detector.media
19.07.2019 18:41
За тиждень Нацрада зафіксувала 93 випадки політичної агітації в новинах на телебаченні та радіо
За тиждень Нацрада зафіксувала 93 випадки політичної агітації в новинах на телебаченні та радіо
Також серед порушень мовниками виборчого законодавства – некоректне оприлюднення результатів соціологічних опитувань, ознаки мови ворожнечі, незбалансованість у висвітленні виборчої кампанії тощо.

Про це повідомляє пресслужба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за підсумками засідання робочої групи 19 липня.

Нацрада провела моніторинг з 1 по 7 липня 2019 року. У цей час відстежували ефір телеканалів «Інтер», «Україна», «Мега», Нового каналу, «Ентер-фільм», а в окремі дні – телеканалів «1+1», ICTV, СТБ, «112 Україна», Прямого каналу, NewsOne, «Максі-ТВ», 5 каналу і радіостанцій «Наше радіо», «Радио пятница», «Шансон», «Хіт ФМ» і «Люкс ФМ».

Так, експерти зафіксували 93 випадки, коли у випусках новин містилися передвиборні агітаційні матеріали партій і кандидатів. Найбільше таких фактів було виявлено на каналі «112 Україна» – 22, на «Люкс ФМ» – 14 випадків, на 5 каналі – 10.

Порушення ч. 15 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» помічено і на «Нашому радіо» – 8 випадків, «Інтері», ICTV, Прямому каналі – по 7 випадків, «Шансон» –  6, СТБ – 4 випадки, на «Україні» і «Радио пятница» – по 3, 2 випадки на «1+1». Вони стосувалися партій «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу», «Голос», «Європейська солідарність», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Радикальна партія О. Ляшка», «ВО Батьківщина», «Об’єднання Самопоміч», а також Олега Тягнибока.

За словами начальника управління контролю та аналізу телерадіомовлення Романа Кіфлюка, поява та пряма мова окремих кандидатів у таких новинних сюжетах не була необхідною з інформаційного погляду.

Також експерти зазначили, що в деяких сюжетах не на тему виборчих перегонів респондентів титрують як кандидатів у певних округах, а не як експертів чи фахівців у своїй сфері. Це, на думку учасників робочої групи, має ознаки прихованої політичної агітації.

Керівник робочої групи Уляна Фещук зауважила, що загалом порушень виборчого законодавства в ефірі телерадіомовників стало значно більше.

При оприлюденнні мовниками результатів соцопитувань було зафіксовано 35 порушень. Заокрема, на «112 Україна» - 9 випадків неповного інформування про соцопитування, на Прямому - 7, на 5 каналі - 5, «Максі-ТВ» («Наш») - 2, «Наше радіо» - 4, радіо «Шансон», «Хіт ФМ» та «Люкс ФМ» - по 2.

«Мовники, наводячи дані про соціологічні опитування громадян, часто не зазначали повної назви організації, яка проводила опитування, його замовників, час проведення опитування і територію, яку воно охоплювало. Також забували називати точне формулювання запитань, метод опитування і можливу статистичну похибку», - повідомляють у Нацраді.

В ефірі телеканалів ICTV і «Максі-ТВ» зафіксовані порушення при оприлюдненні результатів інтерактивного опитування аудиторії в студії. Під час передачі «Свобода слова» 01.07.2019 і політичного ток-шоу «Важ live» 01.07.2019 і 04.07.2019 на екрані не було текстового повідомлення «Це опитування відображає думку лише цієї аудиторії». На ICTV це повідомлення начебто звучить із вуст ведучого передачі, однак за законом текстове повідомлення має бути на екрані.

В окремих передачах телеканалів «112 Україна» і NewsOne експерти зафіксували ознаки розпалювання ворожнечі. Після додаткового аналізу буде розглядатись можливіть призначення мовникам перевірки. Також в ефірі цих каналів виявили політичну агітацію іноземних осіб, що заборонено законом.

Експерти виявили, що 61% ефірного часу на «1+1» присвячено партії «Слуга народу», іншим – від 1% до 19%; на «Інтері» 61% – партії «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ), іншим –  від 1% до 16%; на «112 Україна» 34% – ОПЗЖ, іншим партіям – від 1% до 17%; на 5 каналі 68% присвячено «Європейській солідарності», іншим партіям – від 2% до 8%; на Прямому 43% – «Європейській солідарності», іншим – від 1% до 20%; на телеканалі NewsOne 79% – ОПЗЖ, іншим (4 партії) – від 2% до 9%; на «Україні» 18% – «Опозиційному блоку», іншим партіям – від 1% до 16%. Тональність матеріалів про політичні партії буде оцінена Нацрадою наприкінці виборчої кампанії.

За законом телерадіоорганізаціям заборонено виокремлювати у своєму ставленні певних суб’єктів виборчого процесу чи надавати їм привілеї. Водночас кандидати в народні депутати України, нагадують в Нацраді, є ведучими телепередач: зокрема, Олександр Дубинський («1+1»), Олександр Скічко («Україна»), Сергій Притула (Новий канал).

На трьох телеканалах – 5-му, Прямому («Європейська солідарність») і «Мега» («Опозиційна платформа – За життя») – транслювалися відеоролики з написом «політична агітація» лише однієї політичної партії.

Наступне засідання робочої групи заплановано провести 1 серпня.

Раніше рух «Чесно» виявив, що кандидати в народні депутати витратили близько 307 млн грн на політичну телерекламу.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY