detector.media
13.07.2019 11:11
МОН обрало освітнім омбудсменом учителя медіаграмотності Сергія Горбачова
МОН обрало освітнім омбудсменом учителя медіаграмотності Сергія Горбачова
Міністр освіти і науки Лілія Гриневич визначилася з кандидатурою на посаду освітнього омбудсмена – ним стане журналіст, редактор, учитель медіаграмотності та зарубіжної літератури й директор СШ № 148 ім. Івана Багряного м. Києва Сергій Горбачов.

Про це вона розповіла 12 липня під час спілкування з пресою, повідомляє пресслужба міністерства.

За словами голови відомства, визначальним фактором на користь Горбачова стало знання системи освіти на різних, зокрема управлінських, щаблях, а також «розуміння цінностей та суті розпочатих освітніх реформ». 

«Це надзвичайно важливо, й саме з огляду на це освітнім омбудсменом вже найближчим часом стане Сергій Горбачов. По-перше, він добре знає систему освіту зсередини, а також глибоко розуміє суть реформи Нова українська школа. Сергій Іванович єдиний з кандидатів має сформоване розуміння того, що таке педагогіка партнерства. І нам дуже важливо, щоб ця посада, і він має це зробити, щоб вона не перетворювалась на ще один каральний орган, який шукатиме винних, а ця посада має стати осередком довіри та цивілізованого вирішення конфліктів», - пояснила Лілія Гриневич.

Вона зазначила, що закон дозволяє міністру призначити на посаду освітнього омбудсмена будь-яку людину, яка відповідає необхідним критеріям. Проте було вирішено провести публічний відбір на конкурсних засадах. Спеціальна комісія при МОН рекомендувала трьох кандидатів на посаду: окрім Сергія Горбачова, це були Ірина Яковець – професійний юрист з досвідом роботи зі складними підлітками в межах системи пробації, а також Олеся Ващук - вона має досвід правозахисної діяльності.

Як розповіла пані Лілія, саме Сергій Горбачов показав себе як успішний менеджер, про нього високої думки громадські та міжнародні організації, які залучені в упровадження реформи. Також він має досвід успішної співпраці з Державною службою якості освіти, що повинна буде працювати в партнерстві з освітнім омбудсменом.

Після офіційного призначення Сергій Горбачов має запустити роботу нового органу, що передбачає багато бюрократії. Також він має знайти та відібрати собі офіс працівників з 15 осіб.

Ознайомитись з біографією та відеовізиткою першого освітнього омбудсмена можна за посиланнями.

Як відомо, інститут освітнього омбудсмена створюється для захисту прав здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. Освітній омбудсмен не може поєднувати свою роботу з іншою діяльністю, окрім творчої та викладацької, має бути громадянином України, що проживає на території держави не менше 5 років, повинен мати вищу освіту та відповідний досвід роботи, а також вільно володіти державною мовою.

Раніше ДМ писав про безкоштовний онлайн-курс «Медіаграмотність для освітян» на освітній платформі Prometheus. Його авторами стали докторка психологічних наук, завідувачка Лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Любов Найдьонова та журналіст, редактор, учитель медіаграмотності та зарубіжної літератури й директор СШ № 148 ім. Івана Багряного м. Києва Сергій Горбачов.

Фото: пресслужба Міністерства освіти і науки України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY