detector.media
09.08.2019 14:55
КЖЕ винесла дружнє попередження інтернет-виданню «НВ»
КЖЕ винесла дружнє попередження інтернет-виданню «НВ»
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла дружнє попередження інтернет-виданню «НВ» через низку публікацій щодо результатів соціологічних опитувань.

Про це йдеться в рішеннях комісії від 8 серпня.

У рамках Незалежного моніторингу парламентських виборів в Україні, що здійснюється за  підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні», на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на порушення вимог щодо оприлюднення інформації про результати соціологічних опитувань у низці публікацій онлайн видання «Новое время». Зокрема, йдеться про такі публікації:

«Інтернет-видання "Новое время" при оприлюдненні результатів соціологічних досліджень допустило порушення вимог статей 6 та 11 Кодексу етики українського журналіста, а саме – принципів повноти та точності. Водночас зважаючи на оприлюднення у всіх публікаціях посилань на першоджерела досліджень, а також збалансоване, об’єктивне та неупереджене висвітлення результатів щодо усіх учасників виборчого процесу, Комісія виносить інтернет-виданню "Новое время" дружнє попередження», – йдеться в повідомленні.

Крім того, у КЖЕ зауважили, що варто уникати однозначних тверджень про (не)проходження партій до парламенту на основі даних соціологічних досліджень, особливо, коли йдеться про партії, чиї результати на межі статистичної похибки.

«Подібні формулювання створюють враження, що змінився рівень підтримки партій протягом певного періоду (дослідження проводилися з розривом в один тиждень), однак, зміна може пояснюватись також тим, що цитовані дослідження проводилися різними соціологічними компаніями (з відмінними методиками і вибіркою)», – зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила інтернет-виданню «Страна» публічний осуд через матеріал від 21 липня про п’ятого президента, кандидата в народні депутати Петра Порошенка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY