detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
10.09.2019 12:25
Сенцов не планує давати інтерв'ю всім охочим та брати участь у масових заходах
Сенцов не планує давати інтерв'ю всім охочим та брати участь у масових заходах
Олег Сенцов подякував українським ЗМІ за боротьбу, а також заздалегідь вибачився за те, що не буде брати участі в токшоу, масових заходах та роздавати інтерв'ю всім охочим.

Про це він заявив під час пресконференції в Українському домі сьогодні, 10 вересня.

«Ми дуже вдячні за те, що нас підтримували й змогли врятувати. Звісно, ще багато полонених залишилися в Росії, я сподіваюся, їх теж зможуть витягнути. Я зі свого боку зроблю для цього все, що в моїх силах», – сказав Олег Сенцов.

Він також повідомив, що буде відмовлятися від участі в масових заходах та даватиме інтерв’ю дуже вибірково, на власний розсуд.

«Я не хочу бути весільним генералом. Я не буду ховатися, транслюватиму свої думки та дії через офіційну сторінку у фейсбуці. Вибачте ті, кому мені доведеться відмовити, це буде переважна більшість. Сподіваюся, що ви приймете мою позицію з розумінням і не будемо сваритися через це», – додав Сенцов.

Також режисер повідомив, що збирається знімати кіно й жити далі. Політики до нього, за його словами, поки не зверталися, за що він їм вдячний. Він сам ще не вирішив, чи йти в політику: «Що стосується мого життя, можливо, політичного – для мене самого це питання залишається відкритим. Я сам для себе не те щоб не вирішив, але питання ще відкрите». На запитання щодо повернення в Крим, відповів: «хіба що на танках».

За його словами, донька вже переїхала до Києва, мама, син і колишня дружина приїхали провідати, питання з переїздом близьких буде вирішуватися.

Олег Сенцов повідомив, що привіз із ув'язнення 22 кілограми листів, книг і зошитів, у яких писав. За його словами, скоро піде в роботу новий сценарій і дві книги, одна з них - збірка розповідей «Маркетер» - буде видана вже у вересні «Видавництвом Старого Лева». Сенцов презентуватиме цю книгу у Львові. 

Олег Сенцов сказав, що про свідка у міжнародній кримінальній справі збитого боїнга Володимира Цемаха, якого Україна віддала Росії в рамках обміну, вперше почув у літаку. Про умови обміну нічого не знав. Додав, що потрібно довіряти президенту, адже він знає більше.

Перша пресконференція звільнених з Росії українських політв’язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка проходить 10 вересня в «Українському домі». Її проведення анонсували напередодні. Подію транслюють наживо низка українських та іноземних ЗМІ, на неї зареєструвалися 360 журналістів.

Нагадаємо, 7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину. Вони прилетіли в аеропорт «Бориспіль», де їх зустрічали родичі разом із Президентом України Володимиром Зеленським, омбудсвумен Людмилою Денісовою, головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, а також – деякими міністрами та народними депутатами. На події була присутня численна кількість журналістів, фотографів та операторів, як українських, так й іноземних медіа.

Україна, своєю чергою, видала Росії 35 осіб, серед яких керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого підозрювали в державній зраді.

Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року суд РФ визнав Сенцова винним в начебто організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова, а у січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

Фото: Лілія Зінченко-Апостолова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY