detector.media
Лілія Апостолова
12.09.2019 19:00
Міжнародний обмін лідерами. Яким буде оновлене реаліті «Громада на мільйон»
Міжнародний обмін лідерами. Яким буде оновлене реаліті «Громада на мільйон»
Оновлений бізнесово-розважальний телепроєкт «Громада на мільйон», створений за підтримки USAID, матиме 8 випусків та виходитиме на «1+1» по суботах об 11:15.

Канал «1+1», Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Український кризовий медіацентр (УКМЦ) презентували другий сезон реаліті про децентралізацію «Громада на мільйон. Спеціалісти», що вийде в ефір 14 вересня.

У першому сезоні за мільйон гривень змагалися п’ять українських громад, цього ж разу учасниками проєкту стали конкретні особи – лідери громад, що представляють різні індустрії: освіту, медицину, культуру, туризм тощо. Ще одне нововведення – залучення до проєкту іноземних учасників. Так, українці на тиждень помінялися робочими місцями зі своїми колегами з закордону, щоб перейняти досвід роботи громад і поділитися власним.

У «Громаді на мільйон. Спеціалісти» взяли участь фахівці з шести європейських країн — України, Фінляндії, Німеччини, Італії, Естонії та Франції. Мер італійського портового містечка Санта-Маринелла розповів на презентації проєкту, що досвід роботи в Петриківській громаді (Дніпропетровська область) справив на нього позитивне враження, а найбільше надихнула щирість і весела вдача українців, які не опускають руки за будь-яких обставин. 

У другому сезоні реаліті також покажуть вчительку школи Галицинівської громади (Миколаївська область), яка опиниться у Фінляндії, лікаря з Вознесенської громади (Миколаївська область), котрий вирушить до Естонії, фахівця в галузі готельної справи з Білоберізки (Івано-Франківська область) в Німеччині, діяча культури Мереф’янської громади (Харківська область) у Франції та інших.

Сезон складатиметься з восьми випусків. Виробляє реаліті «1+1 Продакшн» спільно з програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), за ініціативи партнера програми DOBRE — Українського кризового медіацентру.

Директорка регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Сюзан Фріц 

Директорка регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Сюзан Фріц у коментарі «Детектору медіа» розповіла, що її організація зацікавлена в проєкті, адже уважно стежить за реформами в Україні, зокрема за централізацією.

– Для нас дуже важливо знаходити шляхи розповісти про цю реформу суспільству. Я дуже задоволена першим сезоном «Громади на мільйон», і впевнена, що другий сезон мені також сподобається, бо тизер справив на мене враження: виглядає, що це буде веселий, емоційний і надихаючий проєкт. 

– Якою є фінансова підтримка проєкту з боку USAID?

– Я не маю інформації про бюджет конкретно цього проєкту, але можу сказати, що USAID виділив на підтримку децентралізації 50 млн доларів за понад 5 років, ми підтримали фінансово 75 громад.

– Чи ви вже обговорювали третій сезон «Громади на мільйон»?

– Ми не ведемо перемовини про третій сезон, поки що я не маю жодної інформації про це.

Керівниця жанрового напрямку іміджевих проектів «1+1 Продакшн», креативна продюсерка проєкту Алла Стащенко

Про співпрацю з USAID та про те, як створювався другий сезон реаліті, «Детектору медіа» розповіла керівниця жанрового напрямку іміджевих проектів «1+1 Продакш», креативна продюсерка проєкту Алла Стащенко:

– Як з’явилася ідея цього формату? Хто кому запропонував партнерство?

– Ідея, яка реалізована в формат у другому сезоні, з’явилася в мене в голові багато років тому. Коли ми зрозуміли, що маємо шанс отримати грант на другий сезон, я одразу запропонувала її DOBRE.

Та загалом ідея розповідати українцям про реформу децентралізації через іміджеві проекти на ТБ належить нашим замовникам - УКМЦ.

USAID повністю фінансує проєкт чи продакшн докладається також?

– Фінансується проєкт у партнерстві, говорити про розмір або частки фінансування я не можу, бо це конфіденційна інформація, ми підписували відповідні документи про нерозголошення.

– Як ви шукали героїв закородоном?

– Героїв ми шукали самі – у мене дуже крутий кастинг-відділ. Я й сама маю неабиякий досвід попередньої роботи кастинг-менеджером, ще до того, як стала продюсеркою. Переважно шукали іноземних спеціалістів через українців закородоном, просили, щоб нам когось порадили, дали контакти.

– Я нарахувала в проєкті 10 українців та шестеро іноземців.

– Так. 16 учасників – 10 українців та шестеро іноземців. Ми зробили п'ять випусків з обміном українців з іноземцями та три випуски внутрішніх, суто українських, бо вирішили, що українцям теж є чим поділитися одне з одним.

– Чому було вирішено змінити формат?

– Ми вирішили змінити формат у другому сезоні, бо, за законами телевізійного жанру, цікавіше споглядати за одним героєм, ніж за цілою громадою одразу. Глядач не встигає перемикати увагу, коли бачить у центрі сюжету багато людей, а коли є два герої, які помінялися між собою, – набагато простіше й цікавіше.

USAID або УКМЦ вносили правки до вашої ідеї, корегували її, давали поради?

– Звісно. Ми співпрацювали з УКМЦ, бо вони виконують комунікаційну складову проєкту і є замовниками як першого, так і другого сезону, вони могли нам щось порадити, але ніколи на нас не тиснули.

– Третій сезон плануєте?

– Розмов про третій сезон немає, хоча задумки та ідеї є. Спочатку нам потрібно видати другий сезон, закрити всі договори, а потім подивимося. Ми в цій ситуації залежимо від донорів, але завжди відкриті до співпраці.

Нагадаємо, прем'єра шоу відбулася на телеканалі «1+1» 28 січня 2018 року. Переможцем першого сезону стала Печеніжинська об'єднана територіальна громада (Івано-Франківська область). 

Фото: «1+1»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY