detector.media
12.09.2019 19:49
Президент Європарламенту заявив, що готовий відвідати Україну для вручення Сенцову премії Сахарова
Президент Європарламенту заявив, що готовий відвідати Україну для вручення Сенцову премії Сахарова
Президент Європейського парламенту Давид Сассолі заявив про готовність особисто приїхати в Україну та вручити режисеру Олегу Сенцову премію імені Сахарова.

Про це він заявив на пресконференції 12 вересня, передає «Інтерфакс-Україна».

«Він був нагороджений премією Сахарова минулого року і був запрошений приїхати в Брюссель або Страсбург її отримати. Ми будемо дуже раді його бачити, якщо він буде здатний приїхати. Сьогодні на Конференції президентів я сказав, що я готовий особисто приїхати в Україну», - заявив президент Європейського парламенту Давид Сассолі.

Нагадаємо, що російські спецслужби затримали українського режисера Олега Сенцова в анексоаному Криму у травні 2014 року. Його звинуватили в начебто підготовці терактів. У серпні 2015-го російський суд визнав режисера винним в нібито організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня він написав відкритого листа про припинення голодування з наступного дня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля Олег Сенцов тримав 145 днів.

У 2018 році Олег Сенцов став лауреатом правозахисної премії Європарламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Премію за нього отримала двоюрідна сестра, оскільки Сенцов перебував в ув'язненні.

7 вересня 2019-го між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY