detector.media
Лілія Апостолова
19.07.2019 10:00
Пітчинг Одеського кінофестивалю: історії про дорослішання, боротьбу та кохання в космосі
Пітчинг Одеського кінофестивалю: історії про дорослішання, боротьбу та кохання в космосі
Цього року в конкурсі фільмів, що перебувають на етапі розробки, взяли участь 13 проєктів із України, Грузії, Азербайджану та Вірменії. Детально про кожен із них — в огляді «Детектора медіа».

18 липня на Індустріальній секції 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю традиційно пройшов конкурс кінопроєктів, які перебувають на етапі девелопменту (розробки). Цей пітчинг (публічні презентації) — хороший шанс для режисерів та продюсерів не лише презентувати свої ідеї міжнародним кіноекспертам та отримати корисні поради щодо розвитку їхніх проєктів, а й поборотися за грошові винагороди.

Цього року участь у пітчингу взяли 13 фільмів з України, Грузії, Азербайджану та Вірменії, дев’ять із яких будуть вироблені Україною або в копродукції України з іншими країнами. До складу журі увійшло семеро експертів із різних країн, серед яких кіно- й телевізійні продюсери, представники кінофондів, кіноринків та ін.

Найдорожчим проєктом пітчингу став «Наші груди — наша зброя» про український жіночий рух Femen, бюджет якого становить 3,5 млн євро. Найдовшою була презентація фільму «Я, Ніна» про рак, який пережила Яніна Соколова. Двоє українських продюсерів представляли на пітчингу одразу по два проєкти — це Наталія Лібет і Володимир Яценко. Найбільші овації зали дістала презентація Філіпа Сотніченка, в першу чергу через щирість та безпосередність режисера.

Переможців пітчингу оголосять увечері 19 липня. На них чекають грошові винагороди, а саме: 60 тис. грн від Одеського міжнародного кінофестивалю, 60 тис. грн від каналу «Україна» (генерального медіапартнера фестивалю) та 85 тис. грн від руху солідарності за гендерну рівність HeForShe (заснованого структурою Організації Об’єднаних Націй).

Далі — детальніше про претендентів на перемогу в пітчингу ОМКФ.

«044», реж. Нікон Романченко (Україна)

Драма «044» — другий ігровий фільм Нікона Романченка (після стрічки «Тера», яка брала участь у Національній конкурсній програмі минулорічного Одеського міжнародного кінофестивалю).

Проєкт присвячений Києву, що зрозуміло з назви, адже 044 — телефонний код столиці. Нікон Романченко хоче зобразити портрет міста через чотири історії трьох поколінь однієї родини й показати Київ, починаючи з 30-х років і до сьогодні.

За задумом режисера, всі події відбуватимуться вночі, місто має виглядати магічно й навіть апокаліптично. «Це має бути болісно, але після болю ви будете відчувати полегшення», — сказав Нікон Романченко.

Режисер показав настроєве відео — архівні й сучасні відео Києва. Наразі команда розробляє сценарій, підбирає знімальну групу та акторів, шукає міжнародних партнерів.

Виробник: ESSE Production House, продюсерка — Наталія Лібет.

Бюджет: 852 тис. євро.

Очікувана дата релізу: грудень 2021 року.

«Відблиск», реж. Валентин Васянович (Україна)

Драма Валентина Васяновича розповідає про сприйняття смерті дитиною та її дорослішання.

За сюжетом, 10-річна Ніна переживає через смерть близької людини на війні. Батько намагається відволікти її від сумних думок, та дівчина бачить присутність смерті в навколишньому світі й намагається усвідомити, що життя має невідворотний кінець. Тривалий час близького спілкування з Ніною дає її батькові можливість зосередитися на важливих світоглядних темах, котрі, можливо, допоможуть йому розібратися зі своїми дорослими травмами.

Валентин Васянович розповів, що ідея сценарію з’явилася в нього, коли голуб розбився об його вікно на очах у 8-річної доньки. Після чого вони вирішували, що робити далі та як ховати птаха, й він побачив, як дівчинка переживає цю подію.

Оператором фільму, як і сценаристом, виступає Валентин Васянович.

За словами продюсера Володимира Яценка, фільм буде фестивальним. Зйомки проходитимуть, зокрема, біля лінії фронту.

Виробник: Arsenal Films, LimeLite, продюсер — Володимир Яценко.

Бюджет: 900 тис. євро.

Очікувана дата релізу: жовтень 2021 року.

«Кого ти любиш більше?», реж. Тоня Ноябрьова (Україна)

Тоня Ньоябрьова вже презентувала проєкт драми «Кого ти любиш більше?» на пітчингу Міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Нагадаємо, що це другий повнометражний фільм Тоні Ноябрьової після «Героя мого час», який був представлений на минулорічному Одеському кінофестивалі та отримав нагороду за найкращу режисуру Національної програми.

За сюжетом, 17-річна Лола дізнається про розлучення батьків і намагається зробити все можливе, аби відновити сім’ю, вдаючись до певних трюків, природних для неї з дитинства. У цей же час починається розпад СРСР. Фільм — історія дорослішання дівчини на тлі розпаду сім’ї та країни.

Проєкт здобув фінансову підтримку від Українського культурного фонду та візьме участь в Одинадцятому пітчингу Держкіно. Зйомки розпочнуться у вересні 2020 року. Наразі є другий драфт сценарію, але ще триває робота над його вдосконаленням.

Виробник: Digital Religion, продюсерка — Наталія Лібет.

Бюджет: 1 млн 65 тис. євро.

Очікувана дата релізу: липень 2021 року.

«Ля Палісіада», реж. Філіп Сотниченко (Україна)

Дебютна повнометражна ігрова стрічка Філіпа Сотниченка.

Події фільму відбуваються у 1996 році, за п'ять місяців до скасування смертної кари. В озері знаходять убитого міліціонера. Правоохоронці хочуть помститися та поспішають завершити справу до введення мораторію на страту. Судовий психіатр має зіграти ключову роль у заплутаному процесі розслідування, щоби врятувати обвинувачених від покарання, на яке вони не заслуговують.

Режисер Філіп Сотниченко розповів, як не дуже давно дізнався, що всього 23 років тому в Україні ще була смертна кара, і це глибоко вразило його.

Незважаючи на важку тему, фільм, за задумом режисера, має бути абсурдною трагікомедією. Наразі команда розробляє сценарій та шукає копродюсерів.

Виробник: «Сучасне українське кіно», продюсери — Валерія Сочивець, Сашко Чубко.

Бюджет: 391 тис. євро.

Очікувана дата релізу: серпень 2020 року.

«Наші груди — наша зброя: історія руху Femen», реж. Дар’я Жук (Україна, Франція, Німеччина)

Білоруська режисерка Дар’я Жук минулого року здобула Гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю із фільмом «Кришталь».

Український рух Femen відомий тим, що жінки оголюють свої тіла на знак протесту. Хто ці жінки, чому вони це роблять? Фільм розповість історію руху від моменту заснування в Києві до паризького вигнання у 2013 році.

Продюсери розповіли, що Дар’я Жук — запрошена на проєкт режисерка. Сама ж Дар’я зізналася, що не могла уявити, як жінки з руху Femen можуть влаштувати акцію протесту в Білорусі, де подібні випадки трапляються раз на 25 років. Але вони це зробили, і її це вразило.

Стрічка перебуває на етапі розробки, вона здобула фінансову підтримку від Українського культурного фонду. Команда збирається залучати іноземних сценаристів та копродюсерів. Деякі учасниці Femen залучені до проєкту як офіційні консультантки.

Майбутня стрічка «Наші груди — наша зброя» має найбільший бюджет із усіх проєктів, представлених на цьогорічному пітчингу ОМКФ — 3,5 млн грн.

Фільм зніматимуть російською, англійською та французькою мовами й дублюють українською.

Виробник: Traffic Films, продюсер — Денис Іванов. Pan-Europeenne, продюсер — Філіпп Годо.

Бюджет: 3,5 млн євро.

Очікувана дата релізу: осінь 2021 року.

«Перше вересня», реж. Роман Бондарчук (Україна)

Трагікомедія Романа Бондарчука, чия стрічка «Вулкан» взяла участь у десятках кінофестивалів по всьому світу та здобула Гран-прі фестивалів у Марокко, Вірменії, Хорватії, виборола призи в Білорусі та Китаї, має спеціальну відзнаку журі на кінофестивалі в Індії тощо.

За сюжетом, професор, доктор хімічних наук, ректор університету, який у юності зробив відкриття і якого називали генієм, раптом виявляє, що дружина вважає його хамом, син — лохом, друг обманює і що з ученого він давно перетворився на завгоспа. Першого вересня професор вирішує почати життя з початку — йде з дому, щоби знайти жінку, яку в юності зрадив заради кар’єри та стабільності.

Виробник: «Тато Фільм», продюсерка — Олена Єршова.

Бюджет: 1 млн євро.

Очікувана дата релізу: 2021 рік.

«Ти — космос», реж. Павло Остріков (Україна)

Дебютний повнометражний ігровий фільм Павла Острікова, чиї короткометражні твори Gold Love, «Випуск’97» та Mia Donna мали вдалий фестивальний досвід та схвальні відгуки кінокритиків. Жанр нового фільму — наукова фантастика.

За словами режисера, «Ти — космос» — це історія про останнє кохання у Всесвіті. За сюжетом, після вибуху Землі космічний далекобійник Андрій залишився єдиною людиною, яка вижила, поки на зв’язок не виходить француженка Катрін. Незважаючи на величезну відстань, Андрій летить, щоби побачити її.

Павло Остріков розповів, що до зйомок залучено науковців, які його консультують. Референсами до фільму стали «Інтерстеллар», «Пасажири», «Вона» та інші. Наразі сценарій майже готовий, триває робота над стилем космічного корабля.

Продюсер Володимир Яценко планує, що фільм стане копродукцією України, Бельгії та Франції. Наразі ведуться перемовини про постпродакшен у Бельгії. Також шукатимуть французьку зірку на одну з головних ролей.

Проєкт також візьме участь в Одинадцятому пітчингу Держкіно, який відбудеться 23–27 липня цього року.

Виробник: LimeLite, продюсер — Володимир Яценко.

Бюджет: 2,1 млн євро.

Очікувана дата релізу: грудень 2020 року.

«Утопія», реж. Юрій Речинський (Україна, Австрія, Нідерланди)

Юрій Речинський, чия стрічка «Січень-березень» була представлена на Одеському кінофестивалі в 2017 році, планує зняти кінопоему з елементами фільму-катастрофи, казки й мюзиклу.

За сюжетом, однієї звичайної ночі в Києві через інцидент невідомого походження жителі отримують надзвичайний досвід просвітлення, екстаз та кардинальну зміну сприйняття себе та зовнішнього світу тривалістю в одну ніч. Що станеться із суспільством, якщо всі страхи болю, хвороб, невдач покинуть їх хоча б на одну ніч?

Режисер Юрій Речинський хоче, щоби глядачі теж пережили подібний екстаз і зрозуміли, що вони більші за їхні проблеми.

Фільм буде складатися з 30 історій, які об’єднує одне місце й один інцидент.

У стрічки вже є фінансування від Австрійського кіноінституту. Зйомки розпочнуться на початку 2020 року. Команда шукає агентів із продажу, а також готова залучити інших копродюсерів.

Виробник: «Пронто Фільм», продюсер — Максим Осадчий.

Бюджет: 1,2 млн євро.

Очікувана дата релізу: 2021 рік.

«Я, Ніна», реж. Володимир Харченко-Куликовський (Україна)

Драма, заснована на реальній історії української акторки й телеведучої Яніни Соколової, яка поборола онкологічну хворобу. Фільм буде частиною мультимедійного проєкту Яніни Соколової «Я, Ніна», до якого увійдуть також автобіографічна книжка та кліп.

За сюжетом фільму, успішна журналістка Ніна Сокіл дізнається, що хвора на рак. Їй роблять операцію з видалення внутрішніх жіночих органів. Ніна намагається утримати статус-кво на роботі та вдома, але хвороба змушує її змінюватися. Закоханість, виснажливі медичні процедури та інший ритм життя допомагають Ніні знайти глибший контакт із собою. Жінка починає дихати на повні груди й діє так, як не діяла б ніколи раніше. У фільмі є любовний трикутник між головною героїнею, її чоловіком та лікаркою-онкологом.

Після того, як Яніна Соколова написала про проєкт на своїй фейсбук-сторінці, зізнавшись, що хворіла на рак, протягом двох місяців команда зібрала понад 4 млн грн краудфандингом. Зйомки розпочалися на Одеському кінофестивалі 12 липня.

Яніна Соколова розповіла, що команда проєкту налічує вже понад 100 осіб. Оператором стрічки став володар багатьох премій Сергій Михальчук. Головні ролі зіграють Яніна Соколова, Валерія Ходос і Валерій Харчишин.

Виробник: «Яніна Соколова продакшн», продюсерки — Олеся Корженевська, Яніна Соколова.

Бюджет: 1,5 млн євро.

Очікувана дата релізу: червень 2020 року.

«Прикордонні ігри», реж. Елен Мікаберідзе (Грузія)

В одному грузинському селищі за наказом влади проводять жовту лінію (малюють її на землі), яка обмежує мешканців. Згодом ця лінія з’являється навіть у парках та лісах. Дівчинка Лілі бореться за те, щоби повернути до міста нормальне життя.

За словами продюсерів, фільм має потенціал, адже питання кордонів для Грузії дуже актуальне й болюче.

Проєкт розробляли протягом двох років, він бере участь у різних міжнародних пітчингах та має підтримку Національного фільмцентру та Міністерства культури Грузії.

Виробник: Border Games, продюсери — Текла Мачаваріані, Кеті Данелія.

Бюджет: 450 тис. євро.

Очікувана дата релізу: лютий 2021 року.

«Кароокий», реж. Марія Ібрагімова (Азербайджан)

Стрічка розповідає про літнього пастуха Гасана, який після окупації Вірменією його домівки у 1993 році втрачає свого коня Кароокого. Згодом виявляється, що Кароокий бере участь у верхогонах у Тебрізі, в Ірані. Гасан зважується на небезпечну подорож, щоби врятувати його.

Фільм — екранізація новели азербайджанського автора. Режисерка має права на історію, першу версію сценарію та домовленості про копродукцію із Туреччиною.

Виробник: Cinex Production, ZeynoFilm, продюсери — Зейнеп Атакан, Емін Ібрагімов.

Бюджет: 850 тис. євро.

Очікувана дата релізу: 2021 рік.

Pas de trois, реж. Діана Кардумян (Вірменія)

У центрі сюжету — любовний трикутник між балериною Седою, її чоловіком Максимом і танцівником Арсеном, який повертається до Вірменії з Європи. Максим запрошує Арсена танцювати разом із Седою в новому спектаклі, жінка має зробити вибір не лише між двома чоловіками, але й між рідною Вірменією та Європою.

Команда має четверту версію сценарію. Шукає фінансування.

Виробник: продюсерка — Ані Ворсканян.

Бюджет: 650 тис. євро.

Очікувана дата релізу: вересень 2021 року.

Panopticon, реж. Джордж Сіхарулідзе (Грузія)

Повнометражний ігровий дебют грузинського режисера Джорджа Сіхарулідзе, який раніше зняв чотири короткометражні стрічки.

Фільм розповідає про 16-річного Сандро, який намагається віднайти сенс свого існування в буремні часи пострадянської Грузії. Батько залишає його, щоби стати ченцем. Сандро  ж намагається впорядкувати свою зміцнілу віру в Бога та власну сексуальність, що проявляється в неконтрольованих та сумнівних діях.

Сценарій наразі перебуває на останньому етапі доопрацювання.

Виробник: продюсер — Владимер Катчарава.

Бюджет: 800 тис. євро.

Очікувана дата релізу: травень 2021 року.

***

Нагадаємо, Film Industry Office традиційно проходить у рамках Одеського міжнародного кінофестивалю, який цього року триває з 12 по 20 липня. Стежте за новинами та головними подіями фестивалю на «Детекторі медіа» за тегом ОМКФ-2019.

Фото: intpolicydigest

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY