detector.media
Детектор медіа
20.07.2019 11:33
Медіачек: висновок щодо матеріалу інтернет-видання Hyser
Медіачек: висновок щодо матеріалу інтернет-видання Hyser

У рамках Спільного механізму громадських організацій «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» для розгляду скарг на ЗМІ «Медіачек» було подано скаргу на матеріал інтернет-видання Hyser під назвою «София Ротару едет в Киев. 71-летняя звезда даст бесплатный концерт перед поездкой в РФ» від 27 червня 2019 року. «Детектор медіа» публікує повний текст висновку.

Нагадаємо, «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У випадку, якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Висновок №10 щодо матеріалу Інтернет-видання Hyser під назвою «София Ротару едет в Киев. 71-летняя звезда даст бесплатный концерт перед поездкой в РФ»

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 27 червня 2019 р. до ініціативи «Медіачек» надійшла скарга від громадянки щодо матеріалу Інтернет-видання «Hyser» під назвою «София Ротару едет в Киев. 71-летняя звезда даст бесплатный концерт перед поездкой в РФ», датований також 27 червня. Скарга мотивована зокрема маніпулятивним характером заголовку та тексту, мовою ворожнечі, оцінними судженнями, мінімальним фактажем.

2. Посилання на оскаржений матеріал у мережі інтернет тут.

3. Автор матеріалу не зазначений.

4. Зміст матеріалу. Матеріал інформує про запланований виступ С.Ротару на фестивалі «Атлас Вікенд» у безкоштовний день його проведення. Наведено знімки відповідних  повідомлень організаторів Фестивалю в мережі Фейсбук. На початку матеріалу зазначається: «Несмотря на выступления в России, Ротару решила заявиться домой». Далі зазначено про неоднозначу реакцію аудиторії соцмереж на такий запланований виступ (також із наведенням знімків коментарів у них). На завершення наведено зображення анонсу конкурсу «Новая волна» 24 серпня ц.р., де С. Ротару заявлена серед учасників.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють дану сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста:

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

Питання виступів російських артистів в Україні та українських в РФ досі є дискусійним. У розглядуваному матеріалі йдеться про конкретну артистку – С.Ротару, яка попри українське громадянство наразі є переважно частиною російської естради.

У скарзі на розглядуваний матеріал наведено низку гаданих порушень у ньому, а саме: маніпулятивний характер заголовку та тексту, підміна понять, мова ворожнечі, оцінні судження, пропаганда, мінімальний фактаж. Проаналізувавши даний матеріал можемо констатувати лише порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів й оцінок (оцінних суджень) та наявність ейджизму (різновид мови ворожнечі).

Повнота (нестача фактажу). Матеріал присвячений анонсованій події, зокрема розкрито її суть (майбутній виступ С.Ротару на АтласВікенд та реакцію на це соцмереж) і контекст (виступи С.Ротару в РФ). У контексті також можна було згадати позицію С.Ротару щодо російсько-українських відносин. Але на нашу думку, редакція ЗМІ має певні межі розсуду в частині того, на скільки широко охоплювати контекст у новинному матеріалі. Тому в даному матеріалі не вбачається порушення професійного стандарту повноти.  

Відокремлення фактів від коментарів (оцінні судження). Однозначно до оцінних суджень належать вжиті щодо Ротару фрази «заявиться домой» та «культовая украинская исполнительница». При цьому перше з них є з негативною конотацією, тоді як друге – більше з позитивною.

Оскільки оцінні судження в новинах нав̕̕язують аудиторії ЗМІ думку автора матеріалу та перешкоджають їй сформувати свою власну, то оцінки навіть у такій, не дуже категоричній формі необхідно вважати неприпустимими для новинного матеріалу. Виходячи з цього, розглядуваний професійний журналістський стандарт  було порушено.

У контексті даного професійного стандарту можна розглядати також гадане порушення в формі наявності пропаганди в матеріалі (якої саме не конкретизовано). Але зважаючи на широту й недостатню визначеність самого поняття «пропаганда» вважаємо за доцільне оперувати поняттями конкретних професійних журналістських стандартів (повнота, баланс, відокремлення фактів від коментарів, точність). Те ж саме стосується звинувачень у маніпуляціях.

Дискримінація (мова ворожнечі). Мова ворожнечі може проявлятися як у формі оцінних суджень, так і в формі подання брехливих або неповних фактів, у необгрунтованому контекстом акцентуванні на певних фактах.

Що стосується оцінних суджень, то як уже було зазначено, їх у новинному матеріалі не повинно бути взагалі. У даному матеріалі дискримінаційні оцінки відсутні.

Також відсутні неправдиві повідомлення про факти. При цьому факти виступів артистки в РФ можуть сприйматися негативно, але вони не є неправдивими, тому повідомлення таких фактів не може вважатися мовою ворожнечі, принаймні з огляду на те, що дані факти не є притягнутими за вуха в розглядуваному матеріалі.

Окреме питання являє собою згадування віку С. Ротару, яке навіть винесене в заголовок. Питання належності творчості С. Ротару до формату відповідного Фестивалю дійсно може обговорюватися, але це окреме питання стосовно теми виступів російських артистів в Україні й навпаки. У матеріалі не наведено прикладів того, що користувачами соцмереж підіймалося безпосередньо питання віку Софії Ротару. А винесення відповідного факту в заголовок може свідчити про намір налаштувати аудиторію читачів негативно до артистки. З огляду на безпідставність згадування віку С. Ротару вважаємо його проявом сексизму/дискримінації за віком в журналістському матеріалі.

Висновок: інтернет-виданням Hyser у матеріалі «София Ротару едет в Киев. 71-летняя звезда даст бесплатный концерт перед поездкой в РФ» було порушено вимоги п.п. 9 і 15  Кодексу етики українського журналіста.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY