detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
05.09.2019 14:36
Нацрада вирішила звертатися до суду щодо анулювання ліцензії каналу NewsOne. Як ухвалювалося рішення
Нацрада вирішила звертатися до суду щодо анулювання ліцензії каналу NewsOne. Як ухвалювалося рішення
5 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne через систематичне розпалювання ворожнечі в ефірі каналу, за що NewsOne раніше вже отримав штраф, але не усунув порушень.

Що вирішила Нацрада

1. Визнати розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі каналу 06.06–08.07.2019, що є порушенням абзаців 3-4 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», ч. 1 ст. 28 закону «Про інформацію», та факт неусунення ліцензіатом порушень законодавства і невиконання рішення Нацради від 7.02.2019 та її розпорядження.

2. Звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення ТОВ «Новини 24 години» (телеканалу NewsOne).

Розпалювання ворожнечі Нацрада вбачає у висловлюваннях Віктора Медведчука, Юрія Бойка в трансляції з’їзду «Опозиційної платформи – За життя» 11 червня, Олени Лукаш у програмі «Суб’єктивні підсумки» 1 липня, Андрія Лесика та Анатолія Могильова у програмі «Протистояння» 28 червня, Вадима Рабіновича у програмі «Великий вечір» 1 липня, Юрія Павленка, Вадима Рабіновича, Сергія Шабовти, ведучих Альони Зінченко і Олександра Шелеста в програмі Live 8 липня, Євгена Червоненка в програмі «Дикий Live» 8 липня, Іллі Киви у програмі «Тема» 8 липня. Зокрема, вони називали фашистами представників попередньої влади і їхніх прихильників, а також тих, хто виходив на мітинги проти каналу NewsOne.

У своєму рішенні Нацрада посилається на рекомендацію комітету міністрів Ради Європи, яка передбачає засудження форм самовираження з мовою ворожнечі. Також у рішенні зазначається, що ототожнення когось із фашистами у контексті збройного конфлікту розпалює ворожнечу, а відродження фашизму є однією з тем російської пропаганди. Нацрада в рішенні цитує не лише норми закону та міжнародні рекомендації, а й Кодекс етики українського журналіста та редакційний статут каналу NewsOne, у якому йдеться про неприпустимість умисного перекручування фактів і маніпулювання фактами.

Член Нацради Сергій Костинський нагадав, що 7 лютого 2019 року Нацрада визнала наявність закликів до розпалювання ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, поширених телеканалом NewsOne у серпні-вересні 2018 року та застосувала до каналу за це санкцію штрафу (який досі не сплачено). NewsOne був зобов’язаний протягом двох тижнів привести свою діяльність у відповідність до законодавства, Нацрада йому надіслала розпорядження про усунення порушень.

«З метою перевірки, чи усунено порушення, у червні-липні 2019 року було проведено моніторинг каналу. Моніторинг зафіксував поширення в ефірі каналу висловлювань, що мають ознаки розпалювання ворожнечі та ненависті, що свідчить про неусунення ліцензіатом порушень законодавства. У зв’язку із цим 9 липня Нацрада призначила позапланову виїзну перевірку каналу», – пояснив пан Костинський.

Нагадаємо, що перевірка була призначена в тому числі за результатами моніторингу ефірів NewsOne за 8 липня, де обговорювалася ідея спільного з російським телеканалом «Россия» телемарафону «Надо поговорить» і його скасування.

За словами пана Костинського, Нацраді кілька разів не вдавалося доставити і вручити представникам NewsOne повідомлення про проведення перевірки – ні поштою, ні особисто. Незважаючи на це, перевірка була проведена і підтвердила зафіксовані моніторингом порушення.

Директор телеканалу NewsOne Юрій Будяк заявив, що багато років здійснюється тиск на телеканал NewsOne, усі претензії не стосуються журналістів і ведучих, а стосуються гостей, які в прямому ефірі мають право на власну думку. Призначення і проведення перевірки він вважає незаконним. Про висновки Нацради він сказав, що це виключно суб’єктивна думка співробітників апарату Нацради. «Це буде перший випадок, коли незалежне ЗМІ залишили без ліцензії», – заявив керівник каналу. Юрій Будяк сподівається на перезавантаження Нацради слідом за перезавантаженням влади і припинення тиску на канал.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук заперечила слова пана Будяка: «У Нацради немає права позбавляти канал ліцензії, тому санкція передбачає звернення до суду з позовом про анулювання ліцензії».

«Канал від сьогодні не припиняє мовлення, ніхто не втрачає роботу, доки суд не розгляне це питання», – наголосила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк. Уляна Фещук додала, що це максимальна санкція, яку може застосувати Нацрада до ліцензіата.

Як проходило засідання

Розгляд питання каналу NewsOne тривав кілька годин. У цей час під будівлею Нацради проходили мітинги прихильників і противників телеканалу NewsOne. А телеканали NewsOne, «112 Україна» і ZIK організували телеміст на підтримку NewsOne. Під час телемосту вибірково транслювали засідання Нацради та вибірково показували мітинг прихильників NewsOne.

Адвокат NewsOne апелював до того, що члени Нацради від початку мали на меті застосувати санкції до каналу й одразу заявляли про мову ворожнечі та порушення в ефірі каналу. «Члени Національної ради прямо говорять про те, що призначення і проведення перевірки є формальним, її підстави є вибірковими, а результат їм наперед відомий», – сказав він. Як приклад навів слова Сергія Костинського в ефірі Прямого каналу 23 серпня, який заявив, що рішення за результатами перевірки NewsOne уже готово. Ольга Герасим’юк на це зауважила, що давала роз’яснення, що жодного рішення наперед Нацрада не ухвалила і проект рішення буде обговорюватися на відкритому засіданні.

Член Незалежної медійної ради Роман Головенко розповів про висновок НМР. НМР вбачає мову ворожнечі у словах про «тарифний геноцид» і в тому, що NewsOne уникав згадок про залучення Росії до воєнного конфлікту в Україні, що є дегуманізацією української армії та її представників. Також НМР вбачає маніпуляції та порушення точності й об’єктивності інформації в тезах про те, що Зеленський відправив партію «Голос» під телеканал NewsOne, про «закон про українізацію». Крім того, систематичні тези про «партію війни» та «партію миру» в ефірі каналу спонукали виборців до певного ставлення до політичних сил. НМР вважає, що канал несе відповідальність за висловлювання своїх гостей, тому що він здійснював добір гостей і в ефірі NewsOne явною була перевага однієї політичної сили – «Опозиційної платформи – За життя». Водночас НМР не побачила порушення виборчого законодавства в передвиборних роликах, які поширював NewsOne: там були жорсткі висловлювання на адресу минулої влади, але вони не стосувалися виборців.

На засідання Нацради підтримати канал NewsOne прийшли народні депутати від «Опозиційної платформи – За життя», однопартійці власника каналу Тараса КозакаВадим Рабінович, Олег Волошин і Нестор Шуфрич, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова. Їм опонували активісти громадських організацій та ветерани.

Коли Вадим Рабінович почав виступати російською мовою, спричинився скандал. Активісти громадського руху «Відсіч» вимагали від народного депутата виконувати закон про мову і виступати українською. Ольга Герасим’юк теж закликала пана Рабіновича виступати українською, але він не захотів. Тоді пані Герасим’юк оголосила перерву в засіданні. Після перерви Вадим Рабінович залишив засідання Нацради, а на захист NewsOne виступали його однопартійці Олег Волошин і Нестор Шуфрич. Пізніше активісти «Відсічі» вигукували, щоб представники ОПЗЖ говорили івритом. Нестор Шуфрич у цьому вбачав мову ворожнечі.

Нестор Шуфрич запитав, чи правда, що проводиться розслідування щодо тендерних закупівель Нацради (про це напередодні написало видання «Страна.ua»). Ольга Герасим’юк підтвердила, що проводиться, але нічого ще не доведено, розслідування триває, членам Нацради ніяких звинувачень ніхто не висовував. Нестор Шуфрич закликав убезпечити Нацраду від можливого тиску з боку розслідувальних органів.

На запитання Нестора Шуфрича директор каналу Юрій Будяк повідомив, що NewsOne завжди запрошував представників усіх політичних сил, але вони не завжди погоджувалися приходити.

Нестора Шуфрича цікавило, у чому саме представники Нацради побачили розпалювання ворожнечі на NewsOne, він запитав, чи є Нацрада експертом у цьому питанні. Сергій Костинський відповів, що Нацрада наділена повноваженнями визначати мову ворожнечі і застосовувати за неї санкції.

Також пана Шуфрича цікавило, чи мають журналісти в студії нести відповідальність за те, що говорять гості, чи могли вони вплинути на це і як. Сергій Костинський відповів: «Якщо журналісти – раби своїх власників, то вони не можуть ні на що вплинути. Але якщо є журналісти є журналістами, то вони керують передачею, модерують, формують дискурс, можуть висловлювати своє ставлення і позицію, яка втілює редакційну позицію каналу. Якщо журналіст чує, що когось назвали фашистом, він може уточнити, яка мета такого висловлювання, про кого йдеться». Нестор Шуфрич заявив, що навіть припущення, що журналісти можуть бути рабами, ображає журналістів.

Нестор Шуфрич акцентував на тому, що на журналістів хочуть покласти відповідальність за слова гостей. На його думку, в кейсі NewsOne немає підстав для Нацради звертатися до суду. Він також апелював до того, що рішення Нацради призведе до закриття каналу і втрати роботи багатьма людьми, які забезпечують свої родини.

Уляна Фещук звернула увагу, що в рішенні та висновку НМР були приклади мови ворожнечі і з боку журналістів. «Зокрема, журналіст Піховшек постійно називає війну громадянським конфліктом. Якщо в нас громадянський конфлікт, то чому відбувається обмін полоненими між Україною та Росією? – запитала пані Фещук. – Я вважаю, що це заперечення територіальної цілісності країни. Також є висловлювання Руслана Коцаби, який обзиває виборців Порошенка “чекушками” і “порохоботами». Юрій Будяк відповів, що Руслан Коцаба не є журналістом каналу – він блогер.

Нестор Шуфрич у відповідь на запитання Уляни Фещук заявив, що йому невідомо про жодні приклади обмінів між Росією та Україною. Мовляв, мали місце обміни утримуваними на територіях так званих «ДНР» і «ЛНР». Ці слова пана Шуфрича знову спричинили суперечку представників ОПЗЖ з присутніми активістами та ветеранами. Ользі Герасим’юк вдалося її зупинити.

Представники громадських та ветеранських організацій говорили про систематичну антиукраїнську діяльність телеканалу NewsOne, поширення ним меседжів російської пропаганди, згадували наміри колаборації NewsOne з російським пропагандистським каналом «Россия» (телеміст «Надо поговорить»).

Представник ГО «Об’єднані війною» згадав, як Олег Волошин в ефірі NewsOne коментував кадри військового обстрілу Сирії Росією зі словами, що це «мощь» і якби такі кадри показували на українському ТБ, Україна б зрозуміла, що вона може, а чого не може. Представник ГО «Кіборги» наголосив, що називати людину фашистом або представником фашистської організації може тільки суд. Ще один ветеран Андрій «Сєвєр» згадав різні інциденти, які допускав в ефірі NewsOne: образи учасників АТО тодішнім власником каналу Євгеном Мураєвим, фейк про засідання конгресу США щодо НБУ, фейк про сепаратизм Катерини Гандзюк. Представник ГО «Небайдужі» нагадав, що однією з підстав для перевірки були наміри каналу NewsOne провести телеміст із забороненим російським каналом. Підготовка до злочину теж є злочином, вважає він.

Максим Ковбик з руху «Відсічі» нагадав, що його рух минулого року зареєстрував петицію про припинення діяльності каналів «112 Україна» та NewsOne, Верховна Рада підтримала запровадження санкцій щодо них. На думку активіста, сьогодні м’яч на полі Нацради, яка має зробити те, що мали давно зробити інші органи. Сергій Оснач із «Відсічі» додав, що NewsOne веде системну антиукраїнську діяльність. А його колега з руху Катерина Чепура про представників ОПЗЖ сказала, що «лобісти держави-агресора лобіюють свої “ЗМІ».

Вислухавши всіх охочих, члени Нацради взяли ще одну перерву. По перерві в залі засідань Нацради ледве не почалася бійка активіста Сергія Стерненка з ГО «Небайдужі» з оператором NewsOne через заважання в зйомці. У сутичку втрутилася Ольга Герасим’юк, яка пішла розставляти камери й операторів, щоб усім вистачило місця. До речі, протягом засідання Ольга Герасим’юк неодноразово зупиняла словесні перепалки та стримувала занадто емоційні спічі учасників дискусії, зокрема і Євгена Карася з праворадикальної організації С14. Ольга Герасим’юк закликала присутніх не провокувати і не вестися на провокації.

Зрештою, присутні шестеро членів Нацради одноголосно ухвалили рішення звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії NewsOne. Зала відреагувала оплесками.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY