detector.media
20.08.2019 12:37
Український фільм «Додому» ввійшов до лонглиста Європейської кіноакадемії
Український фільм «Додому» ввійшов до лонглиста Європейської кіноакадемії
Дебютна повнометражна стрічка кримськотатарського режисера Нарімана Алієва «Додому» стала однією з 46 європейських кіноробіт, які претендують на номінацію премії Європейської кіноакадемії.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Держкіно України.   

Селективна комісія відібрала 46 європейських стрічок до довгого списку номінантів на вручення цьогорічної премії Європейської кіноакадемії.

Наразі експерти починають формувати остаточний перелік номінантів. Результати відбору повідомлять 9 листопада на Фестивалі європейського кіно в Севільї. А лауреатів премії оголосять 7 грудня на офіційній церемонії нагородження Європейського кінопризу, яка проходитиме в Берліні.

Нагадаємо, світова прем'єра стрічки відбулася в травні 2019 року в Каннах у межах конкурсної програми «Особливий погляд». У липні цього року фільм «Додому» (EVGE) став найкращим фільмом Міжнародного кінофестивалю в Бухаресті (BIFF). Українська прем'єра фільму «Додому» Нарімана Алієва відбулася на 10-му Одеському кінофестивалі, де він був представлений у Міжнародній конкурсній програмі та взяв Гран-прі фестивалю

Стрічка стала єдиною, яка буде брати участь у висуванні на премію «Оскар» від України.

За сюжетом, у кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Сценаристи - Наріман Алієв та Марися Нікітюк. Головні ролі у стрічці виконали Ахтем Сеітаблаєв та Ремзі Білялов

Як писав «Детектор медіа», проєкт «Додому» став переможцем конкурсу фільмів патріотичного спрямування Міністерства культури в 2018 році. Бюджет стрічки складає понад 20 млн грн, 80% профінансувала держава. 

Продюсера фільму Володимира Яценко раніше повідомляв, що планує подати фільм на розгляд Українського оскарівського комітету, який відбиратиме претендентів від України на премію «Оскар». 

В український прокат стрічка вийде 7 листопада. Дистриб'ютор - компанія «Артхаус трафік».

Фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY