detector.media
23.07.2019 13:35
Міжнародні організації закликали нову президентку Єврокомісії зробити пріоритетними свободу ЗМІ й захист журналістів
Міжнародні організації закликали нову президентку Єврокомісії зробити пріоритетними свободу ЗМІ й захист журналістів
Міжнародні організації закликали нову президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляйен зробити пріоритетними свободу преси, захист журналістів та доступ громадян ЄС до інформації.

Про це повідомляє пресслужба Комітету захисту журналістів (CPJ).

«Наполегливо закликаємо вас призначити віце-президента нової Єврокомісії з чітким і надійним мандатом на використання всіх наявних механізмів ЄС, включаючи політику, законодавство і бюджет, для захисту свободи преси та безпеки журналістів. Зокрема, ми закликаємо вас чітко вказати цей мандат у вашому листі до місії одного з віце-президентів, встановивши це як політичний пріоритет на наступний п'ятирічний термін», – йдеться в зверненні.

Організації вважають, що мандат повинен передбачати можливість вирішення низки питань, а саме: створення сприятливого правового та регуляторного середовища для ЗМІ та безпеки журналістів; захист журналістів від фізичних, правових, психологічних та цифрових загроз; боротьба з безкарністю за напади на журналістів, включаючи підтримку та розбудову потенціалу правоохоронних органів, прокурорів та судових органів, а також розробку спеціалізованих протоколів для розслідувань; продовження боротьби з дезінформацією; підтримка незалежної журналістики та сприяння незалежності ЗМІ.

Це звернення підписали: Міжнародний альянс журналістів, Article 19, Асоціація європейських журналістів, Комітет захисту журналістів, Європейська федерація журналістів, Європейський центр журналістики, Європейська медіа-ініціатива, Європейський центр свободи преси та ЗМІ, Free Press Unlimited, Глобальний форум для розвитку ЗМІ, IFEX, Індекс цензури, Міжнародний інститут преси, Інститут різноманітності медіа, PEN International, Репортери без кордонів, Rory Peck Trust, Медіа організація Південно-Східної Європи (SEEMO), Всесвітня асоціація видавців новин (WAN-IFRA).

Нагадаємо, 5 червня 2019 року правозахисна організація Freedom House повідомила, що протягом останнього десятиліття в усьому світі погіршується ситуацією із свободою ЗМІ, цей процес пов’язаний, зокрема, із занепадом демократії.

Фото: BBC.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY