detector.media
10.09.2019 13:30
Олег Сенцов сказав, що в травні готувався до другого голодування
Олег Сенцов сказав, що в травні готувався до другого голодування
Український режисер Олег Сенцов, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну з РФ «35 на 35», повідомив, що в травні готувався до другого голодування.

Про це він заявив під час пресконференції в Українському домі 10 вересня.

За словами Олега Сенцова, він знав, що «після виборів щось відбуватиметься». Він додав, що планував голодувати знову, якби нічого не відбулося.

Як писав ДМ, перша пресконференція звільнених з Росії українських політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка проходить 10 вересня в «Українському домі». Її проведення анонсували напередодні. Подію транслюють наживо низка українських та іноземних ЗМІ, на неї зареєструвалися 360 журналістів.

Під час захлду Олег Сенцов подякував українським ЗМІ за боротьбу, а також заздалегідь вибачився за те, що не буде брати участі в токшоу, масових заходах та роздавати інтерв'ю всім охочим. Також режисер повідомив, що збирається знімати кіно й жити далі. Політики до нього, за його словами, поки не зверталися, за що він їм вдячний. Він сам ще не вирішив, чи йти в політику.

Нагадаємо, 7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину. Вони прилетіли в аеропорт «Бориспіль», де їх зустрічали родичі разом із Президентом України Володимиром Зеленським, омбудсвумен Людмилою Денісовою, головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, а також – деякими міністрами та народними депутатами. На події була присутня численна кількість журналістів, фотографів та операторів, як українських, так й іноземних медіа.

Україна, своєю чергою, видала Росії 35 осіб, серед яких керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого підозрювали в державній зраді.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року суд РФ визнав Сенцова винним в начебто організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова, а у січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

Фото: скріншот з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY