detector.media
04.09.2019 16:48
Журналістів руху «Чесно» не пустили на засідання Комітету з питань регламенту
Журналістів руху «Чесно» не пустили на засідання Комітету з питань регламенту
Журналістів громадського руху «Чесно» 4 вересня не пустили на засідання Комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

Про це повідомляється на сайті руху.

Члени комітету заявили, що жодних рішень про недопуск ЗМІ не ухвалювали. У пресслужбі Апарату ВРУ посилалися на доручення секретаріату комітету, натомість у секретаріаті не відповіли на дзвінки.

Як повідомляє «Чесно», охоронці сказали, що нічого не знають про засідання, оскільки на сайті ВРУ жодного анонсу не було. Зазначається, що на головній сторінці сайту парламенту повідомлення про засідання регламентного комітету не розміщували, однак на сайті самого комітету оприлюднили порядок денний засідання.

«Зрештою, охоронці після приблизно 10 хвилин з’ясовування та телефонних дзвінків заявили представникам "Чесно", що, як повідомили їм у пресслужбі Апарату ВРУ, засідання регламентного комітету є організаційним і пресу на нього не допускають. На запитання, чиє це було рішення, у охороні відповіли, що так нібито вирішив сам комітет. У цю мить журналісти зустріли голову цього самого комітету, нардепа від "Слуги народу" Сергія Кальченка, який якраз поспішав на засідання. На зауваження представників "Чесно" про те, що їх не допускають до висвітлення роботи комітету, депутат відреагував мляво, лише промовивши щось на кшталт "мають пускати", та зник», – йдеться в повідомленні.

На вході до будівлі журналісти зустріли ще одного члена Комітету з питань регламенту – нардепа від «Слуги народу» Павла Фролова. За його словами, він також не знає, чому пресу не пустили на засідання.

Керівниця пресслужби Апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк повідомила, що доручення про недопуск ЗМІ їй передав секретаріат регламентного комітету: «Це було розпорядження секретаріату комітету, я лише виконую їхнє доручення. Вони проводять організаційне засідання без преси».

Вона порадила звернутися до завідувачки секретаріату Комітету з питань Регламенту Марії Нехоци. Однак вона не відповіла на телефонні дзвінки.

Нагадаємо, 5 липня представників громадського руху «Чесно» не пустили на підсумкову пресконференцію голови Верховної Ради України Андрія Парубія через дрескод. Зазначається, що представниця Апарату ВРУ та охоронець пояснили відмову тим, що в шортах на підсумковій прес-конференції не можна бути, навіть якщо є акредитація на подію.

29 серпня 2019 року у Верховній Раді України відбулося урочисте засідання парламенту з нагоди складення присяги народними депутатами, обраними 21 липня 2019 року. Журналісти поскаржилися на роботу пресслужби парламенту через те, що деяких представників медіа не акредитували на захід.

Зокрема, журналіст НВ Іван Верстюк повідомив «Детектору медіа», що пресслужба ВР не встигла вчасно зробити акредитації на все скликання парламенту та акредитації на сьогоднішнє урочисте засідання. Крім того, зранку журналістів не пускали в ложу преси в Верховній Раді. За даними LB.ua, у списках на засідання немає жодного журналіста від Прямого каналу, немає журналістів з агентства «Укрінформ», Associated Press, France-Presse, "Главком", Reuters, також не пускають журналістів СТБ, 24 каналу і телеканалу «Наш/Максі.ТВ». У пресслужбі ВР повідомили, що ситуація «може бути пов'язана зі збоєм електронної системи акредитації».

У коментарі Детектору медіа» керівник сектору взаємодії зі ЗМІ, виконувач обов’язків керівника пресслужби Верховної Рада Андрій Степаненко повідомив, що на урочисте засідання Верховної Ради України акредитувалися загалом близько 700 журналістів. Він також прокоментував ситуацію із недопуском журналістів в ложу для преси: «Коли став анонс на сайті Верховної Ради, у ньому було позначено, що необхідно вказати професію – фотограф, оператор, журналіст. Деякі медійники на це не звернули увагу і просто писали агенцію. Охорона не реагує на "агенцію". У ложу преси в цей день допускалася лише оптика (оператори та фотографи з технікою, – ДМ), оскільки дуже багато акредитованих».

Фото: zn.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY