detector.media
02.09.2019 14:40
Засідання уряду будуть закритими для журналістів, – новий прем’єр-міністр
Засідання уряду будуть закритими для журналістів, – новий прем’єр-міністр
Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук 2 вересня повідомив, що змінює формат проведення засідань уряду, відтепер на них не будуть присутні журналісти. Він уточнив, що з пресою міністри спілкуватимуться за результатами засідань.

Про це він сказав під час засідання Кабінету міністрів.

Олексій Гончарук сказав, що змінить «підходи в роботі уряду». Зокрема, за його словами, мають бути відкритими публічна інформація, доступ до публічних установ, планують відкрити доступ на прибудинкову територію Кабміну. Водночас він вирішив, що журналісти не мають бути присутніми на засіданнях уряду.

«Засідання уряду не мають перетворюватися на шоу. І це дуже важливо. Тому ми змінимо формат проведення засідань уряду і спілкуватимемося з пресою за результатами цієї роботи. Ми спочатку працюватимемо з міністрами в нормальному режимі, який є адекватним до становища в країні, на території якої ведуться бойові дії. Після засідання уряду ми будемо виходити до преси і будемо спілкуватися з вами (журналістами, – ДМ), повідомляти вас про те, які рішення ухвалені, й відповідати на ваші питання», – заявив прем’єр-міністр.

Після цього він попросив журналістів залишити засідання уряду та переміститися в приміщення, «де ми будемо спілкуватися з пресою через годину».

Нагадаємо, на початку серпня 2019 року глава Офісу президента України Андрій Богдан заявив про свою політичну силу «Слуга народу»: «ми спілкуємось із суспільством без посередників, без журналістів». 

29 серпня видання «theБабель» повідомило, що в фракції «Слуга народу» начебто обрали трьох спікерів, які можуть говорити журналістам, що вважатимуть за потрібне - це Дмитро Разумков, Олександр Корнієнко і Давид Арахамія. За словами співрозмовника видання, у фракції визначили групу з 50 депутатів, яким дозволяється ходити по ефірах. Повідомляється, що 28 серпня депутатам від «Слуги народу» нібито роздали тези, як правильно відповідати на запитання преси.

Зазанчимо, що закон «Про інформацію» гарантує забезпечення відкритості та прозорості діяльності суб'єктів владних повноважень. Журналісти мають право бути присутніми на відкритих заходах, що проводять суб'єкти владних повноважень.

Відповідно до регламенту Кабінету Міністрів України, питання щодо присутності на засіданні уряду представників ЗМІ та проведення ними кіно-, відео- і фотозйомки, а також звукозапису вирішує прем'єр-міністр.

В уряді Миколі Азарова на засіданнях Кабміну журналістам дозволяли бути присутніми при вступному слові прем'єр-міністра, після чого їх просили залишити залу засідань, у якій залишалися лише телеоператори. Журналісти мали змогу спостерігати за перебігом засідання з екранів у прес-центрі. Згодом журналістів почали відгороджувати від міністрів чорними стрічками, тож вони не мали змоги брати коментарі в міністрів перед засіданням. Однак 3 квітня 2013 року в залі засідань уряду зняли «чорні стрічки». 

13 березня 2013 року журналістам заборонили пересуватися урядовою спорудою під час засідання Кабміну. 

У 2014 році заступниця голови Верховної Ради, народний депутат від фракції «Самопоміч» Оксана Сироїд вважала, що засідання Кабінету Міністрів мають проходити в закритому режимі, оскільки увага преси заважає урядовцям бути відвертими під час обговорень.

12 лютого 2016 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що засідання Кабінету міністрів України відтепер транслюватимуться повністю в прямому ефірі. Арсеній Яценюк додав, що протягом всього засідання представники ЗМІ можуть постійно перебувати в будівлі Кабміну. Він запропонував визначити формат, в якому їм буде зручніше стежити за засіданням.

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY