detector.media
05.09.2019 10:25
Медведчук пояснив, чому просить суд заборонити книгу Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса
Медведчук пояснив, чому просить суд заборонити книгу Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса
Депутат від фракції «Опозиційна платформа — за життя» Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста та історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності.

Про це він розповів у коментарі «Громадському».

Віктор Медведчук подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації проти Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat.

«Якщо людина дозволяє собі висловлювання, які не відповідають дійсності, то це є предметом судового розгляду для захисту честі та гідності, я так вчиняв завжди і буду робити в майбутньому», — пояснив Віктор Медведчук.

Вахтанг Кіпіані, своє чергою, висловив переконання, що тема Василя Стуса є «больовою точкою» Віктора Медведчука. За його словами, у книзі немає «нічого надзвичайного поза тим, що ми знаємо про Медведчука».

Крім того, журналіст зазначив, що вважає цей позов тиском на свободу слова. «Є позов щодо дев’яти епізодів цих статей, які Медведчук вважає такими, що порочать його блискучу честь, гідність та ділову репутацію. Як на мене – це є прямим тиском на свободу слова. Тому що в цих дев’яти пунктах сім є так званими оціночними судженнями, тобто тут немає чого заперечувати, бо я так думаю і не збираюся відмовлятися від думки. Щодо двох – там треба говорити з адвокатами, які вважають, що треба буде доводити, що не те малося на увазі. Усі ці позови стосуються моїх оціночних суджень ролі Медведчука у судовому процесі, його особистих якостей, мотивів поведінки», – уточнив він.

Вахтанг Кіпіані є автором книги «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР», видавцем – Vivat. У книзі йдеться про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса, а також зібрано архівні документи з кримінальної справи поета, покази свідків, його листи з в’язниці, спогади його рідних та друзів. Також йдеться про судовий процес над Василем Стусом, інтереси якого представляв Віктор Медведчук, попри спротив поета.

Нагадаємо, 29 серпня журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР».

Перше засідання по цій справі відбудеться в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY