detector.media
Ярослав Зубченко
20.07.2019 14:00
«Самобичування» Медведчука. Що коїлося на інформаційних каналах 8–14 липня 2019 року
«Самобичування» Медведчука. Що коїлося на інформаційних каналах 8–14 липня 2019 року
Знищення ЗМІ, розправа, самосуд — як тільки не привертали до себе увагу канали Медведчука. Навіть «робота Зеленського на Путіна» та самовисування Поплавського в мінський формат отримали менше медійної уваги.

Ми не можемо стверджувати, що Кремль, «Опозиційна платформа — За життя» та канали Медведчука спланували історію з телемостом саме так, як вона відбулась. Але якщо так, то їм усе вдалося. За два тижні до виборів (!) головною темою для інформаційних каналів стала програма на NewsOne, а коли її обговорення нарешті згасло, хтось поцілив у «112».

Чорний день для журналістики

Усі три канали Медведчука обговорювали «тиск» на себе протягом цілого тижня, тож нагенерували цілі тонни кричущого абсурду. Найчастіше брехня та маніпуляції зводилися до трьох речей:

1. Телеміст був би чесним та аполітичним. Про удавану ідеальність свого телемосту проросійські маніпулятори розповідали ледь не в кожному ефірі. Зокрема, співробітники каналів Тараса Козака — соратника Медведчука — постійно акцентували увагу на начебто повній аполітичності заходу, хоча Олег Волошин, списочник «ОПЗЖ», розповідав на NewsOne, що готував у рамках шоу «отдельную площадку». Також Волошин заявив, що телеміст був би «величезною уступкою з боку Росії», адже в інший час вона займається пропагандою про Україну. Тобто телеміст, організований двома пропагандистськими каналами, пропагандою не виявився би? Юрій Павленко на ZIK стверджував, що всі люди, з якими він говорив, підтримували телеміст. Цікава картина світу, враховуючи, що якраз через громадський тиск захід і скасували. Нестор Шуфрич обурювався, що канали хотіли лише поговорити і треба було дати їм можливість провести телеміст, а потім уже оцінювати результати. Хочеться нагадати людям Медведчука, що в ідеалі правоохоронці якраз попереджають злочини, а не мовчки чекають, поки станеться невідворотне.

2. Телеміст скасували через націоналізм та владу. Зеленський злякався націоналістів. Канали пікетують націоналісти-радикали. «Фашизм не пройдет!» Націоналісти скоро мірятимуть українцям черепи. Зеленський заграє з націоналістами. Зеленський ображає журналістів. Зеленський закриває очі на терор проти каналів. Зеленський співпрацює з Порошенком. На Зеленського впливає Сорос. Зеленський хоче контролювати всі ЗМІ в Україні. Влада не хоче телемосту (а отже й миру), бо тоді не зможе виправдовуватися за проблеми. Ці та десятки інших закидків лунали від гостей каналів Медведчука протягом усього тижня. Альтернативних пояснень позиції президента майже не лунало. Про негативне ставлення до телемосту якихось громадян, серед яких і політики, крім націоналістів, майже не згадували.

3. Уся ця ситуація — тиск на свободу слова та чесні ЗМІ. Погляньмо правді в очі: канали, афілійовані з Медведчуком, не мають жодного стосунку ні до чесності, ні до свободи слова. Причому обидві проблеми мають одну причину: риторика цих ЗМІ перебуває в рабстві кума Путіна. Канали регулярно маніпулюють у своїх програмах, тенденційно просувають найбрехливіших політиків держави, а ведучих цих ЗМІ затикають гості. В Україні немає менш вільних і більш брехливих каналів, ніж «112» та NewsOne. Разом із тим, член «ОПЗЖ» Вадим Рабінович розповідав, що журналісти встановлюють мир замість президента, а на канали Медведчука запрошують представників усіх політсил. Тільки забув уточнити, що всі політичні сили займають половину студії, а ще половину займає партія Медведчука. Також ситуацію з реакцією на телеміст усередині країни протягом тижня тут називали істерикою, затиканням рота, приниженням держави, розправою, хайпом, самосудом, придушенням свободи слова, залякуванням, встановленням тотальної цензури, знищенням незалежних ЗМІ, новітньою диктатурою, печерним спаленням книг, поверненням дракона, узурпацією права на правду, можливим початком нової (!) громадянської війни. В’ячеслав Піховшек також вирішив, що тільки нерозумні люди визначають, де українські, а де антиукраїнські позиції. Що ж він так про Рабіновича.

Ведучий Віталій Дикий переймався, що брехня про канал впливає на громадську думку. Мабуть, брехня — це єдина галузь, де співробітникам Медведчука варто все ж довіритися. Діана Панченко розповідала, що на канал тиснуть і регулярно перевіряють, бо він, мовляв, чесний і критикує владу. А ви впевнені, що канал перевіряють не через доведені фейки та регулярні розмови про державний переворот? Також глядачам показували занепокоєних європейців. Тих самих кількох проросійських політиків, що й раніше. Василь Голованов намагався виставити пенсіонерів із прапорами «ОПЗЖ» «мітингом на захист каналу». Серйозно, ви хоча б кадр інший підібрали. Також співробітник Медведчука переконував, що NewsOne навіть не опозиційний, а нейтральний канал. Анекдот тижня, зважаючи на те, як виглядають місцеві токшоу. Юрій Павленко боявся, що наступними на тиск можуть наразитися інші канали. Можливо, якщо вони почнуть допомагати агресору. Олена Лукаш обурювалася, що люди, які блокували канал, відчували, що їм нічого за це не буде. Ох ці прибічними Януковича і їхнє ставлення до права на протест. Олег Волошин заявив, що націоналісти не зможуть дістати журналістів лише у Криму та ОРДЛО, адже туди «герої» просто не поїдуть. Нагадаємо представнику «ОПЗЖ», що там журналістів дістануть значно гірші люди. Ведучий Віталій Дикий назвав «обстріл» «112» «жахливим днем для інформаційного простору». Та ні, дякуючи старанням каналів Медведчука, це був жахливий тиждень.

На інших каналах все пройшло без істерик, зате з піаром. На 24-му він виявився чорним: глядачів переконували, що вся ситуація склалася через Порошенка. На Прямому каналі п’ятому президентові, навпаки, підігравали: саме його позицію щодо телемосту канал подав першою. Потім позицію голови Верховної Ради Андрія Парубія (списочника Порошенка), потім позицію Нацради, потім позицію генпрокурора й останнім — нинішнього президента. До речі, телеміст із Росією — це, мабуть, перша подія за останні два місяці, в якій Прямий не звинуватив Зеленського. Хоча за «недостатньо чітку позицію» голову держави все ж покритикували.

Сам телеміст усі канали, окрім медведчуківських, зрозуміло, засуджували й називали російським сценарієм.

Пригоди Зеленського

Першій телефонній розмові з Путіним, скасуванню параду на День незалежності та люстраційним ініціативам президента ЗМІ приділили менше уваги, ніж телемосту, але все ж поділилися кількома цікавими заявами.

Розмову Зеленського й Путіна найактивніше коментували канали Медведчука. Нестор Шуфрич дивувався, чому президент України не телефонував так довго, адже мав би це зробити на п’ятий — сьомий день при владі. Вадим Рабінович вирішив, що це «ОПЗЖ» підштовхнула лідера України до спілкування.

Скасування параду на День незалежності відверто обурило Прямий канал. Тут розповідали, що подію скасували тому, що Зеленський не хоче показувати досягнення Порошенка. Звинувачували Зеленського, що він надто усміхається, коли говорить про армію. А ще скасування параду — це буцімто меседж Росії, що ми більше не готові себе боронити, й меседж Заходу, що ми більше не хочемо себе захищати, то, може, з нами не треба проводити військових навчань. Крім того, у студії говорили про вибачення перед військовими, передвиборний піар і те, що за Порошенка були й паради, і премії. Гран-прі фестивалю чорного піару та кубок імені Сергія Пояркова заслужив ведучий Микола Вересень: «Гей-парад був, а військового параду не буде. Ну, який президент, такі й паради».

Бачення люстрації Зеленським не похвалив, здається, ніхто. Навіть Андрій Портнов (автор схожого проекту) сказав, що подібна ініціатива лише девальвує очищення влади. Хоч це, власне, чиновнику Януковича й подобається. Найбільше ж критики ідея президента викликала на Прямому. Тут було багато версій: хтось в Офісі нагуглив заяви Портнова, Портнов працює на Зеленського, Зеленський виконує вимоги Путіна, Зеленський хоче люструвати Коломойського через фінансові суперечки. Якщо коротко, то «можливо, за цим і справді стоять вибори. Боротьба з політичними опонентами. Незнання законів і всього, що стосується державного управління», — Світлана Орловська.

Інші яскраві цитати й маніпуляції

Євгеній Червоненко запропонував зібрати повний стадіон українців та росіян і миритися. А потім цей ексчиновник розповідає, що він фахівець із безпеки.

Артем Овдієнко запропонував влаштувати телеміст із Грузією і провести змагання: хто довше зможе вигадувати лайливі епітети про Володимира Путіна. «Можна було би при цьому просити допомоги залу. Дзвінок другу чи експерту. Я от Подерв'янському подзвонив би, чи Скрипіну, чи, може, Яніні Соколовій», — жартував ведучий.

Іван Крулько дуже вдало відповів на запитання ведучого ZIK Василя Апасова, коли ж політики почнуть говорити про економіку, а не про мову чи ще щось: «Рівно в той момент, коли ведучі каналів будуть формувати відповідний порядок денний». Амінь.

Олександра Дрік на 24 каналі так захопилася чорним піаром Порошенка, що заявила, начебто він привів в Україну війну. По-перше, війна почалася до президентських виборів 2014 року. По-друге, її привела Росія. По-третє, не плагіатьте «Опозиційну платформу».

Нестор Шуфрич стверджував, що без його голосу, а також іще кількох членів «ОПЗЖ» Верховна Рада не змогла би прийняти Виборчий кодекс. Ведучі намагалися пояснити народному депутату, що всі голоси рівні, але він і далі наполягав, що опозиція допомогла членам коаліційної угоди. А як, на думку Шуфрича, взагалі працює парламент? Важливі для держави речі повинна голосувати лише коаліція, а опозиційні сили можуть нічого не робити?

Ведучий ZIK Василь Апасов запитував у народної депутатки Альони Шкрум, чому вона певна, що Путін не виконує приватних обіцянок. Мабуть, ведучий думає, що Росія порушує лише ті угоди, які мали свідків, гарантів та документальні підтвердження.

Сергій Поярков порівняв Зеленського із «тупим предметом»: «Чем радостнее люди поддерживают своим голосованием тупой предмет, тем громче он идёт в сраку».

Дмитро Корчинський 14 липня на Прямому каналі заявив, що Зеленського обрали президентом дезертири. Це при тому, що за Зеленського буквально віддали майже половину голосів на спецдільницях для військових.

Михайло Поплавський протягом одного тижня тричі давав інтерв’ю каналам Медведчука. І ми вже навіть не знаємо, як це пояснювати. Політик розповідав, що на Донбасі гинуть «генетичні українці»; пропонував долучити його до мінського формату; стверджував, що вся соціологія, крім його власної, помилкова й Аграрна партія сенсаційно посяде друге місце на виборах. Сподіваємося, після голосування політик прийде на ефір зі своїми соціологами.

Вадим Рабінович — це дуже креативна людина, а канали Медведчука абсолютно безпринципні. Інакше як пояснити почергову появу програм «Хто кому Рабінович», «П’ять запитань Рабіновичу», «Розмови За життя з Рабіновичем»? Тепер партнери використовують свої таланти для нахабної агітації: ось Рабінович двічі за дві хвилини закликає голосувати за «справжній мир», а не знову за Зеленського. Ось Рабінович просить шукати мир, там, де він є, а не в «ЄС», «Голосі» чи «Слузі народу». Ось Рабінович повторює про фейковий мир Зеленського і справжній — від «ОПЗЖ» вже на іншому каналі, але того ж дня. Ось політик сподівається, що сила, яка «підтримує життя», урівноважить президента в парламенті. Ось Рабінович закликає підтримати тих, хто критикує президента. Самого президента, на думку члена «ОПЗЖ», підтримувати не можна, бо це «уб’є» Зеленського. Ось крики про те, що мир у країні має «шостий номер». Ось пояснення Рабіновича, чому його партії дістався номер шість у бюлетені: бо Бог шість днів творив світ, а «ОПЗЖ» — це найбільш «производственная, приземлённая, понимающая» партія. Нагадаємо, що канали Медведчука — це, як вони про себе кажуть, дуже нейтральні ЗМІ, де панує свобода слова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY