detector.media
17.07.2019 14:15
Інформаційні телеканали перетворилися на інструменти агітації своїх власників – моніторинг «Детектора медіа»
Інформаційні телеканали перетворилися на інструменти агітації своїх власників – моніторинг «Детектора медіа»
Перед виборами інформаційні телеканали перетворилися на відверті інструменти агітації своїх офіційних та неофіційних власників. На «результат» в ефірі працюють як гості (здебільшого з наближених партій), так і ведучі.

Такі тенденції зафіксували аналітики ГО «Детектор медіа» під час моніторингу п’яти інформаційних каналів: Прямого, «112», NewsOne, ZIK і 24.

Загалом протягом виборчої кампанії на інформаційних каналах «Детектор медіа» виявив такі тенденції:

  1. Телеканали запрошують в ефір одних і тих же заангажованих гостей. На канали Медведчука найчастіше ходять, зокрема, Михайло Погребинський, Вадим Карасьов, Андрій Пальчевський і Дмитро Співак. Прямий канал регулярно відвідують, серед інших, Валерій Івасюк, Оксана Корчинська, Олександр Бригинець і Олеся Яхно. На 24-му багато членів «Самопомочі» та «Голосу». ZIK після переходу під неофіційний контроль Медведчука нарощує кількість його прихильників в ефірі. Гостьова політика збігається з партійною приналежністю каналів. Більше того, деякі програми ведуть самі члени партій. Списочниці «Самопомочі» Тетяна Острікова та Олександра Дрік піарять «Самопоміч» у своїх програмах на 24-му, Ілля Кива веде власну програму на ZIK, Вадим Рабінович — на «112». Також на Прямому часто з’являються включення з Петром Порошенком, а Андрій Садовий та Віктор Медведчук особисто відвідують програми своїх каналів. «Інколи в ефірах фігурують гості, присутність яких неможливо пояснити нічим, крім тіньових домовленостей: наприклад, три тижні поспіль на канали Медведчука ходить Михайло Поплавський», — йдеться в аналітичному звіті «Детектора медіа».
  2. Ведучі підіграють інтересам власників. «Коли автори програм не піарять потрібних політиків прямо, вони схиляють до цього інших гостей. Від Світлани Орловської на Прямому можна почути як натяки-запитання «Чи не порушив Зеленський процедуру виступу в суді?», так і образи на адресу гостей, що критикують Петра Порошенка: «Ви більше всіх говорите й ні про що». Ведучі «112» та NewsOne працюють інакше: озвучують теми й покірно мовчать, поки члени ОПЗЖ виступають», — йдеться у звіті.
  3. Телеканали займаються неприхованою агітацією. Наприклад, Прямий віддав одну з програм для презентації команди Порошенка, де лунали заяви в дусі «Ми політичний спецназ [...] Петро Олексійович — це комбат». На «112» виходить програма «Розмови За життя з Рабиновичем», у логотипі якої назва партії виділена кольором, розміром, шрифтом та синім прямокутником.
  4. На каналах панує чорний піар. «Більше, ніж компліментів на адресу наближених партій, в ефірах ЗМІ лише критики на адресу їх опонентів. Головний ворог Прямого — Володимир Зеленський. На каналі щодня розповідають про його непрофесійність та малоросійськість, а інколи й прямо заявляють про плани знищення держави чи федералізацію. Канали Медведчука обрали жертвою «режим Порошенка», але останнім часом все більше вдаються й до критики Володимира Зеленського, зокрема, за, як вони вважають, порушення обіцянок щодо домовленостей з Росією. На «24» головною мішенню для критики теж є Петро Порошенко», — йдеться у звіті.
  5. Канали Медведчука просувають в ефірі російські наративи. Після президентських виборів градус проросійської риторики на NewsOne і «112» зріс у кілька разів. Тут прямо заперечують російську агресію; розповідають про громадянську війну; стверджують, що вступ у НАТО потрібен лише Львівській області; сумніваються, чи правдиві повідомлення збройних сил про повернення контролю над територіями Донбасу; заявляють, що перший закордонний візит Зеленського мав би бути в Москву й Україна дарма блокує «Північний потік — 2». Крім цього, тут переконують, що газ треба купувати в Росії, пам’ятники Жукову в Україні валять фашисти, а в Європарламенті після виборів стане менше «русофобів».
  6. Мова ворожнечі. Наприклад, на «112» влаштували програму про права ЛГБТ, де розповідали про гомодиктатуру, збоченців, гріховну содомію й образу честі та гідності перехожих. На NewsOne Ілля Кива заявляв, що «женщина всегда будет второстепенной», бо Ісус був чоловіком. На Прямому в шоу Сергія Пояркова лунають фрази «Виборці Зеленського готові прийняти з будь-якого конца» та «лохи, які прийшли до влади».

Усі тенденції в українському телевізійному просторі під час парламентської виборчої кампанії 2019 року читайте тут.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY