detector.media
Лілія Апостолова
26.07.2019 12:00
«Збочення» експертів, засилля історичних драм і детективів. Третій день 11-го пітчингу Держкіно
«Збочення» експертів, засилля історичних драм і детективів. Третій день 11-го пітчингу Держкіно
У третій день пітчингу Держкіно було представлено ігрові повнометражні національні фільми, призначені для широкої глядацької аудиторії.

11-й конкурс кінопроєктів, що претендують на державну підтримку, триває. «Детектор медіа» вже писав про те, які проекти було представлено в перший і другий дні. У третій день, 25 липня, експерти оцінювали презентації ігрових повнометражних національних фільмів (для широкої глядацької аудиторії).

Це найбільша (найпопулярніша) категорія 11-го пітчингу – до неї увійшли аж 47 проєктів. Щоправда, два з них – «Квит» виробництва «Пронто фільм» і «Страшна помста» від «Крісті фільм» – знялися з конкурсу. За робочий день члени Ради з державної підтримки кінематографії та Експертної комісії встигли заслухали 32 конкурсантів.

Нагадаємо, що до експертної комісії категорії ігрових повнометражних національних фільмів для широкої глядацької аудиторії увійшли: актор і продюсер Віктор Андрієнко, оператор Юрій Дунай, юристка Оксана Остапко, кінокритик Ярослав Підгора, режисер Станіслав Сукненко, продюсерка Альона Тимошенко та сценарист Іван Тімшин.

Експерти активно ставили питання продюсерам і режисерам – про бюджети, команди, сюжетні ходи і навіть кольорокорекцію. Але найбільше їх хвилювали маркетингові стратегії, адже категорія «для широкої глядацької аудиторії» має на увазі, що фільм охопить якнайбільшу кількість глядачів, вийде в кінотеатрах і на телеканалах. На жаль, не всі учасники були готові поділитися ідеями щодо промокампаній і власних уявлень про цільову аудиторію, а багато з них говорили лише про плани на фестивальне майбутнє їхніх проєктів.

Найбільш прискіпливими членами експертної комісії виявилися Віктор Андрієнко та Ярослав Підгора, які ставили запитання (а часто й не одне) чи не до кожного кінопроєкту. І якщо Віктор Андрієнко мав претензії та побажання, в основному, до сценаріїв (але не лише критикував, а й роздавав поради щодо вдосконалення), то Ярослав Підгора акцентував на проблемах мови та колишньому досвіді творців.

Так, після запитання Ярослав Підгори на адресу режисера Влада Дикого, чи подужає він такий потужний проєкт як «Зілля», враховуючи, що «раніше він робив фільми лише низької художньої якості», довелося втрутитися голові Держкіно Пилипу Іллєнко, який попросив експертів не принижувати учасників пітчингу. «Ми даємо вам трибуну і право голосу не для того, щоб ви ставили в незручне положення людей. Прошу вас утриматися від самоствердження за рахунок авторів, які знаходяться з вами на різних рівнях у цій ситуації. Давайте проявляти взаємну повагу як представники однієї індустрії», – звернувся він до членів експертної комісії.

Окрему реакцію викликала й репліка Ярослава Підгори щодо проєкту Яніни Соколової «Я, Ніна». Кінокритик назвав натяк на ЛГБТ-стосунки у фільмі збоченням, яке в нашій країні заборонено. На що перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін відповів, що збоченням виглядають деякі питання експертів у цей день.

Пилип Іллєнко і Сергій Неретін, у свою чергу, ставили запитання режисерам, які були задіяні в кількох проєктах-учасниках 11-го пітчингу. Таких виявилося немало: Мирослав Латик, Володимир Харченко-Куликовський, Влад Дикий, Ахтем Сеітаблаєв, Олег Туранський. Оскільки Держкіно, за словами пана Іллєнка, малоймовірно виділятиме гроші одразу на два або три фільми одного режисера, їх просили розставити пріоритети. Щоправда, лише Ахтем Сеітаблаєв одразу обрав певний проєкт, решта ж режисерів говорили про те, що виробництва їхніх фільмів розведені в часі й вони не бачать причин не профінансувати їх усі.

Найдорожчим проєктом третього дня 11-го пітчингу став фільм про київську княгиню «Ольга», його загальний бюджет складає 270 млн грн, від держави очікують 40 млн грн. А найбільше грошей у Держкіно попросив Ахтем Сеітаблаєв на історичну драму «Конотопська битва» – 47 млн грн.

Рекордсменом за кількістю презентацій у третій день стали продюсерський хаб Star Media та компанія Film.ua – по три проєкти кожен (якщо зарахувати до скарбнички Film.ua комедію «Скажене весілля», яку компанія виробляє за договором із «Прототип продакшн»).

Єдиним фільмом, який не отримав жодного запитання від експертів, стала комедія «Скажене весілля – 2», яку презентував продюсер Юрій Горбунов.

Здається, жанрово в цей день лідирували історичні драми та пригодницькі детективи.

Далі – детальніше про претендентів на державне фінансування третього дня 11-го пітчингу (за порядком презентацій).

«Львівські канікули»

Виробник – IQ. Продюсерка – Оксана Іванюк. Режисер – Тарас Дударь. Жанр – сімейна романтична комедія. Бюджет – 12 млн грн; очікувана сума – 9,5 млн грн.

За сюжетом фільму, 25-річна дівчина Мирося приїжджає до Львова на Різдво разом зі своїм хлопцем Рокером, але застає його з іншою. Вона вирішує покінчити з собою, та стрибнути з ратуші їй заважає тутешній сторож-студент, який закохується в дівчину і пропонує їй відкласти самогубство рівно на тиждень.

Сценаристка Ірина Чорна розповіла, що сценарій засновано на її власному болючому досвіді, але вона вирішила подати його у вигляді легкої різдвяної комедії.

За задумкою авторів, ще одним персонажем стане Львів – буде показано дух і атмосферу міста. Референси – «Опівночі в Парижі», «Амелі», «Римські канікули».

Попередні перемовини про участь у стрічці ведуться з голлівудською акторкою українського походження Іванною Сахно (на роль Миросі), музикантом Сергієм Міхалком (на роль Рокера), Ігорем Качуром та Макаром Тихомировим (на роль Студента).

Наразі роботу над сценарієм завершено, починається етап передпродакшну. Фільм планують просувати на пострадянські ринки та в Польщу. Продюсерка Оксана Іванюк розповіла, що в телевізійній трансляції зацікавлений канал «1+1», який готовий вкладати кошти в маркетингову стратегію.

«Рузя. Діти війни»

Виробник – «Данапріс фільм». Продюсер – Олег Коротенко. Режисер – Мирослав Латик. Жанр – історична драма. Бюджет – 36,4 млн грн; очікувана сума – 29,1 млн грн.

Фільм про те, як війна забирає в дітей дитинство. У центрі сюжету – 8-річна дівчинка Рузя Бойчук із повоєнних Карпат (1947 рік), яка втрачає своїх рідних: батька вбили, маму і сестер спалили НКВС. Рузя тікає від людей у гори, але війна наздоганяє її й там.

Сценарист і режисер Мирослав Латик розповів, що така історія трапилася насправді з його бабусею Рузею та її близькими й він зібрав усі ці спогади в один сценарій.

Режисер збирається взяти за орієнтир стрічки «Лабіринт Фавна», «Країна сонця», «Список Шиндлера». У дрімкасті команди – Олексій Горбунов та маленька Ар’я з «Гри престолів» у головній ролі.

Продюсер розповів, що планує представляти фільм на міжнародних фестивалях і що має «хороші контакти» в Італії, Казахстані, Китаї, Ізраїлі тощо.

«Бенкет»

Виробник – «Трумен продакшн». Продюсер – Валерій Калмиков. Режисери – Яна Антонець, Павло Ар’є, Ольга Золотарьова, Тамара Трунова, Маріам Бусельмі, Анна Смолій. Жанр – чорна комедія, трагікомедія. Бюджет –  20,6 млн грн; очікувана сума – 16,5 млн грн.

Стрічка складається з шести новел з різними назвами, які зніматимуть різні режисери. Герої кожної новели так чи інакше пов’язані зі світом кіно (актор, композитор, сценарист тощо), і, зокрема, з режисером Георгієм. Цей зв’язок розкривається у фінальній, сьомій новелі під назвою «Бенкет».

Уже погодилися зіграти у стрічці Ольга Єршова, Римма Зюбіна, Ірма Вітовська, Віталіна Біблів, Стас Домбровський та інші.

Експерти відзначили, що сценарій стрічки є досить «трешовим», а тому запитали, якою є аудиторію фільму. Павло Ар’є відповів, що це фестивальна публіка та «думаюча інтелігентна молодь», 18+.

«Бурштинові копи»

Виробник – «Кінохіт ua». Продюсери – Іван Букреєв, Роман Грищук. Режисер – Аліна Бухтіярова. Жанр – комедія. Бюджет – 15,5 млн грн; очікувана сума – 11,6 млн грн.

За сюжетом, столичного копа Макса переводять у глухе смт у Волинській області, де він разом з горе-командою місцевих поліцейських кидає виклик бурштиновій мафії.

Над стрічкою працюють канал НЛО TV та студія «Мамахохотала». Команда показала тизер фільму, з якого видно, що ролі в «Бурштинових копах» виконають Євген Янович, Олег Маслюк, Павло Зібров, які знялися й у першій комедії НЛО TV «Інфоголік».

Партнери проєкту – «Медіа Група Україна» та дистриб’юторська компанія MMD UA. Автори сподіваються на успішний широкий прокат в Україні.

Ярослав Підгора нагадав про «провальний» прокат попередніх стрічок НЛО TV («Інфоголік» та «Зустріч однокласників») і запитав Івана Букреєва, чому держава має дати йому грошей. На що пан Букреєв відповів, що прокати обох комедій не були провальними, ба більше – «Інфоголік» зібрав у кінотеатрах більше, ніж було витрачено на виробництво. Віктор Андрієнко, у свою чергу, розкритикував акторську гру Євгена Яновича та Олега Маслюка та порадив авторам відійти від стендапу, бо стендап і кіно – це різні речі.

«Голочка»

Виробник – «Логос фільм продакшн». Продюсери – Олена Єршова, Валерій Калмиков, Андрій Ящишин. Режисерка – Марина Дубровіна. Жанр – музична мелодрама. Бюджет – 24 млн грн; очікувана сума – 19,2 млн грн.

Фільм про сучасну українку, колишню балерину Анну на прізвисько Голочка, яка переживає фізичні та психологічні випробування.

У мюзиклі, за попередніми домовленостями, ролі зіграють Даша Волга, Катерина Молчанова, Віктор Жданов та інші. Не тільки професійні, але й непрофесійні актори. Всі актори будуть танцювати і співати. Балетмейстер – Раду Поклітару. Музичний матеріал уже написано.

За словами продюсерів, є договір із дистриб’ютором UFD, також ведуться перемовини із сейлз-агентами.

«Діви ночі»

Виробник – «Інсайт медіа». Продюсер – Володимир Філіппов. Режисер – Тарас Ткаченко. Жанр – драма. Бюджет – 40 млн грн; очікувана сума – 32 млн грн.

Екранізація роману Юрія Винничука «Діви ночі». Розквіт брежнєвського застою кінця 70-х років у колоритному Львові – асоціальний головний герой, повії, сутенери, алкоголіки, поетизація соціального дна.

Команда показала відеозвернення Юрія Винничука, який сказав, що вірить в успіх стрічки, бо роман досі перевидається і розкуповується, а також тому, що він переважно заснований на реальних подіях.

Одну з ролей у стрічки, судячи з тизеру, виконає Ада Роговцева.

Продюсер запевнив, що має домовленості про партнерство з Тернопільською та Львівською кінокомісіями. За його словами, маркетингову стратегію буде побудовано на лозунгу «Секс, драйв, рок-н-рол».

Експерти застерегли авторів, що роман «Діви ночі» дуже важко перенести на екран і поки що це нікому не вдалося зробити влучно.

«Дівчина з ведмедиком»

Виробник – ТТМ. Продюсер – Андрій Границя. Режисер – Володимир Мельниченко. Жанр – драма. Бюджет – 19,5 млн грн; очікувана сума – 15,6 млн грн.

Екранізація книги Віктора Домонтовича «Дівчинка з ведмедиком». Автором сценарію фільму є український драматург Павло Ар’є, чию інсценізацію поставили в Театрі на Подолі.

За сюжетом, у головного героя зав’язуються стосунки з двома жінками: з розумною, але приземленою вчителькою та з капризною і непередбачуваною дівчиною Зиною. Він обирає Зину й намагається захистити її честь, але руйнує і своє, і її життя.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко зауважив, що текст сценарію міцний, але з презентації неясно, яким саме вийде фільм.

Директор кінотеатрів «Бумер» та «Магнат» Сергій Зленко запитав, чи готові автори змінити фінал на більш позитивний, щоб залучити більшу аудиторію. Павло Ар’є відповів, що готовий.

«ЗамОк»

Виробник – «Продекс Фільм». Продюсер – Ростислав Моховиков. Режисерка – Анна Акулевич. Жанр – психологічна драма. Бюджет – 17 млн грн; очікувана сума – 13,6 млн грн.

Головні герої знайомляться в соцмережі «Тіндер». Він – поранений в АТО боєць, вона – дівчина з провінції. Це їхні перші серйозні стосунки, тож їм доведеться багато пережити разом і навчитися співіснувати.

Анна Акулевич розповіла, що не планує залучати до стрічки зіркових акторів. Режисерка бере за приклади американські фільми «Брати» та «Народжений 4 липня».

Сергій Зленко запитав, на які касові збори розраховує команда. Продюсер не зміг відповісти на це запитання.

Віктор Андрієнко запропонував авторам зробити більш позитивний сценарій, бо наразі він має вигляд мінорного й депресивного.

«Зілля»

Виробник – Film.ua. Продюсери – Ірина Костюк, Анна Єлісеєва. Режисер – Влад Дикий. Жанр – етнотрилер. Бюджет – 43,2 млн грн; очікувана сума – 21,6 млн грн.

За сюжетом, фатальна красуня-млинарка Тетяна закохується до нестями в Гриця, не підозрюючи, що він уже обіцяв одружитися Насті. Шалені стосунки Тетяни і Гриця – від початку приречений зв’язок, від якого страждають закоханий у Тетяну Петро та молодша сестра Гриця Ясна.

Стрічку буде знято за мотивами твору Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала», перенесеного в сучасний контекст.

Команда показала настроєве відео, яке «Детектор медіа» вже публікував. А також розповіла, що в проєкті буде багато містики, українського фольклору та трохи еротики.

Сценаристка фільму Наталя Ворожбит у відеозверненні розповіла, що це перша історія, на яку вона погодилася після роботи над «Кіборгами», і що вона була дуже емоційною.

Режисер Влад Дикий бачить трилер у неоновому світлі, що створює містичну нереальність, яка буде контрастувати з природою Карпат.

Продюсери планують масштабну маркетингову кампанію та очікують на великий бокс-офіс, а також хочуть представити стрічку на міжнародних кіноринках (Канни, Берлін, Венеція, Торонто).

«XVIІ Міжнародний конкурс баяністів»

Виробник – «Солар медіа». Продюсер – Сергій Лавренюк. Режисер – Семен Горов. Жанр – комедія. Бюджет – 16,1 млн грн; очікувана сума – 12,8 млн грн.

За сюжетом, успішний шоумен, телеведучий Антон отримує від авторитетного замовника дивну пропозицію: організувати міжнародний конкурс баяністів.

Команда показала анімаційний ролик-тизер до фільму.

Дрімкаст – Олена Лавренюк, Леся Нікітюк, Ірина Білик, Діма Коляденко, Монро, Вєрка Сердючка. Актора, який планується на роль головного героя, поки що приховують.

Сергій Лавренюк планує, що зйомки фільму розпочнуться в жовтні цього року, а в кінці наступного року він вийде в прокат.

Експерти запитували, чи буде доопрацьовано сценарій. Семен Горов відповів, що вже має нову версію.

«Я, Ніна»

Виробник – «Яніна Соколова продакшн». Продюсерка – Олеся Корженевська. Режисер – Володимир Харченко-Куликовський. Жанр – драма, байопік. Бюджет – 16,8 млн грн; очікувана сума – 11,8 млн грн.

Фільм розповідає історію української телеведучої, акторки Яніни Соколової, яка поборола онкологічне захворювання. За сюжетом, молода успішна журналістка Ніна Сокіл дізнається, що хвора на рак. Їй роблять операцію з видалення внутрішніх жіночих органів. Ніна намагається утримати статус-кво на роботі та вдома, але хвороба змушує її змінюватися. У фільмі є любовний трикутник між головною героїнею, її чоловіком та лікаркою-онкологом.

Головні ролі зіграють Яніна Соколова, Валерія Ходос та Валерій Харчишин.

Фільм був представлений на пітчингу Work in progress 10-го Одеського кінофестивалю. Зйомки стрічки розпочалися 12 липня на ОМКФ.

Яніна Соколова впевнена, що фільм подивляться мільйони глядачів: по-перше, вона має багато прихильників, по-друге, тема раку близька багатьом українцям.

Продюсери сподіваються, що залучити широку аудиторію їм допоможе комунікація з понад 600 тис. підписників на їхніх сторінках у соцмережах. Презентувати стрічку збираються на Берлінському кінофестивалі. Касові збори в Україні, на думку команди, складуть понад 50 млн грн.

«Золотий батон»

Виробник – 435 Films. Продюсерка – Анна Паленчук. Режисер – Дар’я Онищенко. Жанр – соціальна комедія. Бюджет – 24 млн грн; очікувана сума – 19,2 млн грн.

Головна героїня – переселенка, для якої новою родиною стає волонтерський центр. Головний герой – «поганий хлопець», який стає хорошим, долучившись до громадського волонтерського руху.

Проєкт брав участь у конкурсі вагомого контенту про Україну Pitch.ua від MRM та USAID і став одним із його переможців. Команда має скрипт-докторів зі США та Канади (Ванкуверської кіношколи, де наразі навчається продюсерка).

Анна Паленчук планує соціальну кампанію, її наразі розробляє разом із USAID. Є домовленості з дистриб’юторською компанією 86prokat та Суспільним телебаченням.

«Ілюзія Контролю»

Виробник – студія Cinema6K. Продюсер – Ігор Роздорожний. Режисер – Владек Занковські. Жанр – трилер. Бюджет – 13,5 млн грн; очікувана сума – 5 млн грн.

Головний герой з дитинства займається дрібними махінаціями (наприклад, стирає погані оцінки зі щоденників однокласників за гроші), але в юності на одній з бізнес-схем втрачає все. Його носить світом, він урешті вертається додому і розробляє новий план заробітку. Але в якийсь момент раптом розуміє, що все, що відбувається в його житті, сплановано кимось іншим.

Заплановано, що прокатом стрічки займатиметься дистриб’юторська компанія MMD UА, з якою вже є домовленість. Продюсери також хочуть бути широко представлені на VOD-платформах – не лише українських, а й міжнародних.

«Ім’ярек»

Виробник – «Лелека продакшн». Продюсер – Геннадій Розгон. Режисер – Максим Бернадський. Жанр – історичний бойовик, притча. Бюджет – 18,7 млн грн; очікувана сума – 15 млн грн.

Події фільму розгортаються у 1793-му році – у селі з’являється безіменний воїн, що називає себе «Ім’ярек». Він намагається допомогти селянам, які страждають від місцевого пана-самодура та банди жорстоких злочинців. Але герою заважає прихід російських військ, які проголошують поділ Речі Посполитої та анексують ці землі.

Кіносценарій Сергія Баженова «Ім’ярек» у 2018 році отримав другу премію «Коронації слова».

«Кардіохірург»

Виробник – «4х4 Фільм Продакшн». Продюсери – Дмитро Кожема, Ігор Савиченко. Режисер – Оксана Артеменко. Жанр – драма, байопік. Бюджет – 36,2 млн грн; очікувана сума – 29 млн грн.

Фільм розповідає про лікаря Миколу Амосова, який першим у СРСР розробив протез мітрального клапана серця. Сценарій – за мотивами повісті Амосова «Думки і серце». Дія відбувається в лікарні.

Автори кажуть, що відійшли від радянської реальності – не використовуватимуть у фільмі будь-яку символіку або предмети інтер’єру, прибрали з діалогів звернення «товариш» тощо.

Команда проєкту розповіла, що наразі шукає локації для зйомок, хоча операційну Амосова будуть будувати. Планується, що до фільму буде залучено консультантами лікарів-кардіохірургів.

Віктор Андрієнко запропонував авторам сценарію дещо його спростити – прибрати складну кардіохірургічну термінологію.

«Конотопська битва»

Виробник – «Ідас інтернешнл фільм». Продюсерка – Іванна Дядюра. Режисер – Ахтем Сеітаблаєв. Жанр – політичний детектив. Бюджет – 60,3 млн грн; очікувана сума – 48,2 млн грн.

Після смерті гетьмана Богдана Хмельницького Москва переходить до рішучих дій по встановленню контролю над Україною. Гетьман Іван Виговський проводить політику, направлену на звільнення з-під московського ярма, відновлює дружні стосунки з Кримським ханством та підписує угоду з Річчю Посполитою. Але в Україну вступає велике царське військо.

Сценарист Максим Курочкін розповів, що коли Іванна Дядюра та Ахтем Сеітаблаєв запропонували йому написати сценарій для цього фільму, йому довелося багато попрацювати над історичними деталями, хоч він і є істориком за першою освітою.

Ахтема Сеітаблаєва, який представляє на Одинадцятому пітчингу Держіно два фільми («Конотопська битва» й «Україна.квест»), теж запитали, який проєкт він обере в разі перемоги обох. Він відповів, що надасть перевагу «Конотопській битві».

«КОРД»

Виробник – «Торнадо фільм». Продюсери – Олег Щербина, Катерина Чернявська. Режисер – Олег Туранський. Жанр – екшн, бойовик. Бюджет – 39 млн грн; очікувана сума – 31,2 млн грн.

У місті відбувається суд над убивцею відомого журналіста. Під час слухання підсудний, за допомогою спільників, виривається з-під варти і захоплює заручників. До операції залучають підрозділ КОРД (корпус оперативно-раптової дії) під керівництвом командира з позивним Хмара.

У продюсерів є домовленості з МВС про консультації. А також планують залучити бійців КОРДу до постановки трюків. Автори обіцяють високий рівень видовищності – бійки, екшн, зйомки з гелікоптерів, поїздів тощо.

Дрімкаст проєкту – В’ячеслав Довженко, Роман Луцький, Василь Вірастюк, Сергій Дерев’янко, Геннадій Попенко.

У відповідь на запитання про подальші плани Олег Щербина відповів, що запропонував би стрічку каналу ICTV, але «невідомо, що буде з кіно й медіаринком за два роки».

«Королі репу»

Виробник – «Крісті Фільм». Продюсери – Юрій Мінзянов, Дмитро Мінзянов. Режисер – Мирослав Латик. Жанр – музичний фільм у стилі гангстареп. Бюджет – 26,2 млн грн; очікувана сума – 20,9 млн грн.

17-річний випускник сільської школи – хлопець на прізвисько Казан – понад усе мріє стати відомим репером і підкорити серце своєї дівчини Свєти.

Юрій Мінзянов розповів, що сценарій потрапив до нього несподівано – його прислав на пошту невідомий автор з Умані (Роман Магрук). Далі сценарій було доопрацьовано скрипт-доктором Олексієм Комаровським.

Автори обіцяють жанровий молодіжний екшн. Касового успіху будуть досягати за рахунок любові молоді до репу та через залучення молодих реперів до промокампанії.

Другорядні ролі в стрічці грають актори з «Припутнів» (співпродюсером був Юрій Мінзянов) Дмитро Хом’як, Олена Узлюк, Юлія Врублевська.

На запитання Сергія Зленка про очікування від касових зборів Юрій Мінзянов відповів, що розраховує на високі.

«Лемберг»

Виробник –  Film.ua. Продюсери – Олеся Лук’яненко, Олена Малкова, Сергій Демидів. Режисер – Ірина Громозда. Жанр – пригодницький історичний детектив з елементами драми. Бюджет – 59,4 млн грн; очікувана сума – 22,9 млн грн.

Події фільму відбуваються в 1913 році в австро-угорському місті Лемберг (нині – Львів). На службу в кримінальну поліцію прибуває польський офіцер, якого ставлять у напарники місцевому комісару. Разом вони повинні розкрити низку злочинів – вбивства дівчат, а також завадити підступним планом австрійської контррозвідки.

Фільм створюється на основі повісті Богдана Коломійчука «Німфи болю». Над сценарієм працювала міжнародна команда сценаристів. Зйомки будуть проходити у Львові у 2020 році. Прем’єру заплановано на осінь 2021 року.

Продюсери розповіли, що стрічка стане успішною, на їхню думку, у прокаті через сам Львів, потужну літературну основу, харизматичних героїв та стилістично-вишукане видовище. Планується масштабна промокампанія.

Проєкт уже має партнерів – «Медіа Група Україна», дистриб’ютори MMD UА та Film.ua.

Нагадаємо, що Film.ua працює над цим проєктом кілька років, спершу «Лемберг» задумувався як копродукційний українсько-польський серіал з восьми епізодів. Проєкт переміг у пітчингу Kiev CoProduction Meetings у межах Kyiv Media Week вересні 2016 року. Film.ua шукала копродукційних партнерів, зокрема, на європейському ринку контенту European Film Market у 2017 та 2018 роках.

«Лимон для Зайців»

Виробник – «Пірат». Продюсери – Антон Козюба, Олександр Ілляшенко, Юлія Чернявська. Режисер – Володимир Шпак. Жанр – комедія. Бюджет – 28,9 млн грн; очікувана сума – 23,1 млн грн.

За сюжетом, середньостатистична родина Зайців із села отримує в спадок мільйон доларів та їде до Києва втілювати свої мрії.

Дрімкаст – Олексій Тритенко, Ірма Вітовська, Павло Зайцев, Таісія Щурук, Вадим Дмитриєнко, Володимир Кузнєцов. Обіцяють, що у фільмі зіграють багато відомих представників шоу-бізнесу. Так, наприклад, одну з ролей виконає Ольга Полякова, з картонною копією якої продюсери вийшли презентувати проєкт.

Продюсери вже досягли домовленостей про медіапартнерство з радіохолдингом «Тавр медіа» та Новим каналом.

Експерти зауважили, що сценарій потрібно доопрацювати – додати більше гумору, відредагувати мовленнєві недоліки.

«Матінко рідна!»

Виробник – «Добранічфільм». Продюсерка – Світлана Рудюк. Режисерка – Анастасія Матешко. Жанр – лірична комедія. Бюджет – 15 млн грн; очікувана сума – 12 млн грн.

Столичний екскурсовод Лариса мріє про одруження, але при цьому не хоче заводити дітей. Та одного робочого дня в її екскурсійному автобусі залишаються двоє дітлахів – Андрій та Ліза. Жінці доводиться забрати їх та розпочати пошуки їхнього батька.

У ролях – Наталка Денисенко, Римма Зюбіна, Олена Медведєва, Влад Задніпровський, Влад Мамчур.

Автори працюють над сценарієм, залучили сценариста Сергія Поліщука, який буде вдосконалювати діалоги та додасть історії гумору.

Прем’єру заплановано на грудень 2020 року. Очікується, що це буде різдвяна комедія.

«Мішень антихриста»

Виробник – «Ганзафільм». Продюсер – Дмитро Кравченко. Режисер – Олексій Єсаков. Жанр – детектив. Бюджет – 23,5 млн грн; очікувана сума – 18,8 млн грн.

Заснована на реальних подіях історія про релігійний культ «Біле братство». Головний герой – слідчий, що намагається розплутати клубок з важких злочинів.

Референс – стрічка «Код да Вінчі».

Проєкт серіалу «Мішень антихриста» став одним із переможців «патріотичного пітчингу» Міністерства культури у 2018 році, але контракт на фінансування не було укладено, бо продюсери отримали від каналу-партнера вимогу змінити сценарій. Команда не погодилася, а згодом адаптувала сценарій під повний метр і тепер претендує на підтримку Держкіно.

«Скажене весілля 2»

Виробник – «Прототип продакшн». Продюсери – Юрій Горбунов, Ірина Костюк. Режисер – Влад Дикий. Жанр – комедія. Бюджет – 15 млн грн; очікувана сума – 7 млн грн.

За сюжетом, події фільму розвиваються за рік після подій першої частини: ще одна донька, ще один зять і ще одне весілля.

Юрій Горбунов нагадав членам Експертної комісії успіх першого фільму: майже 55 млн грн касових зборів (рекорд на той час), 5 млн переглядів на YouTube. Продюсер був першим, хто повернув Держкіно вкладені гроші з відсотками. Формат «Скаженого весілля» продано закордон: у Литву, Латвію, Естонію та Румунію.

Тож творці сподіваються на успішний вихід другої частини. Зйомки розпочнуться у вересні. Прем’єра фільму відбудеться 25 грудня. Команда вже випустила тизери до фільму.

Нагадаємо, компанія «Прототип продакшн» уклала договір з Film.ua Group про надання повного пакету послуг на спеціальних умовах для виробництва, промотування та дистрибуції стрічки «Скажене весілля» в рамках пакетної пропозициї Film.ua Group для проєктів, які підтримує Державне агентство України з питань кіно.

«Нескорені»

Виробник – продюсерський хаб Star Media. Продюсерка – Олександра Касперська. Режисер – Олег Туранський. Жанр – екшн, детектив. Бюджет – 32 млн грн; очікувана сума – 24 млн грн.

За сюжетом, молода дівчина Ліка намагається витягти з в’язниці свого коханого Сергія, який несправедливо засуджений за вбивство. Проти неї – корупція та свавілля влади, за неї – ультрас (футбольні прихильники «Динамо Київ»), які вболівають за свого товариша.

Продюсери розповіли, що доопрацьовують сценарій, залучатимуть консультантів з «ультрас» до читок, щоб мова героїв була максимально реалістичною.

Прем’єра планується на вересень 2021 року.

Сергій Зленко запитав, чи вирішені юридичні питання щодо купівлі прав на логотип «Динамо Київ». Продюсер відповів, що поки ні, але «ультрас» цієї команди дуже зацікавлені у виході фільму, тож і керівництво «Динамо» не буде проти.

«Одержима»

Виробник – продюсерський хаб Star Media. Продюсерка – Галина Храпко. Режисер – Володимир Харченко-Куликовський. Жанр – драма, байопік. Бюджет – 57,2 млн грн; очікувана сума – 45,8 млн грн.

Фільм про відому українську письменницю Олену Телігу, одну з очільниць національно-визвольного руху, громадську діячку, голову Спілки письменників України під час окупації Києва, поетесу, журналістику, розстріляну нацистами в Бабиному Яру.

Режисер Володимир Харченко-Куликовський розповів, що робоча назва стрічки – «Неймовірна».

За словами продюсерки Галини Храпко, жодного художнього фільму про Телігу не існує й мало хто знає її історію. Наприклад, про те, що Олена Теліга була першою українською моделлю, яка виходила на подіуми Варшави. Або про те, що вона була фатальною жінкою, яка підкорювала й вела за собою.

Творці сподіваються на успішну фестивальну історію й кажуть, що не можуть прогнозувати бокс-офіс, поки не знайшли акторку на роль Олени Теліги. Сценарій став одним із переможців конкурсу Українського культурного фонду у 2018 році.

«Небезпечна бухгалтерія»

Виробник – «Кіномедія». Продюсери – Олесь Маляревич, Євгеній Литвиненко. Режисер – Олександр Литвиненко. Жанр – шпигунська комедія. Бюджет – 14,8 млн грн; очікувана сума – 11, 8 млн грн.

Фільм про чесну дівчину-бухгалтерку з високим IQ та феноменальною пам’яттю, яку вербує НСБУ (Надсекретна служба безпеки України). В її лавах вона повинна замінити загиблого батька, про якого раніше мало що знала. Він залишив дуже важливі зашифровані розробки, які, на думку агентів НСБУ, може розшифрувати лише вона.

Референси – «Шпигун», дві частини «Кінгсмен». Триває робота над сценарієм.

Домовлено про співпрацю зі студією звукозапису «Пропелер студіо». Є попередні договори з дистриб’юторською компанією UFD. Продюсери мають лист про підтримку та подальшу співпрацю з Megogo та Новим каналом. Ведуться перемовини з брендами про продакт плейсмент.

Саундтреки до фільму написали Монатік та Джамала.

«Ольга»

Виробник – «Сінемадей». Продюсери – Юрій Карновський, Скотт Медник, Юрій Прилипко. Режисер – Клей Штауб. Жанр – історична екшн-драма. Бюджет – 270 млн грн; очікувана сума – 40 млн грн.

Копродукційний фільм про київську княгиню Ольгу та її боротьбу за збереження Київської Русі від зовнішніх та внутрішніх ворогів.

До створення фільму залучено американських кінематографістів – режисера та продюсера. У дрімкасті – американські актори Скарлетт Йохансон, Кріс Еванс, Джерард Батлер, Райян Гослінг, Марго Роббі, Кріс Хемсворт та Кетрін Виник.

Продюсер запевнив, що знає, які гонорари отримують вищезазначені актори, та це не стане йому на заваді.

Андрій Дончик запитав продюсерів, чому вони подалися на пітчинг в категорії національних фільмів, а не копродукції. Юрій Карновський відповів, що все фінансування стрічки – українське, тож і фільм національний.

Сценарій було написано в США, але знято фільм буде в Україні. Обіцяють комп’ютерну графіку на кшталт тієї, що в стрічці «300 спартанців».

«Останні канікули»

Виробник – «Директорія кіно». Продюсер – Ігор Савиченко. Режисерка – Христина Сиволап. Жанр – комедія. Бюджет – 26,7 млн грн; очікувана сума – 21,3 млн грн.

Головна героїня – дівчина Віра, яка змушена покинути своїх батьків і тимчасово пожити з бабусею в Києві. Вірі доведеться навчитися взаємодіяти з бабусею та відстоювати свої кордони.

Режисерка збирається використовувати зйомку в стилі інстаграм-сторіз, бо зараз це модно, а також тому, що вертикальні рамки відео ніби обмежують світ головної героїні. Також Христина Сиволап розповіла, що стрічка не розрахована лише на підлітків, але й на її однолітків, які в цьому віці якраз задумуються про сенс життя, дітей тощо.

Планується, що зйомки розпочнуться цієї зими, основна частина – в травні-червні наступного року. Ігор Савиченко планує показати стрічку на кінофестивалях у Санденсі та Берліні.

«П’ять почуттів»

Виробник – продюсерський хаб Star Media. Продюсерка – Олександра Касперська. Режисерка – Єва Стрельникова. Жанр – драма. Бюджет – 27,5 млн грн; очікувана сума – 20,6 млн грн.

За сюжетом, відомий кінопродюсер втрачає зір, а слідом роботу й статус у суспільстві. За допомогою Ніни, свого шкільного кохання, він починає вчитися жити заново та розуміє, що лише втративши зір прозрів по-справжньому.

На роль продюсера погодився Ахтем Сеітаблаєв. На пітчингу він розповів, що знайшов у драматургічному матеріалі широке поле для гри. Жіночу роль виконає українська популярна співачка – перемовини з претендентками тривають. На другу жіночу роль погодилася литовська акторка Інгеборга Дапкунайте.

Референси – «Запах жінки» та «Духless».

Ярослав Підгора запитав, чому в сценарії жодним чином не вказано Україну. Продюсеркаа розповіла, що історія готувалася на дві країни – Україну та Росію, але з тих пір сценарій було змінено.

«Перша зміна»

Виробник – «Трайдент фільм». Продюсер – Роман Климпуш. Режисер – Олексій Катеринчук. Жанр – трилер, детектив, екшн. Бюджет – 27 млн грн; очікувана сума – 21,5 млн грн.

У першу зміну в поліції на Вадима звалюється низка жахливих подій – масова стрілянина з десятками постраждалих, викрадений невідомими бандитами брат і напарник, який виявляється перевертнем у погонах. Він має адаптуватися в новому для себе світі.

Референси – «Американська історія Х», «Спека», «Ворог держави» тощо. Режисер хоче втілити на екрані естетику нео-нуару (дощ і хмари, що нависли над містом, мокрі вулиці, висока контрастність світла) та помістити історію поза часом.

Попередній договір укладено з дистриб’ютором MMD UА.

Проєкт подавався на конкурс «патріотичних фільмів» Мінкульту 2018 року, але не став одним із переможців.

«Режисер»

Виробник – Одеська кіностудія. Продюсери – Андрій Осипов, Володимир Філіппов. Режисер – Костянтин Коновалов. Жанр – пригодницький, історичний. Бюджет – 39,5 млн грн; очікувана сума – 31,6 млн грн.

Фільм про видатного українського режисера Олександра Довженка. Події стрічки відбуваються приблизно 100 років тому на території Одеської кіностудії.

Ролі у фільмі зіграють Богдан Бенюк, Роман Ясиновський. Музикант Сергій Бабкін зіграє джазмена. Також участь у зйомках візьме боксер Олександр Ломаченко.

У ролі Довженка хочуть зняти В’ячеслава Довженка.

Продюсери підписали угоду про партнерство з Майклом Качмареком після презентації проєкту на кіноринку в Коттбусі в Німеччині. Медіапартнер – канал «1+1».

«Смак свободи»

Виробник – «Ганзафільм». Продюсерка – Олена Яковенко. Режисер – Олександр Березань. Жанр – драматична комеді, роудмуві, байопік. Бюджет – 32,7 млн грн; очікувана сума – 26,2 млн грн.

Молода дівчина-кухар Варя втрачає роботу, бо її висока кухня нікому не потрібна в подорожньому кафе. Яскрава, гонорова, дотепна дівчина тікає зі сходу на захід країни, і, надихаючись раптово знайденою кулінарною книгою, відкриває ресторан.

Промо-продюсерка Катерина Городнича розповіла, що ідея стрічки виникла, коли продакшн розробляв фільм «Інший Франко» про сина Івана Франка Петра. Виявилося, що дружина Петра Франка Ольга Франко була авторкою першої української кулінарної книги з рецептами здорового харчування.

Головну чоловічу роль зіграє Максим Донець. Автори хотіли б, щоб головну героїню зіграла Варя Лущик.

До промо проєкту збираються залучати кулінарних блогерів і навіть усесвітньо відомого кулінара Джеймі Олівера.

Маркетингова стратегія – перевидати книжку Ольги Франко з атрибутами фільму, створити мобільний додаток з рецептами з книги тощо.

***

На членів Експертної комісії та Ради з підтримки кінематографії чекають ще два дні публічних презентацій. Результати пітчингу (тобто бали, які поставили проєктам експерти) Держкіно має опублікувати 5-7 серпня. 8 серпня відбудеться засідання Ради з підтримки кінематографії, на якому буде затверджено перелік переможців.

Стежте за перебігом подій за тегом Одинадцятий пітчинг Держкіно.

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY