detector.media
15.07.2019 20:15
Журналістка DT.ua виявила, що Разумков та «РИА Новости Украина» разом «організовували новини»
Журналістка DT.ua виявила, що Разумков та «РИА Новости Украина» разом «організовували новини»
Лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков з 2014-го по травень 2018 року згадувався у 385 матеріялах видання «РИА Новости Украина». Тоді він ще був директором Української політконсалтингової групи.

Про це йдеться в статті Валентини Самар «"Справа Вишинського" як дзеркало війни» для DT.ua. Як відомо, керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського судять за обвинуваченням у держзраді та розповсюдженні матеріалів антиукраїнської спрямованості.

Пані Самар у статті задається питанням, хто були автори 72 публікацій, кваліфікованих обвинуваченням у справі Вишинського як такі, що порушують закон, а також хто отримував гроші за створення «шкідливого контенту».

«Одне з відкриттів, отриманих при аналізі контенту сайту "РИА Новости Украина". 385 матеріялів із цитуванням або згадуванням директора Української політконсалтингової групи Дмитра Разумкова у період із 2014-го по травень 2018 року. Ні, "у Вишинського" не просто давали новини, де ньюсмейкером був нинішній лідер партії "Слуга народу" і потенційний кандидат на посаду голови Верховної Ради парламентсько-президентської Республіки Україна. Вони ці новини організовували, у тому числі, шляхом проведення пресконференцій і підбивання політичних підсумків тижня щоп'ятниці. За участи різних людей, але регулярно зустрічаються імена знакових політконсультантів, таких як Михайло Погребинський або Олег Волошин», - зазначила авторка.

Нагадаємо, що 15 травня 2018 року СБУ та прокуратура Криму затримали в Києві керівника організації «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Йому повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109; ч. 2 ст. 110; ч. 1 ст. 111; ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161; ч. 1 ст. 263 КК України (державна зрада, розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади за попередньою змовою групою осіб, розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, придбання та зберіганні вогнепальної зброї).

16 травня 2018 Вишинського етапували до Херсону. а 17 травня заарештували на два місяці без права внесення застави. Згодом суд неодноразово продовжував термін арешту для нього.

1 червня 2018 року під час судового засідання Вишинський заявив про відмову від українського громадянства. У Державній міграційній службі тоді зазначили, що заяви недостатньо для виходу з українського громадянства. Також вихід з громадянства не передбачено в разі, якщо особі повідомлено про підозру.

14 березня 2019 Вишинського перевели зі слідчого ізолятора Херсона до Києва, де розглядатиметься в суді його справа.

4 квітня суд розпочав розглядати по суті справу керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

27 травня 2019-го Верховний Суд визнав законним арешт Вишинського.

15 липня у Подільському районному суді Києва мало відбутися засідання в справі Вишинського. Прокурор АР Крим та речниця генпрокурора Лариса Сарган висловлювали побоювання, що на цьому засіданні Вишинського можуть звільнити з-під варти. Засідання перенесли на 19 липня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY