detector.media
11.08.2019 12:37
Сенцов у листах скаржиться на брак інформації - правозахисниця
Сенцов у листах скаржиться на брак інформації - правозахисниця
Незаконно ув'язнений в Росії український режисер Олег Сенцов написав листа російській правозахисниці Тетяні Щур, в якому підтримав акції протесту в РФ та розповів про брак інформації.

Про це правозахисниця розповіла «Укрінформу».

«У своєму останньому листі нам, що ми отримали в кінці тижня, Сенцов написав, що йому зараз гостро не вистачає інформації. По телебаченню - про протести дуже мало, в основному - "танковий біатлон". Він пише в підтримку московських протестувальників. Ще дякує тим, хто його підтримує. Також Олег турбується про те, щоб не забували про інших політв'язнів. Хвилюється про рідних, про дочку, яка йде до школи в Києві. Їй важко. Підтримує її та радіє, що навколо неї - його друзі. Відчувається, що Сенцов дуже сподівається на нову владу. Відгомін про переговори Зеленського з Путіним до Ямалу доходить через телебачення», - розповіла Тетяна Щур.

За словами правозахисниці, Олег Сенцов «реагує на повідомлення з гумором, розуміє, наскільки все викривлено подається (у російських медіа - ред.)».

«Але сподівається. Все ж сподівається... Листи зараз йдуть швидко. Йому багато пишуть з Росії та України», - додала вона.

Нагадаємо, 10 травня 2019-го виповнилося 5 років з дня арешту Олега Сенцова.

Його затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова.

У січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

У липні 2019-го прессекретарка президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель повідомила у фейсбуку про пропозицію з боку Офісу президента до російської сторони одночасно звільнити засудженого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова та звинуваченого в державній зраді керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY