detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
23.08.2019 14:26
Обрано фільм від України на «Оскар»
Обрано фільм від України на «Оскар»
Дебютну повнометражну стрічку Нарімана Алієва «Додому» висунуто на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Міжнародний повнометражний фільм» від України.

Про це повідомив Український оскарівський комітет на пресконференції сьогодні, 23 серпня. 

Як писав «Детектор медіа», стрічка Нарімана Алієва «Додому» стала єдиною, яка брала участь у цьогорічному висуванні на премію «Оскар» від України.

За словами голови лічильної комісії Сергія Васильєва, загалом у голосуванні взяли участь 13 членів Українського оскарівського комітету. Семеро з них були присутні на засіданні 23 серпня, шесторо висловили свою позицію, надіславши електронні повідомлення секретареві комітету. З семи членів комітету, що були присутні, участь у голосуванні взяли шестеро (один член комітету не брав участі у голосуванні через конфлікт інтересів). Усі шестер членів одностайно проголосували за висунення фільму «Додому». Ще два бали стрічка отримала за участь у міжнародному кінофестивалі класу «А» (світова прем'єра фільму відбулася в травні 2019 року в Каннах у межах конкурсної програми «Особливий погляд») та за публікації в міжнародній профільній пресі. Загалом «Додому» набрав вісім балів. 

З поданих із різних країн стрічок Американська кіноакадемія обере ті, що ввійдуть до довгого списку (лонглист) претендентів, після чого буде сформовано короткий список (шортлист), фільми з якого й буде номіновано на премію «Оскар» у номінації «Міжнародний повнометражний фільм». 

«Звісно, ми хочемо виграти. Але головна мета – попрацювати на північноамериканському ринку, показати наш фільм, ще раз зазначити, що Україна існує на мапі світового кінематографу», – розповів режисер стрічки Наріман Алієв.

Продюсер фільму Володимир Яценко на запитання «Детектора медіа» про промокампанію стрічки в Америці відповів, що, за попередніми розрахунками, вона коштуватиме 50-70 тисяч доларів. Компанія-виробник вкладе частину власних коштів, а також буде сподіватися на підтримку Держкіно України. 

«Ми розраховуємо на підтримку нашого сейлз-агента Wild Bunch (німецька компанія з дистрибуції та міжнародного продажу фільмів – ДМ). Будемо вкладати власні кошти, звернемося до Держкіно, до інших фондів. Це великі гроші, але ми розуміємо, що для нас це шанс гідно представити Україну», – додав він.

Голова Українського оскарівського комітету Алік Шпилюк розповів, що у вересні цього року відбудеться обмежений прокат стрічки в Україні, адже, за правилами Американської кіноакадемії, стрічка-претендент на премію «Оскар» має бути в національному прокаті як мінімум один тиждень хоча би раз на день в період з 1 жовтня 2017 року до 30 вересня 2018 року, а фільм «Додому» виходить в широкий прокат 7 листопада 2019 року. Алік Шпилюк повідомив, що комітет має гарантійне зобов'язання від українського дистриб'ютора фільму (компанії «Артхаус трафік»), що обмежений прокат у вересні відбудеться, але поки що невідомо, в якому кінотеатрі.  

«Детектора медіа» запитав Аліка Шпилюка, з чим він пов'язує ситуацію, що цього року до Українського оскарівського комітету подався лише один фільм. Голова комітету припустив, що інші продюсери не захотіли конкурувати з фільмом «Додому» або ж не знайшли ресурсів, що це зробити. «Потрібно поставити це питання не нам, а продюсерам тих фільмів, які були в українському прокаті протягом року і вирішили, що не хочуть чи не можуть подаватися на "Оскар". Я можу здогадуватися, що деякі продюсери вирішили, що їхні фільми не зможуть конкурувати з "Додому". Щоб податися на "Оскар", потрібно витратити певні ресурси – фінансові, людські, моральні, часові. Мабуть, деякі продюсери вирішили, що їм не варто витрачати ці ресурси», – зазначив пан Шпилюк.

***

Нагадаємо, українська прем'єра фільму «Додому» Нарімана Алієва відбулася на 10-му Одеському кінофестивалі, де він був представлений у Міжнародній конкурсній програмі та взяв Гран-прі фестивалю. Світова прем'єра стрічки відбулася в травні 2019 року в Каннах у межах конкурсної програми «Особливий погляд». У липні цього року фільм «Додому» (EVGE) став найкращим фільмом Міжнародного кінофестивалю в Бухаресті (BIFF).

Як повідомлялося раніше, фільм має вийти в прокат у Франції, Великій Британії, Китаї, Туреччині та країнах Бенілюксу

За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Сценаристи - Наріман Алієв та Марися Нікітюк. Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв і Ремзі Білялов. 

Як писав «Детектор медіа», проєкт «Додому» став переможцем конкурсу фільмів патріотичного спрямування Міністерства культури в 2018 році. Бюджет стрічки складає понад 20 млн грн, 80% профінансувала держава. 

Продюсера фільму Володимира Яценко раніше повідомляв, що планує подати фільм на розгляд Українського оскарівського комітету, який відбиратиме претендентів від України на премію «Оскар». 

Фото: Лілія Апостолова

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY