detector.media
16.07.2019 10:35
В Україні набув чинності закон про мову
В Україні набув чинності закон про мову
16 липня в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Він набув чинності через два місяці з дня його опублікування – 16 травня, однак низка статей та їх частин вступають в силу пізніше.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації.

«Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов'язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим законом», – йдеться в документі.

Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

«Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів», – наголошується в документі.

Крім того, порядок застосування кримськотатарської мови та інших мов корінних народів, національних меншин України у відповідних сферах суспільного життя визначається законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України з урахуванням особливостей, визначених цим документом.

Законом також визначаються особливості застосування державної мови у сфері культури, телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ, у сфері обслуговування споживачів та інших галузях. Зокрема, за 30 місяців всеукраїнські друковані ЗМІ, а через п’ять років і місцева преса повинна мати українську версію. При цьому закон дозволяє випускати версії й іншими мовами. Однак видання, що виходять мовами ЄС і кримськотатарською, можуть не мати української версії.

Крім того, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення повідомила, що з 16 липня всі матеріали передвиборної агітації мають бути виконані державною мовою, а також – адаптовані для сприйняття жестомовними особами та/або субтитровані українською мовою.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав цей закон. 16 травня його опублікували в газеті «Голос України»

Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй 20 травня відмовилася розглядатизакон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» на засіданні, яке ініціювала Російська Федерація.

22 травня стало відоммо, що Венеціанська комісія отримала звернення з проханням проаналізувати закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

21 чеврня стало відомо, що до КСУ звернувся 51 нардеп із вимогою визнати закон про мову неконституційним.

Фото: Прямий 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY