detector.media
15.07.2019 16:07
Аваков: Україна ініціюватиме з Італією перемовини найвищого політичного рівня через справу Марківа
Аваков: Україна ініціюватиме з Італією перемовини найвищого політичного рівня через справу Марківа
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що Україна ініціюватиме перемовини найвищого політичного рівня з Італією щодо справи нацгвардійця Віталія Марківа, якого засудили до 24 років ув’язнення за нібито причетність до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі.

Про це 15 липня повідомляється на сайті МВС.  

Арсен Аваков і посол Італії в Україні Давід Ла Чечиліа провели зустріч, у ході якої домовилися про продовження спільних консультацій.

«Ви бачите хвилю резонансу у зв’язку із вироком нашому гвардійцю Віталію Марківу. Я хотів би, аби ми чітко розуміли, що цей вирок – несправедливий і може вплинути на відносини між нашими країнами. Це позиція уряду і Президента України. Рішення суду політизоване і необ’єктивне», – наголосив Арсен Аваков.

На його думку, якщо Італія не зробить конкретні кроки в питанні вирішення цієї проблеми, то це «може стати великим потенційним конфліктом». Водночас глава МВС наголосив, що Донбас і Крим – це територія України, тому будь-яке відвідування громадянами Італії окупованих РФ українських територій не через державний кордон України – є порушенням законів.

«Сотні італійських громадян, серед яких і журналісти, нелегально перебували на окупованих територіях Донбасу і АР Крим. Вони незаконно перетнули український кордон з боку РФ. Тому я хочу, аби ви зайняли чітку позицію і ми розробили спільно план дій. Я б не хотів, щоб в Україні Італія асоціювалася із проросійським урядом, вважалася прибічником сепаратистів та найманців. А зараз у суспільстві саме така думка», – зауважив він.

Він також уточнив, що фотокореспондент Андреа Рокеллі загинув, «поїхавши на Донбас нелегально».

Посол Італії, своє чергою, сказав, що до офіційної публікації рішення суду він не може коментувати цю справу, адже «судова влада в Італії є незалежною».

«Повне рішення суду буде оприлюднене протягом 60 днів. Тоді ми зможемо більш детально його вивчити, зокрема мотиваційну частину. Для Італії це важлива тема для усіх інституцій та медіа, адже усі хочуть знати правду, і, в першу чергу, її шукають батьки Андреа Рокеллі. Я розумію усю важкість ситуації і передав усю інформацію до своєї країни», – сказав він.

Давід Ла Чечиліа додав, що Італія підтримує територіальну цілісність та незалежність України, підтримує та продовжує санкції проти РФ.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська у Донецькій області внаслідок мінометного обстрілу італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов загинули, французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення.

Поліція Італії у 2017 році затримала громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента.

Суд триває від 6 липня 2018 року. 18 січня 2019 підсудному Марківу вперше надали слово у справі про вбивство італійського фоторепортера.

15 березня 2019 у суді присяжних міста Павії відбувся перехресний допит підсудного Віталія Марківа.

17 травня 2019 голова МВС Арсен Аваков заявив, що до суду над Марківим в якості доказу надіслали фейкового листа.

Прокурор просив для Марківа 17 років в`язниці.

Фото: МВС

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY