detector.media
02.08.2019 15:25
Бородянський хоче знайти механізм скорочення маніпуляцій у медіа
Бородянський хоче знайти механізм скорочення маніпуляцій у медіа
Позаштатний радник президента України Володимира Зеленського з гуманітарних питань Володимир Бородянський вважає проблемою те, що олігархи мають можливість впливати і маніпулювати громадською думкою.

Про це він сказав в інтерв’ю «Ліга. Бізнес».

Вирішити цю проблему, на його думку, можна кількома шляхами. По-перше, досягти економічної незалежності ЗМІ. «У моєму розумінні, ЗМІ повинні бути економічно незалежними. Це дуже важливо: їх економіка повинна бути пов'язана з їх діяльністю, вони повинні стати бізнесом», – сказав він.

По-друге, зробити так, щоб контент медіа був не маніпулятивним. «А ось над способами вирішення цього завдання треба думати. У мене немає зараз відповіді, яким буде механізм скорочення маніпуляцій, але я вас запевняю – він буде», – сказав він.

Говорячи про ідеї, як зробити ЗМІ бізнесом, пан Бородянський сказав, що треба краще використовувати можливості, які є зараз: «Наприклад, у наступному році медіагрупи зможуть зібрати з провайдерів кабельного телебачення до 1 млрд грн. Процес побудови співпраці медіагруп і кабельних операторів був довгий і непростий. І незважаючи на взаємну недовіру, докори і конфлікти, в результаті спільних зусиль, саме спільно, медіагрупи і кабельні оператори змогли в рази виростити ринок платного ТБ в Україні, і на сьогоднішній момент – це один з ринків, що зростають найшвидше в країні. Це один з елементів економічної стабільності ринку. І ці гроші йдуть на створення якісного українського контенту. Це один з механізмів».

Він додав, що можливості монетизації медіа безпосередньо залежать від економічного успіху держави. «Завдання медіа фундаментальне – бути медіатором між владою і суспільством, розповідати першим, що відбувається в суспільстві і навпаки. Якщо ж медіа створюється з метою маніпулювати – тоді цей фундаментальний баланс порушується».

Пан Бородянський підтвердив висловлену раніше ним думку, що телевізійний ринок України переповнений і на ньому мають залишитися дві-три телегрупи: «Так. Це процес, і він іде. Я впевнений, що економічна доцільність для цього бізнесу – основна мета. І впевнений, що цей процес в Україні прийде до свого логічного завершення».

Нагадаємо, 29 липня колишній керівник медіахолдингу StarLightMedia Володимир Бородянський став позаштатним радником президента України Володимира Зеленського з гуманітарних питань.

За словами пана Бородянського, завдання президента полягає у створенні гуманітарної стратегії, формуванні конкретної програми дій, підґрунті для зміни законодавства та появі нового, трансформуванні інфраструктури гуманітарної сфери відповідно до затвердженої парламентом стратегії.

Володимир Бородянський уточнив, що цим займатиметься команда робочої групи, яку він добиратиме «з найкращих професіоналів індустрії, у якій за кожним напрямком буде закріплений окремий куратор». Новий радник глави держави також перелічив ці напрямки: музеї, заповідники, театри, музика, консерваторії, філармонії, кіно, релігія, бібліотеки, книги, медіа (ТБ, преса, радіо, соціальні медіа та інтернет-видання), інформаційна безпека (змістовна), спорт, туризм, благодійність.

1 серпня відбулася закрита зустріч медіаекспертів і керівників ЗМІ з Володимиром Бородянським. На зустрічі стало відомо, що медіаменеджер Федір Гречанінов координуватиме медійну робочу групу в розробці медійної частини гуманітарної стратегії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY