detector.media
Зоя Красовська
для «Детектора медіа»
03.08.2019 11:15
«Ласкаво просимо у нову реальність». Моніторинг теленовин 22–27 липня 2019 року
«Ласкаво просимо у нову реальність». Моніторинг теленовин 22–27 липня 2019 року
Зникнення Ляшка, кубики Гройсмана і Фірташ, який рятує Трампа. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.

У новинах різко забули про Ляшка й Тимошенко, які були одними з найпопулярніших політиків у піар-дайжестах попереднього тижня. «Інтер» уперше відкрито став на захист свого власника Дмитра Фірташа у справі про його звинувачення у США. У протистоянні «Слуги народу» з Віталієм Кличком виринула адвокатка Андрія Портнова. А прем’єр Володимир Гройсман пообіцяв через кілька років показати свої кубики пресу, а вже найближчим часом чемно передати свої напрацювання наступному уряду й робити все на благо українців.

Найбільш інтенсивно про результати виборів говорили перші два дні після голосування. Далі активність цієї теми спадала й більшість каналів лише тримала глядачів у курсі оновлення даних підрахунку електронних протоколів у ЦВК. Кілька каналів весь тиждень розповідали про проблемні ситуації на окремих округах. Такі матеріали давали позицію лише однієї зі сторін та просували інтереси конкретного кандидата. У випадку каналу «Україна» це передусім 105-й округ на Луганщині. Глядачів переконували в чесній перемозі кандидатки від «Опоблоку» Вікторії Гриб. На «Інтері», навпаки, розповідали, що в 105-му окрузі суцільні порушення, а перемога мала дістатися кандидату від «ОПЗЖ» Сергію Медведчуку. У тому самому сенсі «Інтер» цікавили 49-й та 52-й округ. А наприкінці тижня на каналі взагалі збрехали про перемогу кандидатів від «ОПЗЖ» в усіх 12 округах Донеччини.  

22 липня, понеділок

Головні новини розповідають про попередні результати виборів. Усі канали мали включення з ЦВК, повідомляли про перебіг підрахунку голосів за електронними протоколами, називали п’ятірку лідерів, які пройшли до парламенту, а деякі канали вже підраховували ймовірну чисельність фракцій. На «112» замість вечірніх новин в ефірі був марафон «Хто?» за підсумками виборів. Тому цього дня каналу немає в моніторингу.  

Кілька каналів говорили про ситуацію на 118-му окрузі на Львівщині, де точилася боротьба між кандидаткою від «Голосу» Галиною Васильченко та колишнім порошенківцем, бізнесменом Богданом Дубневичем. Екзит-пол, проведений соціологічною службо «Фама», прогнозував упевнену перемогу Васильченко, але перші підрахунки почали свідчити на користь Дубневича. ICTV, СТБ і «1+1» передали заяву лідера «Голосу» Святослава Вакарчука зі звинуваченням у фальсифікаціях. Про ймовірну перемогу Васильченко кажуть із посиланням на дані неназваного екзит-полу. Цей екзит-пол проводився агенцією «Фама» на замовлення «Голосу», і його результати значно відрізнялися від фактичних. У матеріалі ICTV по цьому округу дали коментар Вакарчука, юриста партії «Голос», але жодних коментарів від спостерігачів, правоохоронців чи членів комісії. «1+1» та СТБ обмежилися коментарями Вакарчука. На «Україні» по цій темі дали окреме коротке повідомлення теж лише з версією Вакарчука.

На «UA: Першому» адекватно подали ситуацію в 118-му окрузі, хоча теж не назвали джерело й замовника екзит-полу. Але додали коментарі спостерігачів «Опори» про те, чи можна довіряти екзит-полам на 100%, і цитату Дубневича з коментаря, який він давав іще вдень. На «Інтері», де протягом тижня висвітлювали проблемні округи на Донеччині, 118-му округом не зацікавилися.

Ще один герой кількох каналів — 105-й округ у Щасті на Луганщині. Там точилася основна боротьба між кандидатами від «Опоблоку» Вікторією Гриб та «Опозиційної платформи — За життя» Сергієм Медведчуком (братом голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука). У повідомлення на «Україні» включили коментар голови ОВК та самої Гриб (у кінцевому результаті вона на 8% обходить Медведчука). Хоча фінальних результатів іще не було, але ведуча вже окреслила: «Захищає свою перемогу в 105-му виборчому окрузі на Луганщині Вікторія Гриб». На «Інтері» ситуація виглядає протилежно. Тут є лише коментар Сергія Медведчука, який звинуватив опонентів у порушеннях. Далі у випуску коментар представника «ОПЗЖ» у ЦВК Григорія Москаленка про те, що партія вимагатиме розслідувати кожне порушення в усіх проблемних округах. А для «ОПЗЖ» це значна частина донецьких та луганських округів. «Как уже было сказано в 46-м, 52-м округах идет настоящая война, которая является следствием фальсификации. На сейчас, мы видим, что у "Оппозиционной платформы — За жизнь" наблюдается увеличение показателей по результатам подсчетов протоколов с мокрыми печатами», — казав Москаленко.

Лише з позиції ОПЗЖ на «Інтері» висвітлювали результати у Бахмуті (46-й округ): спершу сюжетом із коментарями ангажованих спостерігачів, потім заявою Наталії Королевської про масові порушення на цьому окрузі. Врешті там зі значним відривом переміг кандидат від «ОПЗЖ». Також на «Інтері» привітали з перемогою міського голову Дружківки та кандидата від ОПЗЖ Валерія Гнатенка на 49-му окрузі, хоча розповідали про нібито спроби фальсифікувати результат.  

Крім боротьби кандидатів від «Голосу» та «Опоблоку» на своїх округах, «Україна» привітала з перемогою у 37-му окрузі на Дніпропетровщині самовисуванця, народного депутата кількох скликань (Партія регіонів, «Опозиційний блок») Дмитра Шпенова. Він подякував своїм виборцям за підтримку.

На «Україні» у сюжеті про попередні результати та дані екзит-полів дали коментарі всіх партій-лідерів, які долають прохідний бар’єр, крім «Опозиційної платформи — За життя». Аналогічна ситуація на ICTV: в сюжеті про перспективи створення коаліції слово дали всім, крім другої за рейтингом «ОПЗЖ». Лише за кадром окреслили, що з цією політсилою жодна інша, з усіх обраних до парламенту, об’єднуватися не поспішає. На «1+1» зробили матеріали лише з трьох штабів: «Слуги народу», «ОПЗЖ» та «Голосу». А на 5 каналі зібрали короткі відгуки усіх п’яти лідерів, висвітлюючи їх у порядку спадання рейтингу. Не в такому порядку, але реакції лідерів усіх п’яти політсил зібрали й на СТБ.

На «1+1» у включенні з ЦВК Марія Васильєва особливо акцентувала, що артисти, підприємці та журналісти зі «Слуги народу» «буквально вирвали перемогу у дуже і дуже впливових людей». Потім перераховувала відомих мажоритарників, які програли кандидатам від партії Зеленського.

Сюжет про напружені округи на «1+1» почали зі Львова. «Лідер партії "Голос" каже, у його колег у Львівській області крадуть голоси», — сказав кореспондент Дмитро Святненко. Далі в сюжеті приклади із заявами лише від «Слуги народу» по київських округах і в Закарпатті: мовляв, опоненти порушували закон і присилали тітушок на дільниці.

Окреме повідомлення ближче до завершення випуску присвятили тріумфу «Слуги народу» на Київщині. «В усіх 13 столичних округах перемогли кандидати саме від президентської партії […] В парламенті молоді політики пообіцяли стати комунікаторами між виборцями і вищою владою», — озвучила ведуча Наталія Мосейчук.

Також у випуску «ТСН» показали, як голосували різні вікові групи відповідно до даних екзитполу, проведеного за замовлення «1+1». Наталія Мосейчук кілька разів назавала «ОПЗЖ» «Опоблоком», що є неточністю й може заплутати, адже на цих виборах це були два різні суб’єкти. Із графіки на екрані зрозуміло, що йдеться саме про «ОПЗЖ».

Не без уваги новинарів лишилася ситуація в 64-му окрузі в Коростені. Туди прилетіли спецпризначенці на гелікоптері. Про це повідомили ICTV, «Україна», «1+1», «Інтері» та «UA: Перший» без переваги на користь жодного з кандидатів. Також популярним став 51-й округ. Він був найменшим, явка становила лише 21%, тому й перемогти там можна було з найменшою кількістю голосів. Ще однією цікавістю цього округу стало балотування там Надії Савченко, яка врешті програла самовисуванцю Олександру Ковальову. Він переміг завдяки 220 голосам. Про цю виборчу аномалію розповіли у випусках 5 каналу, «UA: Першого» та «1+1». Всі вони нагадали про те, що Ковальова допитувала ГПУ після його заяв, що він допомагав беркутівцям тікати з Майдану 2014 року. 

На СТБ повідомили про розподіл крісел у Раді без називання джерела цифр. Варто було сказати, чи бралися за основу дані екзит-полів, чи дані електронних протоколів ЦВК, і якщо йдеться про офіційні дані,  то на основі якого відсотка результатів це змодельовано. Також на СТБ, як і ще на кількох каналах, сюжет про важковаговиків, які не пройшли до Ради. А крім того — матеріал про молодих політиків, які не захотіли балотуватися на другий термін.

 

Важливою новиною дня також стало рішення Апеляційного суду Києва про звільнення з-під варти ексрегіонала Олександра Єфремова. Він єдиний із представників команди Януковича був під вартою за звинуваченням у посяганні на територіальну цілісність та пряму підтримку сепаратистів на Луганщині. Про рішення суду повідомили всі, крім ICTV та «112». На «1+1» показали фрагменти самого судового засідання, а «UA: Перший» єдиний із усіх дав коментар-реакцію старшого прокурора у справі. Переважно в новинах посилалися на адвокатів Єфремова і вибірково додавали бекґраунд.  

Піар поза виборами. На каналі «Україна» вийшов сюжет про інвестиції ДТЕК у безперебійну роботу тепломереж на Київщині. Це буденні речі, які входять в обов’язки компанії, а не прояв героїзму чи інших непересічних якостей. Одразу за тим радісне повідомлення про плани з оновлення «Запоріжсталі»: замість мартенівського цеху планують збудувати киснево-конвертерний. Завод планував перейти на цю технологію ще понад десять років тому (до того, як власником заводу став Ахметов). Але очевидно, що менеджер хвалиться впровадженням технології, час якої давно настав і яку вже пізно називати інновацією. Одразу за тим у випуску сюжет про допомогу від Фонду Ахметова на реабілітацію дитини із прифронтової Авдіївки. Також у випуску розповідали про соціальну підтримку хокеїстів клубу «Донбас» президентом клубу (й екскандидатом від «Опоблоку») Борисом Колесніковим.

На «1+1» присвятили сюжет змінам у кодуванні супутникового сигналу. Представник групи «1+1 медіа» розповів, що треба робити глядачам, аби лишатися із продуктами медіагрупи і «дивитися круті серіали, ефектні шоу». Для цього глядачам потрібно буде придбати спеціальний тюнер-декодер. Представник медіагрупи пояснює, що це вимога часу і внесок аудиторії у фінансову стабільність і незалежність каналів від власників.

23 липня, вівторок

Цього дня в новинах говорили про майбутній склад Ради й продовжували розповідати про суперечки на округах між мажоритарниками. На «1+1» вийшло «світське» інтерв’ю із прем’єром Володимиром Гройсманом. Також «1+1» намагався дискредитувати мера Києва Віталія Кличка. А «Інтер» уперше відверто вступився за свого власника Дмитра Фірташа. У новинах СТБ та «UA: Першого» на виборчу тему дали лише оновлені дані з ЦВК й не торкалися інших подій.

На ICTV вийшов сюжет про ключові зміни у складі нового парламенту. Йдеться і про збільшення представництва жінок. Це хоч і подається як прогресивна практика, але з уживанням некоректних означень, як-от «представниці прекрасної половини людства». З політсил нового скликання дали коментарі представників «Голосу» і «Слуги народу». Доповнили матеріал коментарем голови КВУ Олексія Кошеля щодо очікувань і застережень до парламентарів без політичного досвіду.

На «Україні» виділили 37-й округ на Дніпропетровщині, де переміг Дмитро Шпенов. Хоча балотувався він самовисуванням, у попередньому складі представляв «Опоблок». Опоблоківцем називають його і в цьому сюжеті. У матеріал включили його коментар про радість від перемоги й завершення підрахунку голосів. У сюжеті про проблемні округи серед кількох «гарячих точок» назвали вибори у Покровську на 50-му окрузі, де, за словами кореспондентки, «впевено перемагає нинішній мер Руслан Требушкін». Він є кандидатом від «Опоблоку». Згодом на «Україні» — сюжет про боротьбу Вікторії Гриб на 105-му окрузі. Вона є кандидаткою від «Опоблоку» і перемогла з відривом менш ніж 400 голосів представника «ОПЗЖ» Сергія Медведчука. «За словами Вікторії Гриб, вибори пройшли чесно, не зважаючи на спроби опонента зірвати процес голосування та підрахунку», — йдеться в сюжеті. Версію Медведчука в сюжеті не подали.

А от на «Інтері» знову просувають версію про масові фальсифікації й перемогу Сергія Медведчука. Дані про перемогу Гриб, що з’явилися на сайті ЦВК, називають неправдивими. До цієї хвилі підключився і «112»: там також розповіли про акцію протесту прихильників Медведчука і показали лише його версію подій.

На «Інтері» вийшла низка однотипних матеріалів про проблемні округи. Йдеться про прифронтову Мар’їнку. Сюжет звідти побудований виключно в інтересах кандидата від «ОПЗЖ» Віктора Мороза. Говорять у сюжеті лише представники кандидата — запевняють у беззаперечному лідерстві свого кандидата й намаганнях опонентів зірвати підрахунок голосів. У деяких із них вказане лише ім’я: представниця кандидата Яна, член комісії Артур. У сюжеті немає коментарів жодних неупереджених спостерігачів, поліції чи членів комісії. Врешті, за даним ЦВК, Мороз переміг із відривом у 10%. До речі, в сюжеті навіть не називається номер округу, про який ідеться.

Далі на «Інтері» сюжет про ще один округ — 49-й у Дружківці, що на Донеччині. «В "Опозиційній платформі — За життя", а кандидат саме від цієї політсили, з відривом у три з половиною тисячі голосів попередньо переміг в окрузі, шоковані. Адже ще напередодні опоненти вітали чинного міського голову Валерія Гнатенка з перемогою, а сьогодні розпочалися чергові спроби фальсифікації виборів», — розповів кореспондент. У матеріалі коментарі активістів на підтримку «ОПЗЖ», а також одного з лідерів партії Нестора Шуфрича. І ще один сюжет, у якому протягували інтереси кандидата від «ОПЗЖ», — 52-й округ у Торецьку. Там представник «ОПЗЖ» Олег Погодін змагався з Євгеном Яковенком від «Батьківщини». Врешті переміг останній.

На 5 каналі вийшов сюжет про боротьбу на 119-му львівському окрузі між кандидатами від «Слуги народу» та «Європейської солідарності». Слово дали всім сторонам: обом кандидатам і представникам окружкому, в діях якого кандидат від «Слуги народу» Орест Кавецький вбачав порушення. Але останнє слово — за кандидатом від «Євросолідарності». «У команді Михайла Бондара запевняють: бачили всі протоколи та вели свою соціологію, яка збігається з даними ЦВК. Тож переконані: закиди опонента безпідставні, порушень у підрахунку голосів немає», — озвучила кореспондентка Марта Шикула після коментаря самого Бондаря.

Схожа ситуація в матеріалі «1+1» про боротьбу на 86-му окрузі в Івано-Франківській області. Ведуча озвучила лише позицію кандидата від «Слуги народу» Олександра Матусевича: «Попередньо перемагає кандидат від "Слуги народу" Олександр Матусевич. Але представники його опонента, чинного нардепа самовисуванця, Анатолія Диріва подали сьогодні до ОВК 6 скарг про начебто серйозні порушення під час голосування. Імовірний переможець голосування запевняє, скарги не суттєві, тож не можуть вплинути на результати». У повідомленні є й коментар представника Диріва, але переважає позиція Матусевича.

Випуск на «1+1» почали із кримінальних новин, і лише третій матеріал випуску — про результати виборів. Зі зведення за даними ЦВК зазначили, що «"Батьківщина" потіснила з третьої сходинки "Європейську солідарність"». Далі проаналізували, які партії можуть розраховувати на державне фінансування і в яких обсягах. Дещо викривлено в сюжеті описали систему держфінансування політсил: «За бюлетень, вкинутий минулої неділі в урну для голосування, доведеться доплатити — із кожного, хто проголосував, тридцять вісім гривень сорок дві копійки». Хоча нікуди доплачувати не доведеться. У сюжеті перераховано всі партії, що можуть претендувати на державні гроші. Забули лише про «Батьківщину». Скільки їй дістанеться з бюджету, чомусь не рахували. Матеріал доповнюють коментарі аналітика «Чесно» Ігоря Фещенка, голови КВУ Олексія Кошеля та членкині НАЗК Наталії Корчак.

Інтерв’ю із Гройсманом на «1+1» вийшло з підводкою: «Він програв вибори, але залишився на посаді». Інтерв’ю називають відвертим. У двохвилинному анонсі герой розповідає про родину, хобі, хвалиться спортивною формою. У самому сюжеті питають про квартиру тещі (яка була об’єктом журналістського розслідування), трансформацією стосунків із Порошенком — каже, з ним не друзі й на Мальдіви разом не їздили, коментував справу Продана, танці з Тимошенко. А наприкінці анонсував, що країна побачить через кілька років і його кубики пресу.

На «1+1» про виклик Віталія Кличка на допит повідомили без позиції самого Кличка і з натяком на його участь у корупційних схемах.

На «Інтері» випуск почали із «замінування» ЦВК. Хоча повідомлення про замінування виявилося неправдивим, його подали як факт. Другий сюжет випуску стосується справи Фірташа. Його звинувачують у підкупі індійських чиновників за дозвіл на розробку титанового родовища. У сюжеті «Інтера» звинувачення називають сфабрикованими й посилаються на розслідування такого собі журналіста Джона Соломона. Мовляв, Соломон встановив, що якби Фірташ погодився свідчити у справі Мюллера про російське втручання у вибори президента США, з нього би зняли звинувачення. На сайті Columbia Journalism Review можна знайти статті, що викривають недобросовісну журналістську роботу Соломона та підтасовку версій (перша і друга). Подібний, але коротший матеріал на захист Фірташа вийшов і на каналі «112».

На «Україні», як і щодня, розповідали про благодійну підтримку мешканців прифронтових територій фондом Ріната Ахметова.

24 липня, середа

Вибори відходять на другий план. Політичні теми на ICTV крутилися довкола питання формування нового уряду. Спершу в повідомленні про зустріч Зеленського з послами країн Великої сімки та Європарламенту з посиланням на президента окреслили строки формування нового уряду: через місяць після оголошення остаточних результатів парламентських виборів. Наступний сюжет — чергове засідання ще старого уряду, де Гройсман обіцяє працювати на благо країни до завершення повноважень. Одразу за тим у студії з’явився для інтерв’ю секретар РНБО Олександр Данилюк, у якого ведуча допитувалася, чи готовий він очолити уряд. Той балансував між «я в команді президента, зараз я виконую ті завдання, які він поставив» до розмов про своє бачення реформи Кабміну.

На «Інтері», «Україні» та «1+1» повідомили, що «уряд Гройсмана не збирається грюкати дверима» й готується передати всі справи наступникам. Коментував це лише Гройсман, новини подавалися у звичному паркетному форматі. До того ж це є звичайною цивілізованою практикою, а не приводом для піару.

Про напруження стосунків між офісом президента та мером Києва Віталієм Кличком не говорили тільки на 5 каналі та «Інтері». Найбільш куцо подали ситуацію на ICTV, лише підтвердивши факт подання президента до Кабміну щодо звільнення Кличка з посади голови КМДА. Про це додали наприкінці матеріалу про засідання уряду. На «Україні» та «UA: Першому» про вимоги офісу президента щодо звільнення Кличка дали з реакцією Кличка. На СТБ — коротко і стисло, без синхронів. З боку Кличка без названого джерела лише повідомили, що «у Кличка» ще ніяких подань не отримували.

На «1+1» темі присвятили великий сюжет. Спершу все виглядає досить збалансовано, від імені офісу президента є коментар Руслана Рябошапки, наведена також реакція самого Кличка. Але крім того додали коментар ексмера Києва Олександра Омельченка. Зокрема його, а не суду чи правоохоронців, висновки, що Порошенко призначив Кличка головою КМДА незаконно. Також озвучені домисли про підготовку створення альтернативної структури, коментар ДБР та юристки, яка поскаржилася на ймовірні зловживання Кличка до НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Цікаво, що цією юристкою є Марина Паринова, партнерка Андрія Портнова. Найбільш медійно відомою вона стала у справі Пашинського проти Хімікуса, де виступала проти народного депутата. На всі закиди щодо зловживань і незаконного перебування на посаді коментарів-відповідей із боку Кличка в матеріалі немає.  

Про інформаційні пріоритети «ТСН» свідчить і ще один матеріал. Ведуча повідомила, що камери «ТСН» зафіксували приїзд Порошенка до Держбюро розслідувань, хоча він мав давати свідчення на день пізніше, 25 липня. Матеріал містить версію із сайту партії «Європейська солідарність» про те, що ніяких слідчих дій щодо Порошенка на 25 липня нібито не заплановано й коментар представниці ДБР, яка це заперечує.

Про допит Порошенка повідомили і на «Інтері». Але з посиланням на інформацію від директора Держбюро Романа Труби і зазначенням, що Порошенко є свідком у справі, а не підозрюваним. Позиції Порошенка та відсилок на заяву його партії на «Інтері» не дали.

На каналі «Україна» знову розповідали про 105 округ і перемогу Вікторії Гриб з «Опоблоку». «Інтер» теж не відставав і третій день поспіль переконував, що перемога Гриб є незаконною. А коментують це лише її опоненти: представники ОПЗЖ кандидат Сергій Медведчук та один з лідерів партії Нестор Шуфрич. Також на «Інтері» — матеріал про суперечливі округи в Донецькій області: у Покровську та на 49 окрузі. Ці матеріали переконують, що на цих округах підтасовують результати проти представників ОПЗЖ. Іншій стороні конфлікті висловитися не дають. Така ж ситуація у сюжеті про 105 округ, де перемогу кандидатки від «Опоблоку» називають незаконною.

На СТБ вийшов сюжет про державне фінансування партій. У сюжеті немає підрахунку, скільки отримають усі партії: названі лише «Голос» і «Європейська солідарність», які отримають додаткові кошти за дотримання гендерної квоти, а також найбільші і найменші бюджети — «Слуга народу» і «Свобода» відповідно. Крім аналітика руху «Чесно» Ігоря Фещенка та представниці НАЗК Наталії Корчак, у сюжеті питають думку «експерток із народу» — старших жінок, що торгують квітами біля метро. Зокрема пані Нюра, яка «в Бога вірить, а в чесну політику ні», вважає: «Це брехня все, дівчата. Він як захоче олігарх цей грошей заплатити, він заплотить і без цих тридцяти восьми гривень».

Також у випуску сюжет про нікому не відомих кандидатів на мажоритарці, які перемогли політиків-важковаговиків. У першому матеріалі розповідали лише про одного з них — Романа Грищука від «Слуги народу».

Піар поза виборами. На «Інтері» чергова порція про «розслідування» Джона Соломона щодо справи Фірташа. «Проблема в тому, що український бізнесмен не хоче давати свідчення, не воліє брехати й вигадувати історії. Тож угода тріщить по швах. А тепер повернімося в літо 2017. Тоді справа проти Дмитра Фірташа розпадається на частини. Свідчення, на яких базуються обвинувачення в хабарництві, виявляються шахрайством», — стверджує Соломон.

На «Інтері» та «Україні» розповідали про плани будівництва у Харкові нового онкоцентру. Тема значуща, але подія лише анонсована. Матеріал містить обіцянки голови ОДА Юлії Світличної в піклування про мешканців області і України.

На «112» повідомили, що євродепутат Нейтан Гіл закликав розслідувати напад на офіс каналу.  Цей політик періодично виникає в матеріалах, що мають на меті показати міжнародну підтримку нібито опозиційного медіа, і є членом «міжнародної редакційної ради» каналу.  Сам інцидент стався ще 13 липня. У бекґраунді ведуча озвучила, що СБУ розслідує справу, «але поки що жодних результатів». Втім коментарів правоохоронців щодо стану розслідування у цьому матеріалі не навели.

На «Україні» розповідали, як фонд Ахметова допомагає переселенцям із Донбасу, а його компанія ДТЕК інвестує у видобуток газу на Полтавщині.

25 липня, четвер

Допит Порошенка все ж відбувся. Йдеться про розслідування купівлі-продажу заводу «Кузня на Рибальському», де Порошенко фігурує як свідок. Про це повідомили усі, крім ICTV. На СТБ та «UA: Першому» згадали про інцидент, коли представник «Азова» вистрибнув на капот автомобіля Порошенка. Але забули нагадати, що розслідує ДБР. У повідомлення «1+1» почали з інциденту, а вже потім перейшли до суті, з коментарями Порошенка і речниці ДБР. На «Україні» та «112» дали лише коментарі з боку слідства і Порошенка. На 5 каналі поширили заяву Порошенка з припущеннями, що матеріали справи зливають, зокрема до Росії. Позиції ДБР у матеріалі нема. На 5-му та СТБ зазначили, що представник «Азова» є росіянином, якому Зеленський нещодавно надав українське громадянство.

І не так швидко вщухають розборки на виборчих округах. Нові герої з’явились у випуску «1+1». У повідомленні йшлося про суперечку між кандидатами у 198-му окрузі на Черкащині. З двох сторін дали слово тільки кандидатці від «Слуги народу» Наталії Дяченко, яка подала два позови з вимогою перерахунку голосів. Як ствердила ведуча Соломія Вітвицька, Дяченко з опонентом — нардепом Сергієм Рудиком — «ніс у ніс ідуть», а кандидатка від «Слуги народу» була переконана у порушеннях. В підсумку різниця становить дві тисячі голосів.

Також на «1+1» присвятили сюжет спортсменам, які пройшли до ВР від «Слуги народу». Йдеться про Жана Беленюка та Ольгу Саладуху. «Обидвоє за рік представлятимуть Україну на літніх Олімпійських іграх у Токіо. Утім, депутатський мандат позбавляє атлетів можливості готуватися до змагань за державний кошт», — йдеться в підводці.

На «Інтері» в сюжеті про перерахунок голосів на 207-му окрузі помилилися й назвали Максима Зуєва самовисуванцем, хоча він кандидував від партії «Слуга народу» і за першість в окрузі боровся із самовисуванцем Ігорем Рибаковим. На «Інтері» цьому округу приділяли увагу вже вдруге за тиждень. У сюжеті є коментарі членів виборчої комісії та двох представників Рибакова, й жодного слова щодо позиції Зуєва та його штабу.

Також на «Інтері» знову вийшла низка матеріалів в інтересах кандидатів від ОПЗЖ: на 52-му, 105-му, 50-му, 49-му окрузі. У всіх цих сюжетах представники «ОПЗЖ» заявляють про фальсифікації чи порушення процедури підрахунку, а слова їхнім опонентам не надається. Також у випуску поширили заяву «ОПЗЖ» з вимогою відставки мерів, які брали участь у виборах від «Опозиційного блоку» і не пройшли. Йдеться, вочевидь, про мерів Маріуполя, Запоріжжя, Харкова та Одеси. Вони балотувалися за списком «Опоблоку», але партія не подолала п’ятивідсотковий бар’єр. В опозиціонерів-конкурентів це назвали проявом недовіри населення.

Підтримку «Опоблоку» знову демонстрували на «Україні». Тут вчергове говорили про лідерство Вікторії Гриб на 105-му окрузі, замовчуючи аргументи її опонентів. Також у цьому випуску — матеріал в інтересах кандидата від «Батьківщини» на 52-му окрузі на Донеччині Євгена Яковенка. Він звинуватив опонентів у тиску на комісії з метою фальсифікації результатів. Ні коментарів комісії, ні навіть називання опонентів у матеріалі немає. З результатів виборів видно, що Яковенко конкурував за першість із представником «ОПЗЖ». Тож цей матеріал міг з’явитися не так на користь Яковенка, як проти його опонентів.

Піар поза виборами. Володимир Гройсман відзвітував про початок підготовки до опалювального сезону. Це відбувається щороку і значущої новини в цьому немає. «Питання підготовки — це питання надзвичайної ваги. І треба, щоби всі підрозділи повністю відпрацювали той план, який затверджений, і підготовка була на сто відсотків. Я вважаю, що треба нам вийти на 1 жовтня з повною готтовністю всього комплексу, всього комплексу до початку опалювального сезону». З таким майже однаковим синхроном поширили матеріали ICTV, «Україна» та «Інтер».

На «Україні» вчергове розповідали про благодійність Фонду Ахметова.

26 липня, п’ятниця

Гарячою темою дня були обшуки в Окружному адмінсуді Києва. Цю тему проігнорували тільки на «Україні». З реакціям обох сторін — НАБУ та представників суду — повідомлення вийшли на ICTV, СТБ, «1+1» та «Інтері». Зокрема в суді зробили заяву про тиск із боку НАБУ, а працівники суду повідомляли про процесуальні порушення під час обшуків. На «Інтері» майже нічого про зміст претензії НАБУ до суду не повідомили, посилаючись на закритість. Хоча на «1+1», «UA: Першому», «112» та 5 каналі включиили фрагменти аудіо, оприлюднені під час прес-конференції директора НАБУ Ситника і керівника управління спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюка. У цих розмовах слідчі вбачають втручання в діяльність органів влади та підготовку неправосудних рішень. На «112» та 5 каналі не згадували про скарги суддів на тиск з боку НАБУ і ГПУ.

Тему протистоянь на округах переважно дотягували тільки «Інтер» та «Україна», тримаючись курсу своїх улюбленців. На «Україні» знову однобоко розповідали про перемогу Вікторії Гриб від «Опоблоку» на 105-му окрузі.

На «Інтері» протилежно до позиції, озвученої напередодні на «Україні», розповідали про ситуацію в 52-му окрузі на Донеччині. Кандидат від «ОПЗЖ» Олег Погодін подав низку позовів до суду, оскаржуючи результати. Він назвав голову окружного виборчкому маріонеткою свого опонента — кандидата від «Батьківщини» Євгена Яковенка. Ні від голови ОВК, ні від Яковенка відповідей на закиди у матеріалі не дали. У цьому сюжеті «Інтер» дещо перебільшив перемоги своїх фаворитів із «ОПЗЖ». «По всіх 12 округах Донецької області до парламенту пройшли представники "Опозиційної платформи — За життя"», — оголосила ведуча Наталя Бєлишева. Насправді ж за даними ЦВК лише у чотирьох округах перемогли кандидати з «ОПЗЖ», у інших чотирьох — «Опоблок», у трьох — самовисуванці, і ще в одному кандидат від «Батьківщини».

«Інтер» розповів про перемогу на 198-му округу на Черкащині нардепа Сергія Рудика, постійного героя новин каналу. Напередодні на «1+1» поширили заяву його опонентки, яка скаржилася на численні порушення. Згадок про жодні порушення чи скарги на «Інтері» не було.

На СТБ провели експеримент. П’ятьом кандидатам від «Слуги народу» Емма Антонюк поставила однакові питання про ціннісні орієнтири в політиці: щодо ринку землі, тарифів на ЖКГ, співпраці з МВФ, мовних квот, декомунізації, легалізації одностатевих шлюбів. Метою було звірити, чи дотримуються однопартійці спільних поглядів, і чи зможуть попри кількісну більшість триматися спільного курсу в парламенті.

У студії каналу «Україна» був Володимир Гройсман. Перше питання — про результати виборів. Ведуча у питанні ствердила, що до зміни уряду Гройсман планує «плідно попрацювати», розпитувала про ціни на газ і підготовку до опалювального сезону.

Як і щодня, на каналі «Україна» звітували про добрі справи Ахметова. У сюжеті йшлося про подарунок від олігарха лисичанській лікарні — машин швидкої допомоги.

27 липня, субота

У Києві відбулася Хресна хода Московського патріархату. З сюжету «1+1» можна побачити, що на ній були присутні політики з так званого опозиційного табору: Вадим Новинський з «Опоблоку» та Юрій Бойко з «Опозиційної платформи — За життя», які між собою конкурують. Інші канали вдалися до маніпуляцій, показуючи лише «своїх» політиків у репортажах з ходи. «Україна» та ICTV з цього заходу показали тільки Новинського , а «Інтер» — лише Бойка.

Про суперечки в округах упереджено говорили на «Інтері». Тут знову звинувачували опонентів «ОПЗЖ» у підтасовках на 52-му та 105-му округах. За результатами 100% підрахунку представники «ОПЗЖ» там програли. Народна депутатка Наталія Королевська зробила заяву з вимогою перерахунку голосів на 52-му окрузі. У матеріалах не питали, чи бачать такі підстави з огляду на кількість зафіксованих порушень незалежні спостерігачі та представники поліції.

На каналі «Україна» розповідали як компанія ДТЕК Ріната Ахметова власним коштом створила сучасний спорткомплекс з басейном на Донеччині.

Підсумки

Завершення виборів автоматично скоротило кількість матеріалів з ознаками замовності майже вдвічі. Вперше за період президентської та парламентської виборчої кампанії чистими від піару були новини СТБ. Хоча там і виходили досить позитивні матеріали про мажоритарників від «Слуги народу», але ці сюжети мають зрозумілий суспільний інтерес. І хоча їм бракує балансу, вони не виглядають як матеріали з ознаками замовності. «Інтер» перестав згадувати про Сергія Капліна, який програв вибори на мажоритарному окрузі. (Інший багаторічний улюбленець каналу — Сергій Рудик — виграв.)

Цілком закономірно, що в перший тиждень після виборів лідерами за кількістю згадок стали партії, які подолали прохідний бар’єр. Частішу появу Порошенка зумовили його допити в Державному бюро розслідувань. А активність «Голосу» також пов’язана з боротьбою за результати в округах. Єдина негативна згадка про «Батьківщину» на «Інтері» пов’язана з протистоянням кандидата від цієї партії з «ОПЗЖ» на одному з округів Донеччини.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY