detector.media
24.08.2019 13:05
Під час зйомок фільму про політв’язня Балуха у журналістів виникли проблеми з кримськими правоохоронцями, підконтрольними Росії
Під час зйомок фільму про політв’язня Балуха у журналістів виникли проблеми з кримськими правоохоронцями, підконтрольними Росії
На знімальну групу «Крим.Реалії» склали протокол і оформили штраф за «незаконне виконання журналістської діяльності на території Росії».

У посольстві України в Чехії Празі показали фільм «Балух» про українського кримського політв’язня Володимира Балуха, який уже другий рік відбуває покарання в російській в’язниці. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Документальну стрічку у 48 хвилин про Володимира Балуха зняла режисерка телевізійного проекту «Крим.Реалії» («Радіо Свобода») Анжеліка Руденко.

Фільм показали українською мовою з чеськими субтитрами. «Україна має дуже мало інформації про українців, які чинять спротив к Криму, і, на мою думку, цей фільм розвінчує російський міф про те, що всі в Криму підтримали анексію півострова», – зазначила  директор української служби «Радіо Свобода» Мар’яна Драч.

Авторка фільму у скайп-конференції наголосила, що під час зйомок фільму в Криму у знімальної групи виникли проблеми з місцевими правоохоронними органами, підконтрольними Москві. За її словами, на знімальну групу склали протокол і оформили штраф за «незаконне виконання журналістської діяльності на території Росії», до якої Москва залічує й незаконно окупований український Крим.

«Ми прекрасно розуміємо, наскільки небезпечно українським журналістам знімати в Криму. Тому цей фільм є фактично єдиним, який показує нам Балуха таким, яким він є. І показує, в яких умовах він жив, хто його сім’я. Раніше про це мало хто знав», – сказав посол України в Чехії Євген Перебийніс.

За останніми даними, Володимир Балух разом із групою інших утримуваних у російських тюрмах українських в’язнів перебуває у списку на обмін. Точна інформація щодо дати обміну досі не відома, але російські видання називають дату 28–29 серпня; підтверджень цього з інших джерел наразі немає.

Нагадаємо, прем'єра стрічки «Балух» відбулася 27 березня в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Києві.

Показ фільму на каналі «Україна» відбудеться в межах співпраці мовника з «Радіо Свобода». Також стрічку оприлюднять на ютуб-каналах «Радіо Свобода» і «Крим. Реалії».

5 липня 2018 року підконтрольний Росії суд Криму визнав Володимира Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятору тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тис. рублів.

Володимир Балух оголосив голодування 19 березня 2018 рокау на знак протесту проти вироку, який виніс йому підконтрольний РФ суд.

3 чеврня 2019 року стало відомо, що в Росії Володимира Балуха, який відбуває ув'язнення в колонії Тверської області (РФ), перевели до тюремної лікарні.

 

Фото сайту «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY