detector.media
09.09.2019 19:41
Лауреатом журналістської премії імені Політковської став Іван Голунов
Лауреатом журналістської премії імені Політковської став Іван Голунов
Іван Голунов – спеціальний кореспондент видання «Медуза», якого в червні 2019-го затримали за підозрою у начебто поширенні наркотиків. Після активної громадської кампанії на захист журналіста поліція закрила справу.

Про отримання Голуновим російської премії імені Анни Політковської «Камертон» повідомляє «Радіо Свобода».

Вручення премії відбулося 8 вересня, в міжнародний День солідарності журналістів.

«Це не мій приз, це наголода для всіх нас за ту ситуацію, яка у нас була», – прокоментував нагороду Іван Голунов.

Нагадаємо, у 2018 році лауреатом премії Політковської став головний редактор «РИА Новости Украина» Кирило Вишинській. В Україні його обвинувачують у державній зраді та незаконному зберіганні зброї. 7 вересня він повернувся до Росії в рамках обміну «35 на 35».

Премія «Камертон» присуджується за «професійну майстерність, мужність і послідовність у відстоюванні принципів свободи слова, чесність, гідність, громадянську відповідальність і людське співчуття». Вона була заснована Спілкою журналістів Росії в пам'ять про вбиту в 2006 році журналістку «Новой газеты» Анну Політковську.

Як писав ДМ, журналіста Івана Голунова затримали у Москві 6 червня. Йому висунули звинувачення за ч. 4 ст. 228.1 і ч. 3 ст. 30 КК РФ (замах на збут наркотиків у великих розмірах). Покарання за такий злочин - від 10 до 20 років позбавлення волі.

Сторона обвинувачення заявляла, що Голунов у невстановлений час у невстановленому місці начебто купив у невстановленої особи кокаїн і мефедрон для подальшого перепродажу. Журналіст наполягав, що наркотики йому підкинули поліцейські. На суді він сказав, що пов'язує кримінальну справу зі своєю професійною діяльністю - зокрема з розслідуванням похоронного бізнесу - і що раніше отримував погрози. 

8 червня у Москві суд відправив кореспондента Івана Голунова під домашній арешт на два місяці.

11 червня міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев повідомив, що кримінальне провадження проти журналіста «Медузи» Івана Голунова припинили.

12 червня під час маршу на підтримку журналіста «Медузи» Івана Голунова затримали понад 400 осіб, серед яких журналісти.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY