detector.media
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
01.09.2019 15:00
«Є парад! Ми зробили!»
«Є парад! Ми зробили!»
«Невигадані історії» Ольги Калиновської на 5 каналі показали Марш захисників так, як він на те заслуговував.

24 серпня всі загальнонаціональні канали транслювали наживо Ходу гідності, організовану Офісом президента України. Тим часом Маршу захисників, який ОПУ назвав альтернативним (погодьтеся, є в цьому визначенні щось невловимо-принизливе), телеканали присвятили значно менше часу.

Інформаційні канали (5-й, Прямий, Еспресо, «24», «112», NewsOne і ZIK) транслювали перебіг акції, організованої волонтерами та учасниками бойових дій на сході України, в полівікнах, на тлі нескінченних розмов у студіях про День Незалежності.

При цьому самоорганізований громадянським суспільством марш у цих полівікнах ішов без жодного звукового супроводу, щоб не заважати спікерам у студіях. Наживо зі звуком його можна було побачити хіба що у стримах «Радіо Свобода».

Лише 5-й, єдиний із пулу інформаційних телеканалів, по завершенні студійних розмов таки вивів пряму трансляцію акції на основний екран і навіть зі звуком. Причиною такого рішення, вочевидь, стала геть не очікувана навіть із боку організаторів чисельність учасників — замість заявлених 8-9 тисяч на Марш захисників прийшло 15 тисяч. Відтак хода захисників завершилася на дві годин пізніше, ніж планувалося.

24 серпня на Марші захисників працювала й журналістка 5-го Ольга Калиновська. Вона впродовж кількох спекотних годин у центрі Києва збирала матеріал для своєї авторської програми «Невигадані історії». І вже наступного дня, в неділю, 25 серпня, чергова 20-хвилинка тижневика вийшла в ефір.

Можу лише уявити, скільки годин авторка просиділа в монтажній, аби видати не просто нарізку кадрів із Маршу, а змонтувати з кілобайтів відео повноцінну програму, яка в нормальних умовах готується тиждень.

Можна нескінченно розводитися про заангажованість 5 каналу, що належить теж 5-му (дивовижний збіг числівників) президентові України Петрові Порошенку, який, своєю чергою, монополізував тему армії в передвиборній кампанії. Але Петра Порошенка на Марші захисників не було, адже його організатори принципово відмовилися від політичних гасел. Тим часом у програмі, яка щонеділі розповідає глядачам про найкращих людей України, які не лише захищають Батьківщину, але й працюють на її майбутнє, не могли проігнорувати таке надзвичайне дійство в центрі Києва, як велелюдний Марш захисників.

Ольга Калиновська, якій формат «Невигаданих історій» дозволяє вільно використовувати майже всі жанри тележурналістики, від нарису до портрета, для висвітлення маршу обрала жанр репортажу. Журналістка, розповідаючи про Марш захисників, почала з фіксації збору учасників «альтернативного» маршу в парку Шевченка о 10-й ранку й закінчила свій репортаж на Майдані Незалежності майже о 14-й. У своїй 20-хвилинній програмі Ольга Калиновська продемонструвала те, чого так бракувало під час офіційного дійства імені Алана Бадоєва 24 серпня. Тобто емоційно-патріотичне піднесення. Та ще й у нормальній якості.

До речі, це дуже велике запитання: чому навіть на каналі «1+1», із його потужною технікою, під час прямих включень із парку Шевченка у спецпроєкті «ТСН» щодо Дня Незалежності, коли кореспондентка Неллі Ковальська жваво спілкувалася з учасниками маршу, багатьох із яких вона знає особисто, сигнал із парку або зникав, або ж був неякісним?

У «Невигаданих історіях» від 25 серпня Ольга Калиновська поспілкувалася з представниками всіх колон Маршу захисників і тими, хто прийшов їх привітати. Окрім 5 каналу, більше ніде не показали, як люди, що скупчилися на тротуарах столичних вулиць Володимирської та Хрещатика, ставали на коліна, коли повз них проходили учасники російсько-української війни й матері або діти тих, хто загинув у війні за незалежність України.

А це треба було бачити всім.

Ольга Калиновська, монтуючи свій тижневик «Невигадані історії» від 25 серпня, включила в нього синхрони учасників Маршу захисників, які представляли практично всі страти українського суспільства. Від родичів Небесної сотні з портретами перших загиблих у війні за Незалежність України на Євромайдані та учасників бойових дій, які пересуваються на візках, у тому числі Яни Зінкевич, котра очолила колону «Госпітальєрів», до переселенців із окупованих Криму й Донбасу.

Деякі з цих синхронів, як-от монолог Лариси Москалець, вражають наповал. Ця вже досить немолода жіночка в українському віночку, ділячись із журналісткою 5 каналу враженнями від «альтернативного» маршу, плакала, не соромлячись своїх сліз. І не тому, що втратила когось на російсько-українській війні. Вона ридала від щастя, адже нарешті змогла переїхати на материкову Україну з окупованого Криму аж за п'ять років після окупації рідного півострова. Зробивши це буквально кілька днів тому, бо раніше на могла через різні обставини. Перед тим, як остаточно виїхати на материкову Україну, кримчанка Лариса Москалець за кілька днів до виїзду влаштувала, як сама сказала, «крайню» акцію з українським прапором на кримсько-українському адмінкордоні.

Ще одна переселенка на ім'я Надія, з Макіївки, яка після окупації рідного міста переїхала до Краматорська й попросила оператора не показувати її обличчя, бо двічі на рік навідує свою квартиру в Макіївці, запевнила журналістку: в її рідному місті дуже багато українських патріотів. І всі вони спрагло чекають на звільнення окупованих територій.

У цьому випуску «Невигаданих історій» були й інші патріотичні синхрони. В тому числі й Георгія Туки, на момент запису — заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій.

Він, відповідаючи на запитання 5 каналу про його враження щодо Маршу захисників, сказав, що, їдучи вранці на місце збору учасників маршу в парк Шевченка, дуже боявся, що його «альтернативних» однодумців виявиться мало. Але, побачивши море людей на місці дислокації, зрозумів — Марш захисників таки вдасться.

У фіналі «Невигаданих історій» від 25 серпня Ольга Калиновська назвала цифри Маршу захисників у День Незалежності. За її даними, в самому марші взяли участь 15 тисяч людей, тобто майже вдвічі більше заявленої організаторами кількості; 20 тисяч склали глядачі маршу, а на Майдані, фінальній точці Маршу захисників, де заспівали Гімн України, було аж 50 тисяч людей.

Але головним меседжем фіналу «Невигаданих історій» 25 серпня стали слова одного з учасників маршу, візочника Сергія, бійця 25-ї повітряно-десантної бригади: «Є парад! Ми зробили!».

Фото: Прямий канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY