий пітчинг, серіальний, Держкіно збиралося провести в жовтні-листопаді. 

Фото: Лілія Зінченко-Апостолова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY