detector.media
Олександр Глущенко
для «Детектора медіа»
15.08.2019 10:30
Саудівська Аравія vs Катар: піратство державного масштабу
Саудівська Аравія vs Катар: піратство державного масштабу
Історія появи та розвитку платформи beOut Q, яку називали «піратським Netflix».

Ви коли-небудь чули про конфлікт Саудівської Аравії та Катару?

Арабський світ не такий простий. І кожна держава, у якої під пісками знайшлися нафта чи газ, після задоволення споживацьких амбіцій вмикає геополітику й імперські замашки. Саудівська Аравія за старою доброю традицією завжди вела себе як господар Перського регіону, незважаючи на зростання рівня достатку сусідів, вимагала підкорення, визнання і послуху. Від усіх, без винятку, в тому числі й від молодого й амбітного Катару. Але коли гроші є в кожної із сторін конфлікту – на арену виходить геополітика.

У березні 2014 року Саудівська Аравія, Емірати, Бахрейн відкликали послів з Катару. У червні 2017 року Аравія повністю розірвала дипломатичні відносини з Катаром.

Поруч із геополітикою завжди є економіка. А коли сторони не шкодують коштів на війнушку та чорний піар, справа доходить до боротьби за допомогою контенту та медіа.

У листопаді 1996 року Катар запустив телеканал «Аль-Джазіра» (Al-Jazeera), який був досить новаторським для арабського світу і йшов у розріз із консервативними поглядами саудитів. У відкритому доступі глядачі отримали доступ до табуйованих тем – секс, рівноправ'я жінок, до студії приїздили противники саудівської монархії, що без особливих завад висловлювали власну точку зору, причому вільно. У відповідь на такий волюнтаризм в Аравії телеканал було заборонено.

У 2003 році на каналі почали з’влятися спортивні блоки. У 2011 році запущено окремий телеканал Al-Jazeera Sport. У 2012 році з'явився другий спортивний канал, спортивний напрямок було перейменовано в beIN Sports, запущено послуги beIN Sports France у Франції і напрямок beIN Sports Americas.

1 січня 2014 року окремо від Al-Jazeera засновано холдинг beIN Media Group, куди увійшли всі спортивні телеканали, які пройшли ребрендинг і змінили назву на beIN Sports. У вересні відкрито представництво в Лондоні для роботи з правовласниками й управління правами. У жовтні був придбаний телеканал Setanta Sports Australia, і його ребрендовано як beIN Sports Australia.

А у 2015 році запущена платформа платного ТБ під назвою beIN Sports, що почала працювати в Бразилії та Іспанії. У листопаді beIN Media Group розширює портфоліо та починає працювати з розважальним, дитячим і кіноконтентом.

У березні 2016 року beIN Media Group купує виробника фільмів і шоу – студію Miramax, у портфоліо якої такі стрічки, як «Авіатор», «Убити Білла», «Банди Нью-Йорка», «Амелі», «Розумник Віл Хантінг», «Закоханий Шекспір», «Догма», «Англійський пацієнт», «Від заходу до світанку», «Кримінальне чтиво», «Чотири кімнати»…

У тому ж 2016 році катарці придбали супутникову платформу Digiturk і розпочали експансію спортивних каналів beIN на цей ринок.

За п’ять років компанія beIN відкрила офіси в Іспанії, Великій Британії, Франції, США, Туреччині, Австралії, Малайзії. Продає послуги в 43 країнах світу, включаючи всі країни Близького Сходу, виробляє 60 телеканалів та 7500 годин контенту щомісячно.

На таку нечувану активність та амбіції саудити відповіли в оригінальний спосіб: не можеш подолати конкурента – завдавай йому економічних збитків...

Спочатку заборонили продавати оператору beIN передплату в Саудівській Аравії. Паралельно розповсюдження каналів було заборонено в Еміратах.

Під лозунгами «Ні монополії й ганьба катарцям» у 2014 році було запущено провайдера безкоштовного ТБ – beOut Q TV. А із серпня 2017 року він набрав нечуваних обертів не тільки на території Перської затоки, а й Північної Африки, Південної Європи. Його назва (beOut – англійською дослівно «бутиПоза») обігрує назву платформи beIN (англійською дослівно – «бутиВ»), ще й натякає на те, щоб бути поза Катаром (Q – перша літера англійської назви країни Qatar).

Через супутникового оператора Arabsat/Badr, головним акціонером якого є Саудівська Аравія, було запущено DTH-платформу, що надавала доступ до 10 спортивних каналів beIN Sport, але під логотипом beOut Q TV. Сигнал було закодовано системою умовного закриття BISS, а супутникові тюнери з річною передплатою не тільки продавалися по 100$, а й просто дарувалися всім охочим громадянам урядом.

Пікантності додавав той факт, що на борту тієї ж супутникової групи ArabSat/Badr ретранслювалась офіційна DTH-платформа beIN. Усілякі закиди щодо стосунку Саудівської Аравії до оператора beOut Q ігнорувалися, щодо перебування піратського сервісу на супутнику також. Навіть розігрувалась версія, що це бізнес чи то кубинських комуністів, чи колумбійських наркобаронів.

Із розвитком широкосмугового доступу до мережі інтернет популярності набули приставки beOut Q STB з портом Ethernet, інтерфейсом wi-fi, на базі ОС Android та з магазином додатків beOut Q App Store, що дозволяв встановлювати додатки піратських сервісів, які надавали доступ до тисяч телеканалів з усього світу, десятків тисяч одиниць кіно та серіалів.

У звіті компанії Nagra повністю розкрито схему роботи «піратського Netflix», як називали магазин додатків beOut Q App Store. Навдена схема точно розкладає по пунктах хронологію останніх двох років розвитку beOut Q.

З 2017 по 2019 рік Саудівська Аравія та керівництво Arabsat усіляко ігнорували будь-які заяви щодо їх приналежності до сервісу beOut Q TV. beOut Q також ігнорував заяви, випускаючи ролики, які дискредитували легальний телевізійний сервіс.

Економічна війна, в яку втягнуті мільярдні бюджети, наймогутніші правовласники світу, міжнародні торгові асоціації та уряди країн поки не закінчилась нічим. На сьогоднішній день маємо збитки beIN на суму понад $ 1 млрд, видалено акаунт beOut Q TV у твітері, припинив свою роботу сайт beoutq.sx. Сотні записів у твітері, де поціновувачі халяви бідкаються, що в них більше не працюють телеканали. І це все на фоні обіцянки beOut Q TV повернутися найближчим часом.

Ось що нам треба знати про великі ігри, де медіа грають не останню роль.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY