detector.media
Лілія Апостолова
04.09.2019 15:55
Що дивитися в кіно: 11 українських прем’єр осені
Що дивитися в кіно: 11 українських прем’єр осені
Цієї осені в прокат виходять 11 українських стрічок: сім ігрових фільмів, три документальних та один анімаційний.

Зазвичай літній кінотеатральний сезон не є спекотним та багатим на потужні прем’єри, чого не скажеш про сезон осінній – коли відпустки закінчуються, вечори стають прохолоднішими й глядач серед інших розваг обирає затишні кінозали.

Осінній кінотеатральний сезон розпочнеться вже завтра, 5 вересня (новий прокатний тиждень розпочинається традиційно по четвергах). Українські продюсери та дистриб’ютори підготували 11 прем’єр на вересень-листопад 2019 року: сім ігрових фільмів, три документальних та один мультфільм (вісім із десяти стрічок зняті за підтримки Держкіно України). Тут є фільми на будь-який смак: історичні трилери, глибока особистісна драма, сімейна пригодницька історія, документальні розповіді про Крим, працівників комунальних служб та українців у Голлівуді тощо.

Далі – детальніше про українські прем’єри цієї осені.

«Заборонений»

Фільм про останні роки життя українського поета, культурного діяча, дисидента Василя Стуса «Заборонений» режисера Романа Бровка вийде в прокат 5 вересня (до дня пам’яті поета).

Зйомки стрічки ознаменувалися скандалом, коли стало відомо, що зі сценарію було вилучено сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. Тоді режисер пояснював, що фрагменти сценарію (у тому числі сцену суду над Стусом, чиїм адвокатом був Медведчук) видалили через перехронометраж, прохання сина Стуса та позицію прокатників. Держкіно, за підтримки якого створювався фільм, заявило, що не погоджувало зміни до сценарію, а тодішній голова відомства Пилип Іллєнко був обурений видаленням сцен із Медведчуком. Згодом Роман Бровко заявив, що їх буде дознято. Що в результаті вийшло – побачимо на екрані.

Ролі у фільмі зіграли Дмитро Ярошенко, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Віталій Салій, Карина Шереверова, Діана Розовлян та інші. Автори сценарію – Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов.

Продюсер – Артем Денисов. Виробник – компанія UM Group. Дистриб’ютор – компанія B&H Distribution.

«Моя бабуся з Марса»

Документальна стрічка білоруського режисера Александра Міхалковіча про життя в окупованому Криму стартує в прокаті теж 5 вересня.

Фільм є копродукцією (спільним виробництвом) трьох країн – Білорусі, України та Естонії. І вже встиг побувати на міжнародних фестивалях документального кіно: чеському Jihlava, німецькому DOK.fest München, сербському Beldocs тощо.

У центрі сюжету – бабуся Зіна, яка жила в Україні, Росії та Білорусі, а після виходу на пенсію переїхала до Криму. Дотепна і сповнена життєвих сил, вона завжди об’єднувала свою велику сім’ю. Та після анексії її відвідини стали для родичів випробуванням: Крим перетворився на «віддалену планету» на зразок Марса. Дорослій людині непросто сприйняти нові реалії, тому вся сім’я, розкидана по різних країнах, почала збиратися, щоб підтримати бабусю й відвідати її у день 80-річчя.

Продюсери з української сторони – Ігор Савиченко, Володимир Філіпов, Алла Овсяннікова, Андрій Суярко. Виробники – Volia Films, «Директорія кіно», Voka Films. Фільм створено за підтримки Держкіно України. Дистриб’ютор – 86prokat.

«Фокстер і Макс»

19 вересня на широкі екрани вийде сімейне пригодницьке фентезі «Фокстер і Макс» Анатолія Матешка.

За сюжетом, творчий, але самотій школяр Макс виявляє, що графіті собаки, яке він намалював знайденим під мостом балончиком, ожило у вигляді пса-наноробота із суперможливостями. І тепер за ними обома полює небезпечний злочинець, який не зупиниться ні перед чим, щоб оволодіти цією могутньою технологією.

У ролях: Богдан Козій, Віталія Турчин, Томаш Освєчінскі, Максим Самчик, Роман Халаїмов, Дар’я Полуніна, Макс Родіонов, Влад Мамчур, Анастасія Матешко.

Прокат стрічки переносили щонайменше тричі: фільм був готовий ще у 2018 році, прем'єру було призначено на осінь того ж року, а потім перенесено на весну 2019 року. Тоді генеральний директор дистриб'юторської компанії MMD UA Роман Мартиненко пояснював зміну дати виходу релізу необхідністю краще підготуватися до прокату. У червні 2019 року стало відомо, що стрічку у свій дистрибуційний пакет включила компанія Film.ua.

Продюсери – Максим Асадчий, Катерина Копилова. Виробник – Pronto Film. Фільм створено за підтримки Держкіно. Дистриб’ютори – Film.ua та MMD UA.

«Захар Беркут»

10 жовтня в прокат вийде історичний екшн «Захар Беркут» Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна. До створення стрічки Film.ua залучила цілий десант американських колег. Так, співрежисером Сеітаблаєва став Вінн, а головну роль у фільмі зіграв Роберт Патрік, відомий за ролями у «Термінаторі 2» та «Секретних матеріалах».

Стрічка «Захар Беркут» за мотивами однойменної повісті Івана Франка розповідає про події 1241 року: монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак уночі місцеві мисливці брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців на чолі із Захаром Беркутом має свій план, щоб назавжди зупинити багаточисельного ворога.

У ролях: Роберт Патрік, Андрій Ісаєнко, Олег Волощенко, Поппі Дрейтон, Аліна Коваленко та інші.

Продюсери – Єгор Олесов, Юрій Карновський, Джефф Райс, Раджа Колінз. Виробники – Kinorob (Film.ua) та Cinema Day за підтримки Держкіно України (бюджет картини склав 75 млн гривень, з них держпідтримка – 30 млн гривень). Дистриб’ютор – MMD UA.

«Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго»

17 жовтня в прокат вийде документальна стрічка Надії Парфан про хор, створений працівниками комунальних служб, «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго». Стрічка вже має фестивальний досвід: її показали на міжнародних кінофестивалях в Одесі, Трієсті (Італія), Кракові (Польща) тощо.

Головний герой фільму, Іван Васильович, багато років очолює профспілку комунального підприємства Івано-Франкіськтеплокомуненерго. Він заснував профспілковий хор, у якому співають диспетчери, ремонтники, слюсарі, бухгалтери. Голова профспілки пишається творчими здобутками комунальників, але керується принципом «спочатку людям тепло — а вже потім співати». Опалювальний сезон вносить корективи у графік репетицій. Трудовий колектив намагається полагодити застарілі комунікації, поки розгнівані споживачі штурмують гарячу лінію.

Продюсери – Ілля Гладштейн та Юлія Сінькевич. Виробники – компанії «Джей Ес Філмс» та «Фаланстер». Фільм створено за підтримки Держкіно. Дистриб’ютор – 86prokat.

«Клара»

Мультфільм Олександра Клименка про дівчинку Клару з казкового світу вийде в український прокат 26 жовтня.

За сюжетом, Клара живе у світі, де існують гноми, дракони та чарівники. Одного разу в ньому з’являється чарівний дракончик, якого через виключну рідкість викрадають сили зла, щоб використати його чари. Але випадково вони втрачають дракончика, якого знаходять двоє друзів – життєрадісний єнот і буркотливий гном. Вони відправляються в далеку дорогу, щоб повернути дракончика в місто Драконів і зустрічають Клару. Дівчинка не пам’ятає нічого зі свого минулого і приєднується до гнома, єнота і дракончика, щоб по дорозі знайти відповіді на свої запитання.

Прем’єру «Клари» переносили на цілий рік, спочатку вона мала відбутися в жовтні 2018 року.

Виробник – Image Pictures. Дистриб’ютор – Ukrainian Film Distribution (UFD).

«Кошмарний директор, або Школа №5»

31 жовтня в прокат вийде комедія Міли Погребиської про підлітків «Кошмарний директор, або Школа №5»

За сюжетом, головного героя Леоніда Пригунова звільняють з посади заступника начальника колонії з виховної роботи. Щоб повернутися до улюбленої справи, він має кілька місяців протриматися на посаді директора однієї з найпроблемніших шкіл рідного міста. Леонід приймає пропозицію і відправляється в «особисте пекло».

У ролях: Сергій Фролов, Тася Щурук, Даша Астаф'єва, Олександр Рудинський, Дмитро Суржиков, Ганна Лебедєва, Віталій Слуцький та інші. Автори сценарію – Саша Ткаченко та Іван Шишман.

Виробники – Artforms Production (спеціалізується на виробництві телевізійних серіалів) та High Up Studio. Дистриб’ютор – Ukrainian Film Distribution (UFD).

«5 баксів»

Комедія «5 баксів» режисера Мирослава Латика, яка є сиквелом однойменного веб-серіалу, що виходив у 2015 році на каналі «UA: Перший», стартує в прокаті 7 листопада.

У 2015 році серіал отримав гран-прі фестивалю Bilbao Web Fest (Іспанія), увійшов до шортлистів фестивалів DC Web Fest (США), Seattle Web Fest (США), Kwebfest (Південна Корея) та інших. Його подивилося близько мільйона глядачів.

За словами авторів, це гостросюжетна пригодницька детективна комедія, яка завершить історію дорослішання трьох друзів – Хом’яка, Макса та Зеника.

Сценаристи – Ольга Рєка та Мирослав Латик. Продюсери – Олександр Дмитренко, Дмитро Хільченко та Поліна Бушинська. Виробник – «Мистецьке агентство "Перлини сезону"». Фільм створено за підтримки Держкіно, яке надало 3,6 млн грн з необхідних 8,4 млн грн. Хто виступає дистриб’ютором картини – наразі невідомо.

«Додому»

У списку десяти осінніх українських прем’єр є стрічка, яка вже відзначилася не лише преміями на міжнародних кінофестивалях, але й званням претендента на премію «Оскар» від України. Дебютний повнометражний фільм кримськотатарського режисера Нарімана Алієва «Додому» вийде в прокат 7 листопада.

За сюжетом, у кримського татарина Мустафи старший син гине в АТО. Батько приїжджає до Києва, куди після анексії Криму переїхали його діти, щоб повернути додому молодшого сина і забрати тіло свого первістка та поховати його на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв і Ремзі Білялов. Сценаристи – Наріман Алієв та Марися Нікітюк.

Українська прем'єра фільму «Додому» відбулася на 10-му Одеському кінофестивалі, де він був представлений у Міжнародній конкурсній програмі та взяв гран-прі фестивалю. Світова прем'єра стрічки відбулася в травні 2019 року в Каннах у межах конкурсної програми «Особливий погляд». У липні цього року «Додому» став найкращим фільмом Міжнародного кінофестивалю в Бухаресті (BIFF).

Продюсер обіцяє, що фільм вийде в прокат у Франції, Великій Британії, Китаї, Туреччині та країнах Бенілюксу.

За правилами Американської кіноакадемії фільм, що претендує на «Оскар», має вийти в прокат до 30 вересня, тож, за домовленістю дистриб’ютора з Українським оскарівським комітетом, стрічку покажуть у кінотеатрах ще в цьому місяці (перед прем’єрою в листопаді), та поки невідомо, коли та в яких саме.

Продюсер – Володимир Яценко. Виробник – LimeLite. Фільм створено за підтримки Міністерства культури України за результатами конкурсу «патріотичних фільмів». Дистриб’ютор – «Артхаус трафік».

Команда фільм тримає інтригу – в мережі досі неможливо знайти трейлер стрічки.

«З України до Голлівуду»

Документальна стрічка про українських кінематографістів, які підкорили Голлівуд, вийде в прокат 14 листопада. 

Зйомки проходили в Україні та США. У них взяли участь Анатолій Кокуш, Петро Борисів, Іванна Сахно, Ілля Волох, Люба Кеске та інші. 

Режисери – Станіслав Сукненко та Галина Кувівчак-Сахно. Сценарій –Станіслава Сукненка. Виробник – Fresh Production Group. Продюсери – Олег Щербина та Юлія Чернявська. Фільм створено за підтримки Держкіно. Дистриб'ютором виступить компанія-виробник.

«Ціна правди»

28 листопада на широкі екрани вийде історичний трилер «Ціна правди» (міжнародна назва – «Гарет Джонс») польської режисерки, номінантки на «Оскар» Агнєшки Голланд.

«Ціна правди» – копродукція Польщі (Film Produkcja), України (Kinorob, Film.ua Group) та Великої Британії (Crab Apple Film). Це історія про британського журналіста Гарета Джонса, який розповів світу про голодомор в Україні 1933 року.

До роботи над фільмом було залучено не лише зіркову режисерку з Польщі, а й зіркових британських акторів – головні ролі у фільмі зіграли Джеймс Нортон і Ванесса Кірбі. Також у фільмі знялися українські актори Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала та Аліна Ковальська.

Компанія Film.ua проводила масштабну промокампанію фільму – організовувала виставку «Гарет Джонс. Щоденник», ініціювала створення журналістської премії імені Гарета Джонса, встановлення пам’ятника та запропонувала назвати його ім’ям один із провулків у Києві неподалік від Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка

Фільм створено за підтримки Держкіно, Польського інституту кінематографії, Краківської кінокомісії, польських компаній ORKA, Kino Świat та шотландського державного фонду Creative Scotland. Дистриб’ютор – MMD UA.

***

Нагадаємо, що у вересні триває прокат фільмів, прем’єри яких відбулися в серпні: сімейне фентезі «Поліна і таємниця кіностудії» Оліаса Барко (прем’єра – 22 серпня) та воєнний бойовик на основі реальних подій «Іловайськ 2014. Батальйон “Донбас”» режисера Івана Тимченка (прем’єра – 29 серпня).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY