detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
02.09.2019 15:20
«Слуга народу» пропонує змінити правила повернення витрат на кіновиробництво
«Слуга народу» пропонує змінити правила повернення витрат на кіновиробництво
Депутати від партії «Слуга народу» пропонують підвищити кешрібейти (повернення витрат на кіновиробництво), але залишити їх лише для іноземних кіновиробників.

Законопроєкт оприлюднено на офіційному сайті ВР.

Депутати від партії «Слуга народу» Олександр Ткаченко, Віталій Безгін, Євгенія Кравчук, Павло Сушко, Владислав Криклій, Денис Мальська, Олена Шуляк, Дмитро Костюк, Олександр Кубраков, Роксолана Підласа, Роман Мулик та Ганна Новосад подали до Верховної Ради законопроєкт № 1058 про внесення змін до закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Зміни до закону про державну підтримку кінематографії, прийнятого в 2017 році, стосуються кешрібейтів (cash rebate) – повернення частини витрат, здійснених іноземними кінематографістами при виробництві фільму в Україні. 

Депутати від «Слуги народу», зокрема, пропонують збільшити суму повернення частини витрат із 16,6% (від загального обсягу витрат) до 25%.

Також хочуть внести зміни до визначення суб'єктів, які можуть отримати від держави кешрібейти – запропоновано компенсувати частину витрат лише іноземним виробникам кіно та за умови, що в команді фільму немає резидентів України. Ще одна нова вимога – отримувачі кешрібейтів, зареєстровані платники податків мають знаходитися не на спрощеній системі оподаткування. 

Колишній голова Держкіно Пилип Іллєнко, аналізуючи новий законопроєкт, на своїй фейсбук-сторінці зазначив, що збільшення частки кешрібейтів до 25% – це прогресивне рішення, але обмеження щодо національності ставить вітчизняних виробників у нерівне положення з іноземними та не сприяє розвитку внутрішнього ринку.

Колишній голова Комітету з питань культури та духовності, нинішній член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що 2 вересня на засіданні комітету більшість депутатів зі «Слуги народу» погодилися про необхідність перенесення розгляду законопроєкту про позбавлення українських продюсерів права на отримання кешрібейту і на такий дозвіл лише для іноземних продюсерів.

«Справа в тому, що ще не минув час подачі альтернативних законопрєктів за скороченою процедурою. Підготую і внесу альтернативний проєкт», – пояснив він.

Нагадаємо, закон «Про державну підтримку кінематографії» було прийнято у 2017 році. Його називали багатостраждальним через те, що тодішній президент Петро Порошенко наклав на нього вето та відправив на доопрацювання. Сам законопроєкт називали проривом для вітчизняної кіноіндустрії, бо він став плодом спільної праці представників кіноспільноти та в багатьох пунктах переймав досвід роботи іноземних кіноіндустрій.

Станом на вересень 2019 року закон про держпідтримку кіно не працює. Для того, щоб він вступив у дію, впотрібно внести зміни до Бюджетного кодексу (необхідні зміни до Митного та Податкового кодексів уже внесено). 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY