detector.media
Лілія Апостолова
29.07.2019 18:50
Чорнобиль, Гамлет і підліткові труднощі. П’ятий день 11-го пітчингу Держкіно
Чорнобиль, Гамлет і підліткові труднощі. П’ятий день 11-го пітчингу Держкіно
У п’ятий день на пітчингу презентували національні й копродукційні ігрові повнометражні фільми художньої та культурної значущості (авторські).

27 липня, у суботу, Держкіно провело п’ятий, фінальний день 11-го конкурсу кінопроєктів, що претендують на державну підтримку. Читайте на «Детекторі медіа» про перший, другий, третій і четвертий дні пітчингу. На цей раз члени Експертної комісії та Ради з державної підтримки кінематографії розглянули 33 авторських кінопроєкти художньої та культурної значущості, з них 22 – національних та 11 – копродукційних.

Найдорожчим проєктом цього дня став екологічний екшн «Антропоцен» Мирослова Слабошпицького, бюджет якого складає 116 млн грн – творці впевнені в прокатному та фестивальному успіху стрічки (очікують від держави 58 млн грн). Найбільше в Держкіно попросили автори фільму «Вінценз», над яким працюватимуть українці і поляки – 87 млн грн.

Зіркою цього дня став художник-постановник Влад Одуденко, якого прагнуть залучити чи не до кожного проєкту.

До Експерртної комісії категорії національних ігрових повнометражних фільмів художньої та культурної значущості (авторських) увійшли: оператори Юрій Гармаш і Юрій Дунай, продюсерка Олена Тимошенко, кінознавець Ігор Грабович, генеральна продюсерка Одеського кінофестивалю Юлія Сінькевич, маркетинг-директор мережі кінотеатрів «Сінема Сіті» Олена Ніцко та режисер Максим Наконечний.

Категорію ігрових повнометражних фільмів художньої та культурної значущості (авторських) спільного виробництва оцінювали оператор Юрій Гармаш, режисер і сценарист Ігор Негреску, продюсери Тарас Босак, Олена Голубєва, дистриб’юторка Вікторія Добровольська, видавець Олександр Красовицький.

Далі – детальніше про учасників пітчингу (за порядком презентацій).

Ігрові повнометражні фільми художньої та культурної значущості (авторські) національні:

Національні авторські фільми можуть претендувати на 100% державної підтримки, більшість творців просять у Держкіно повне фінансування.

Divka

Виробник – «Ілюзіон фільмз». Продюсер – Роман Балаян. Режисер – Олексій Коломійцев. Жанр – кіномюзикл. Бюджет – 40 млн грн, очікувана сума – 40 млн грн.

За сюжетом, молода сільська дівчина Анничка чекає свого хлопця Славка, який майже рік перебуває десь на заробітках у Європі. Її мати хоче скоріше видати дочку заміж, щоб вона перестала страждати.

Сучасна історія Наталки-Полтавки, яка, за словами режисера, є досі актуальною.

Режисерські референси – «Ла Ла Ленд» і «Беовульф».

Чоловічу вокальну партію виконуватиме соліст Київської опери Дмитро Попов.

«Антропоцен»

Виробник – «Клеос Арт». Продюсери – Олег Кохан, Олексій Макухін. Режисер – Мирослав Слабошпицький. Жанр – екологічний трилер. Бюджет – 116 млн грн, очікувана сума – 58 млн грн.

Фільм розповідає про двох дозиметристів у зоні відчуження.

Сценарій стрічки Мирослав Слабошпицький розробляв разом зі спеціалістами кіноінституту «Санденс».

До зйомок хочуть залучити американську зірку класу А. А прем’єру планують показати на Каннському кінофестивалі. Після цього фільм вийде в прокат. Автори планують подавати його на розгляд Українського оскарівського комітету, щоб мати можливість претендувати на висунення від України на «Оскар».

Команда проєкту вважає, що фільм «Антропоцен» збере в кінотеатрах тих, хто цікавиться темою Чорнобиля (особливо після виходу однойменного американського серіалу), а також тих, хто дивився «Плем’я» Слабошпицького (а це тільки в YouTube більше 25 млн).

«Блакитний лев»

Виробник – «Гагарін медіа». Продюсери – Дмитро Томашпольский, Олена Дем’яненко. Режисерка – Олена Дем’яненко. Жанр – драма. Бюджет – 25 млн грн, очікувана сума – 25 млн грн.

За сюжетом, 12-річна Софія мешкає у Львові та ототожнює себе з принцем Гамлетом. Тіні та кам’яні скульптури міста стають персонажами її фантазій. Побутові стосунки з мамою та вітчимом дівчинка сприймає як шекспірівську трагедію, у якій вітчим – абсолютно зло, яке треба знищити.

Фільм перебуває на стадії передпродакшну – вже проведено дитячий кастинг.

Автори сподіваються на широкий прокат. Пилип Іллєнко ж нагадав, що проєкт розглядається в категорії авторського кіно, яке розраховане насамперед на фестивальні покази.

«Відблиск»

Виробник – «Арсенал фільмз». Продюсери – Валентин Васянович, Ія Мисліцька, Володимир Яценко. Режисер – Валентин Васянович. Жанр – драма. Бюджет – 31,3 млн грн, очікувана сума – 25 млн грн.

За сюжетом, 10-річна Ніна переживає через смерть близької людини на війні. Батько намагається відволікти її від сумних думок, та дівчина бачить присутність смерті в навколишньому світі й намагається усвідомити, що життя має невідворотний кінець. Тривалий час близького спілкування з Ніною дає її батькові можливість зосередитися на важливих світоглядних темах, котрі, можливо, допоможуть йому розібратися зі своїми дорослими травмами.

Проєкт було представлено на пітчингу цьогорічного Одеського кінофестивалю, де він, до речі, взяв приз від каналу «Україна» в розмірі 60 тис. грн.

«Вінценз»

Виробник – «Фільм Плюс». Продюсер – Михайло Крупієвський. Режисер – Ян Кідава-Блонський. Жанр – «художній». Бюджет – 86,9 млн грн, очікувана сума – 86,9 млн грн.

Фільм розповідає про Вінценза, який відмовляється від кар’єри політичного діяча через розчарування політикою Пілсудського. Головний герой покидає Варшаву і разом із дружиною повертається на Гуцульщину, де хоче написати твір свого життя «На високій полонині».

Сценарій написали Наталя Ворожбит і Максим Курочкін, а скрипт-доктором став американець Олег Харенчар.

У команді фільму – польський режисер і польський оператор. Проєкт має пітримку Українського культурного фонду, який виділив кошти на передпродакшн.

Експерти поставили питання про те, чому проєкт знаходиться в категорії національних фільмів, якщо над ним працюватимуть, у тому числі, й поляки. Команда відповіла, що ще не має підтвердження про фінансування з польського боку.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко, у свою чергу, звернув увагу, що очікувана сума є дуже великою і могла б покрити виробництво кілька інших фільмів.

«Голова Якова»

Виробник – «Альбатрос Коммунікос Україна». Продюсерка – Ганна Капустіна. Режисерка – Ганка Третяк. Жанр – драма. Бюджет – 16,1 млн грн, очікувана сума – 16,1 млн грн.

У центрі сюжету – геніальний композитор Яків, який отримує від свого брата, політтехнолога, незвичайну пропозицію – написати симфонію до відкриття Чемпіонату світу з футболу на замовлення так званих «темних отців».

Фільм буде знято за сценарієм Любка Дереша. Візуальний референт – «Хороший рік».

Головні ролі зіграють: Віталій Салій, Костянтин Темляк, Влад Романюк, Олег Савкін, Марія Стопнюк, Вікторія Муштей, Ліза Шапіро та Анастасія Шульга.

Планується, що зйомки відбудуться в Берліні, Львові та Карпатах.

«Доця»

Виробник – «М.Д.С. ЛТД». Продюсер – Олексій Москаленко. Режисер – Сергій Маслобойщиков. Жанр – драма. Бюджет – 17,4 млн грн, очікувана сума – 17,4 млн грн.

Історія двох жінок – матері та коханої юнака, який загинув на Майдані у 2014 році. Через стосунки героїнь з’ясовується, що мати була причетна до «мафіозного реваншу» 2010 року, який і призвів до Революції гідності.

Головні ролі зіграють Алла Сергієнко (мама) та Христина Федорак (кохана).

У фільмі будуть описані події з 2004 до 2014 року – обидві революції. Референсом для режисера є «Осіння соната» Інгмара Бергмана.

«Еволюція або смерть. Пригоди Павіана Томаса»

Виробник – «Альбатрос Коммунікос Україна». Продюсерка – Ганна Капустіна. Режисерка – Ганка Третяк. Жанр – драма. Бюджет – 22,6 млн грн, очікувана сума – 22,6 млн грн.

За сюжетом, Томас Якович, проходячи через класичну буддійську череду перероджень, опиняється «в шкурах» різних українців: емігрантів, селян, інтелігенції, сексотів, політиків, бізнесменів, зазирає до них всередину та проживає кожного.

Як розповіла команда фільму, головний герой (українець) зображений у вигляді мавпи, яка тікає з цирку. Його зіграє Іван Герасимчук.

Режисерка розповіла, що фільмом зацікавився представник Netflix.

Це вже другий проєкт Ганни Третяк на пітчингу (після «Голови Якова»). Заступник голови Держкіно Сергій Неретін, за традицією, запитав, якому з них вона надає перевагу. Режисерка відповіла, що вирішувати мають експерти, а вона хоче зняти культове кіно.

«Екстреміст»

Виробник – «Фреш Продакшн». Продюсери – Олег Щербина, Юлія Чернявська. Режисер – Андрій Іванюк. Жанр – психологічна драма. Бюджет – 19,7 млн грн, очікувана сума – 15,8 млн грн.

У центрі сюжету – студент, якого викрали під час Майдану. Його затримання, звинувачення, голодування, життя в СІЗО після суду та протистоянні системі в образі жінки-слідчої, яка намагається будь-якими засобами вибити зізнання.

«Заворожена Десна»

Виробник – «Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка». Продюсер – Олесь Янчук. Режисер – Володимир Онищенко. Жанр – фантасмагорія, мелодрама. Бюджет – 28,2 млн грн, очікувана сума – 28,2 млн грн.

Фільм розповідає про династію Поромників, які протягом століття працюють на переправі через річку Десна. Вони переживають першу світову, жовтневий переворот, становлення радянської влади, другу світову та сучасну російсько-українську війну.

Головні ролі в стрічці виконають Анатолій Хостікоєв, Григорій Хостікоєв, Богдан Бенюк та Ада Роговцева.

Автори пояснили невеликий бюджет тим, що використають усього одну локацію.

«Зефір»

Виробник – «Ексклюзив медіа». Продюсер – Вадим Жук. Режисер – Микола Михайлов. Жанр – антиутопія. Бюджет – 27 млн грн, очікувана сума – 27 млн грн.

Фільм за романом Тараса Антиповича «Помирана», автор сам пише сценарій. У центрі сюжету – боротьба за ресурси в Україні 2091 року.

Дрімкаст проєкту – Тарас Цимбалюк і Влад Нікітюк. Референс – «Меланхолія» Ларса фон Трієра.

Режисер Микола Михайлов не зміг презентуватися українською мовою, а це є однією з основних вимог пітчингу.

«Із зав’язаними очима»

Виробник – «Сучасне українське кіно». Продюсерка – Валерія Сочивець. Режисер – Тарас Дронь. Жанр – психологічна драма. Бюджет – 12,7 млн грн, очікувана сума – 4,4 млн грн (у заявці автори спершу просили 5,7 млн грн).

Дія відбувається після закінчення російсько-української війни. Головна героїня Юля переживає посттравматичний синдром, пов’язаний зі втратою її хлопця під час АТО. В Юлі зав’язуються стосунки з новим бойфрендом і, щоби втекти від постійного психологічного тиску з боку оточуючих, вона завершує свою спортивну кар’єру.

Проєкт став одним із переможців минулорічного конкурсу патріотичних фільмів Мінкульту й отримав 6,6 млн грн державної підтримки. У травні цього року виграв пітчинг Міжнародного кінофестивалю «Молодість». Також був представлений на пітчингу Work in progress 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю, де проєктом, за словами авторів, зацікавилися двоє сейлз-агентів.

«Істота»

Виробник – «Крісті Фільм». Продюсери – Юрія Мінзянов, Дмитро Мінзянов. Режисер – Роман Волосевич. Жанр – кримінальна драма. Бюджет – 19,8 млн грн, очікувана сума – 19,8 млн грн.

Кримінальний авторитет погоджується на пропозицію ватажка банди декого «прибрати». Але погоджується за певну послугу.

Проєкт схожий на фільм «Догмен», із цим погодився навіть продюсер Юрій Мінзянов. За його словами, взяти участь у фільми згодні литовські кінематографісти.

Юлія Сінькевич зазначила, що в сценарії майже немає жінок. Автори сказали, що працюють над посиленням жіночих сюжетних ліній.

Кіноальманах короткометражних фільмів-новел «Дзеркало»

Виробник – «Бі-Ті-Ел Вавілон». Продюсер – Андрій Ризоль. Режисери – Олег Павлюченков, Сергій Сотниченко, Наталія Давиденко, Віктор Придувалов, Жанна Максименко-Довгич, Дмитро Тарасов, Віктор Скуратовський, Оксана Тараненко. Жанр – збірка новел. Бюджет – 13,3 млн грн, очікувана сума – 12 млн грн.

Кіноальманах, який складається з 10 новел від 9 режисерів, створено проєктом «Дивись українське».

«Клондайк»

Виробник – «Кедр Фільм». Продюсерка та режисерка – Марина Ер Горбач. Жанр – драма. Бюджет – 26 млн грн, очікувана сума – 20,8 млн грн.

У центрі сюжету – вагітна жінка із села на сході України. Влітку 2014 року вона збирається поїхати з Донбасу, але довго затягує, і врешті її планам заважає падіння малайзійського боїнгу.

У тизері до фільму знялася Оксана Черкашина. Але виявилося, що це не означає, що вона зіграє головну роль у фільмі.

«Перше вересня»

Виробник – «ТатоФільм». Продюсер – Олена Єршова. Режисер – Роман Бондарчук. Жанр – драма з елементами комедії. Бюджет – 32 млн грн, очікувана сума – 31,9 млн грн.

За сюжетом, професор, доктор хімічних наук, ректор університету, який у юності зробив відкриття і якого називали генієм, раптом виявляє, що дружина вважає його хамом, син — лохом, друг обманює і що з ученого він давно перетворився на завгоспа. Першого вересня професор вирішує почати життя з початку — йде з дому, щоби знайти жінку, яку в юності зрадив заради кар’єри та стабільності.

Олена Єршова розповіла, що над фільмом працюватиме та ж команда, що й над попереднім фільмом Бондарчука – «Вулкан». Планується, що зйомки відбудуться восени 2020 року в Києві та Харкові.

Кінопроєкт брав участь у пітчингу цьогорічного Одеського кінофестивалю та виборов приз у розмірі 85 тис. грн від Глобального руху солідарності за ґендерну рівність HeForShe (заснованого структурою ООН).

«Пимоненко»

Виробник – «Пірат». Продюсери – Анна Козюба, Юлія Чернявська. Режисер – Олександр Ігнатуша. Жанр – драма-байопік. Бюджет – 35,5 млн грн, очікувана сума – 35,5 млн грн.

Байопік про українського художника Миколу Пимоненка. У сценарії, який написав Микола Сніцар, є багато інших реальних історичних осіб – Мурашко, Орловський, Терещенко тощо. Планується, що акторів будуть підбирати максимально схожих на цих персонажів. До роботи планують залучити оператора Сергія Михальчука.

«Помилка крові»

Виробник – «Укркіно». Продюсери – Ольга Журженко, Людмила Пічугіна-Усенко, Десняна Рожкова. Режисерка – Єва Стрельникова. Жанр – драма. Бюджет – 28,2 млн грн, очікувана сума – 28,2 млн грн.

За сюжетом, після смерті сина в матері залишається банківська картка з грошима, які люди жертвували на його лікування. Їй потрібно прийняти рішення, на що витратити ці гроші – налагодити особисте життя чи віддати іншим хворим.

Авторка сценарію Леся Волошин розповіла, що ця історія народилася після того, як вона пережила онкологічне захворювання.

Головну роль у фільмі заграє Анастасія Карпенко.

Зйомки фільму хочуть розпочати в листопаді цього року, а закінчити весною наступного. Планується, що прем’єра стрічки відбудеться на Берлінському кінофестивалі.

«П’ятниця, 13»

Виробник – «Ідас Інтернешнл Фільм». Продюсерка – Іванна Дядюра. Режисер – Роман Балаян. Жанр – філософська притча. Бюджет – 29,2 млн грн, очікувана сума – 26,3 млн грн.

У центрі сюжету – експерт-еколог Георгій, який вступає в боротьбу з бісами.

У дрімкасті – Станіслав Боклан.

«Сирена»

Виробник – «Сучасне українське кіно». Продюсери – Євген Матвієнко, Ельміра Асадова. Режисер – Євген Матвієнко. Жанр – містичний трилер. Бюджет – 20,2 млн грн, очікувана сума – 20,2 млн грн.

Фільм розповідає про Вікторію, як має містичний дар: коли вона залишається наодинці з людьми, вони втрачають контроль над собою та проявляють усі свої потаємні бажання та страхи.

Режисер розповів, що стрічка матиме вікові обмеження – 16+, адже він планує показати сцени насилля. Також у фільмі буде еротика, але «без крайнощів».

Планується, що зйомки пройдуть у Львові та Івано-Франківську.

«Сірі бджоли»

Виробник – «Ідас Інтернешнл Фільм». Продюсерка – Іванна Дядюра. Режисер – Дмитро Мойсеєв. Жанр – драма. Бюджет – 27 млн грн, очікувана сума – 24,3 млн грн.

Фільм розповість про життя людей на Донбасі за часів війни, їхні проблеми та цінності.

Екранізація роману «Сірі бджоли» Андрія Куркова. Ідея екранізації виникла в Іванни Дядюри, яка хотіла продовжити тему фільму «Кіборги».

Експерти зауважили, що сценарій має проблеми з діалогами – їх перекладено з російськомовного роману. Іванна Дядюра запевнила, що команда працює над удосконаленням сценарію.

«Скажи Україна»

Виробник – «Мир і ко продакшн». Продюсери – Мирослав Гай, Кирило Нечмоня. Режисер – Сергій Лисенко. Жанр – драма. Бюджет – 12 млн грн, очікувана сума – 12 млн грн.

У центрі сюжету – оператор-документаліст, який переживає події сучасної України: розстріли на Майдані, війну на Донбасі.

Мирослав Гай зазначив, що історія є частково автобіографічною.

Ігрові повнометражні фільми художньої та культурної значущості (авторські) спільного виробництва

«Життя Антона»

Виробник – «Директорія кіно». Копродукція – Україна, Італія, Німеччина. Продюсер – Ігор Савиченко. Режисерка – Юлія Мироненко. Жанр – психологічна драма. Бюджет – 42 млн грн, очікувана сума – 15,6 млн грн.

Головний герой – 30-річний Антон – живе абсурдним рутинним життям. «Його уявний спокій порушує Колишня, яка нагадує про втрачене кохання, божевільний убивця і дивний сусід. Щоб утекти, Антон має зустрітися зі своїми справжніми почуттями і внутрішніми демонами», – йдеться в описі стрічки.

Стрічка має підтримку Українського культурного фонду, який профінансував створення тизера.

Італійські продюсери стрічки запросили режисерку Юлію Мироненко на воркшоп до італійської кіношколи.

«Заморожене добро»

Виробник – «Пронто фільм». Копродукція – Україна, Польща. Продюсер – Максим Асадчий. Режисерка – Анна Малішевська. Жанр – роудмуві. Бюджет – 35,2 млн грн, очікувана сума – 10,6 млн грн.

Няня-українка, яка працює на польську сім’ю, помирає. Голова родини, далекобійник, вирушає в подорож зі своєю дочкою та онукою померлої няні.

Анна Малішевська хоче розповісти цю історію очима дитини. Обіцяє, що у фільмі буде гумор.

Планується, що зйомки розпочнуться влітку 2020 року. Прем’єру хочуть показати на Берлінському кінофестивалі.

«Киснева станція»

Виробник – «Цифрова платформа». Копродукція – Україна, Грузія, Литва. Продюсерка – Світлана Соловйова. Режисер – Іван Тимченко. Жанр – біографічна драма. Бюджет – 40,3 млн грн, очікувана сума – 28,2 млн грн.

Фільм про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

Планується, що Крим будуть знімати в Грузії, США – в Болгарії або Варшаві (якщо не вистачить коштів на зйомки в США).

Документальну хроніку в стрічці використовувати не збираються.

«Кого ти більше любиш»

Виробник – «Діджитал реліджн». Копродукція – Україна, Італія. Продюсери – Віталій Шереметьєв, Наталія Лібет. Режисерка – Тоня Ноябрьова. Жанр – драма. Бюджет – 31,4 млн грн, очікувана сума – 23,6 млн грн.

За сюжетом, 17-річна Лола дізнається про розлучення батьків і намагається зробити все можливе, аби відновити сім’ю, вдаючись до певних трюків, природних для неї з дитинства. У цей же час починається розпад СРСР. Фільм — історія дорослішання дівчини на тлі розпаду сім’ї та країни.

Проєкт здобув фінансову підтримку від Українського культурного фонду та брав участь у пітчингу цьогорічного Одеського міжнародного кінофестивалю. Зйомки розпочнуться у вересні 2020 року. Наразі є другий драфт сценарію, але ще триває робота над його вдосконаленням.

«Леся»

Виробник – «Джей ес філмс». Копродукція – Україна, Грузія. Продюсерка – Юлія Сінькевич. Режисерка – Нана Джанелідзе. Жанр – біографічна драма. Бюджет – 69,2 млн грн, очікувана сума – 55,3 млн грн.

Фільм розповідає про життя, любов і творчість Лесі Українки.

Юлія Сінькевич розповіла, що ідея проєкту виникла в неї три року тому під час подорожі до Грузії, де померла письменниця. Продюсерка вважає, що варто зняти стрічку про цю особистість, адже їх майже не знімали раніше.

Референси – «Фріда», «Колетт».

Проєкт підтримав Український культурний фонд, який профінансував створення тизера.

Стрічка складатиметься з трьох частин, які відрізнятимуться кольором, світлом і атмосферою. Команду консультує українська письменниця Оксана Забужко, а також представник видавництва «Комора».

Головну роль у фільмі виконає Дар’я Полуніна. Також планують залучити українських зірок. Зйомки відбудуться в січні та в травні-червні 2020 року.

Творці хочуть випустити стрічку до ювілею Лесі Українки у 2021 році.

«Недосвіт»

Виробник – «Дас Бот Продакшн». Копродукція – Україна, Литва. Продюсер – Дмитро Сімонов. Режисер – Антон Азаров. Жанр – драма. Бюджет – 24 млн грн, очікувана сума – 12 млн грн.

За сюжетом, три сестри (одна проживає в Росії, друга служить хірургом в АТО, третя працює в Європі) зустрічаються на похороні мами після того, як довго не бачилися. Далі на них чекає низка випробувань на рідній землі – в Прикарпатті.

Режисер стрічки – росіянин із дозволом на проживання в Україні, сценаристка – теж росіянка Ася Волошина. Антон Азаров розповів, що цей фільм і про нього самого, людину, яка покинула свою батьківщину.

У фільмі безкоштовно зіграє російська акторка Юлія Ауг.

«Ніна»

Виробник – «Мартіні шот фільм». Копродукція – Україна, Сербія, Італія. Продюсерка – Яніна Суліма. Режисер – Кай Ефрон. Жанр – драма. Бюджет – 38,6 млн грн, очікувана сума – 20,1 млн грн.

Фільм заснований на реальних подіях, він розповідає про жінку Ніну, яка дивом уціліла на заробітках закордоном.

Режисер розповів, що це історія про торгівлю людьми та сексуальне рабство.

Герої розмовлятимуть англійською, сербською, італійською й українською мовами.

Оператор – Ярослав Пілунський, художник-постановник – Влад Одуденко.

Експерти запитали в команди, чому вони не подали проєкт до категорії фільмів для широкої глядацької аудиторії. Продюсерка відповіла, що візуальна реалізація буде більш авторська.

«Памфір»

Виробник – «Бозонфілм». Копродукція – Україна, Польща. Продюсерка – Олександра Костіна. Режисер – Дмитро Сухолиткий-Собчук. Жанр – кримінальна драма з елементами вестерну. Бюджет – 28,1 млн грн, очікувана сума – 21,4 млн грн.

У центрі сюжету – контрабандист на прізвисько Памфір та його сім’я. За певних обставин чоловік перетворюється на звіра, що готовий захищати свою сім’ю у будь-який спосіб.

Нагадаємо, що в лютому цього року режисера було обрано до резиденції Cinéfondation Каннського міжнародного кінофестивалю, де він отримав можливість працювати чотири з половиною місяців в Парижі над удосконаленням проєкту свого фільму.

Як писав «Детектор медіа», сценарій стрічки «Памфір» розроблено в міжнародних сценарних майстернях TorinoFilmLab (Script & Pitch) 2016 і Midpoint Intensive 2017. Проект був представлений на пітчингу 6-го Одеського міжнародного кінофестивалю, Boat meeting Міжнародного кінофестивалю «Молодість» та отримав підтримку Благодійного фонду Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього».

Фільм на етапі перпродакшну отримав фінансову підтримку від Українського культурного фонду.

Наразі команда має фінальний, третій драфт сценарію.

Польський копродюсер проекту – Клаудія Смея, яка вже мала досвід співпраці з Україною під час виробництва стрічки про Гарета Джонса «Ціна правди» режисерки Агнєшки Голланд.

За словами продюсерки, міжнародною дистрибуцією проекту буде опікуватись один із найавторитетніших світових сейлз агентів Indie Sales. Попередніх домовленостей щодо прокату фільму вже досягнуто в Україні, Франції та Польщі.

«Стоп-Земля»

Виробник – «Ессе Продакшн хаус». Копродукція – Україна, Литва. Продюсери – Віталій Шереметьєв, Наталія Лібет, Геннадій Кофман, Ольга Бесхмельниціна, Вікторія Хоменко, Стасіс Балтакіс. Режисерка – Катерина Горностай. Жанр – драма. Бюджет – 29,8 млн грн, очікувана сума – 22,3 млн грн.

Фільм розповідає про чотирьох підлітків зі звичайної української школи, кожен має власні проблеми та переживання. Автори називають його історією дорослішання.

Катерина Горностай надихалася власним досвідом. Для того, щоб осучаснити сценарій, вона провели десятки інтерв’ю з підлітками.

Кастинг проводять у школах, споглядаючи за учнями прямо під час уроків. Далі відібраним школярам проведуть інтенсивний курс із акторської майстерності, після чого буде обрано 30 школярів.

Проєкт раніше було презентовано на кіноринку в Коттбусі (Німеччина) та на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Автори називають цільовою аудиторією підлітків та глядачів 45+. Планують прокатувати фільм на фестивалях, у кінотеатрах та на VOD-платформах. Дистриб’ютором в Україні обрано компанію «Артхаус трафік». Команда також має міжнародного сейзл-агента.

«Утопія»

Виробник – «Пронто фільм». Копродукція – Україна, Австрія, Нідерланди. Продюсер – Максим Асадчий. Режисер – Юрій Речинський. Жанр – драма. Бюджет – 37,1 млн грн, очікувана сума – 13,4 млн грн.

За сюжетом, однієї звичайної ночі в Києві через інцидент невідомого походження жителі отримують надзвичайний досвід просвітлення, екстаз і кардинальну зміну сприйняття себе та зовнішнього світу тривалістю в одну ніч. Що станеться із суспільством, якщо всі страхи болю, хвороб, невдач покинуть їх хоча б на одну ніч?

Фільм буде складатися з 30 історій, які об’єднує одне місце й один інцидент. Режисер називаю цю стрічку експериментом, актори в кадрі будуть багато імпровізувати.

Проєкт брав участь у пітчингу цьогорічного Одеського міжнародного кінофестивалю.

«Шттл»

Виробник – продюсерський хаб Star Media. Копродукція – Україна, Франція, Ізраїль. Продюсери – Влад Ряшин, Рита Гребенчикова, Жан Шарль Леві, Оліас Барко. Режисер – Адрієн Уолтер. Жанр – драма. Бюджет – 37,6 млн грн, очікувана сума – 15,9 млн грн.

За сюжетом, події фільму розгортаються в 1941 році. Жителі невеличкого єврейського села на Тернопільщині готуються до весілля. Сімнадцятирічний син м’ясника одружується на своїй однолітці Юні, що є донькою рабина. Однак проти їхнього шлюбу виступає авантюрний парубок зі світськими ідеями Мендель. Він планує викрасти наречену перед весіллям. Дівчина таємно закохана у цього юного бунтівника. Для втілення свого відчайдушного задуму в Менделя і Юни є лише один день. У той самий час до села наближаються нацистські ескадрони смерті.

Назва стрічки «Шттл» відсилає до слова штетл, яке мовою ідиш означає невеличке східноєвропейське містечко з переважно єврейським населенням.

«Шттл» буде знято немов би одним безперервним кадром (фільм міститиме лише кілька прихованих монтажних склейок).

Автори ведуть перемовини з юною ізраїльською акторкою Широю Хаас. Запевняють, що вона зможе грати українською. Решту акторів шукатимуть в Україні.

***

Про всі проєкти конкурсу читайте на «Детекторі медіа» за тегом Одинадцятий пітчинг Держкіно.

Нагадаємо, Держкіно до 1 серпня приймає заявки на участь у наступному, дванадцятому пітчингу, у якому за державну підтримку змагатимуться документальні стрічки.

Фото: cinemotionlab

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY