detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
12.07.2019 18:46
Держкіно не може силою не допустити показ фільму з Медведчуком і Путіним на «112 Україна», потрібна реакція правоохоронних органів – Іллєнко
Держкіно не може силою не допустити показ фільму з Медведчуком і Путіним на «112 Україна», потрібна реакція правоохоронних органів – Іллєнко
Державне агентство з питань кіно не має повноважень не допустити силою показ на телеканалі «112 Україна» фільму Олівера Стоуна «Нерозказана історія України», повідомив у коментарі «Детектору медіа» голова Деркжіно Пилип Іллєнко. На його думку, потрібна реакція правоохоронних органів і слід ставити питання переслідування цього каналу відповідно до законодавства, що стосується національної безпеки.

«Ми не маємо ніяких повноважень, наприклад, силою не допускати покази. Ми не є силовою структурою, ми не є правоохоронним органом. Ми просто декларуємо, що цей фільм не має прокатного посвідчення, і всі органи, які є контролюючими і правоохоронними, мають відповідно діяти», – сказав голова Держкіно.

Він нагадав, що телеканал «112 Україна» не отримував прокатного посвідчення на показ цього фільму і навіть не звертався за ним. «Згідно з чинним законодавством питання щодо видачі прокатного посвідчення діє за заявковим принципом. Тобто, якщо хтось звернувся за прокатним посвідченням, тоді ми розглядаємо питання – видавати чи не видавати. У даному випадку взагалі ніхто не звертався. Відповідно, ми й заборонити фільм самостійно не можемо. Ми забороняємо, розглядаючи звернення за прокатним посвідченням. Усе, що не має прокатного посвідчення, не може бути продемонстровано в будь-якому випадку», – сказав пан Іллєнко.

Він наголосив, що на всі фільми та серіали необхідно мати прокатне посвідчення. Демонстрація без такого посвідчення є грубим порушенням чинного законодавства. «Тим більше, якщо йдеться про фільм, який, очевидно, підпадає під визначення обмежуючих норм законів, які стосуються заборони пропаганди державних установ і посадових осіб Російської Федерації, а також, очевидно, ставить під сумнів питання суверенітету і територіальної цілісності України», – додав він.

Якщо канал усе-таки покаже фільм без прокатного посвідчення, за це передбачено штраф: «Офіційна процедура має бути така: це порушення має зафіксувати Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, бо вона займається моніторингом теле- і радіоефіру (Нацрада пообіцяла моніторити ефір і жорстко реагувати. – Ред.). І на підставі відповідного акту Нацради ми зможемо оштрафувати порушника. Але враховуючи політичну вагу для цього телеканалу демонстрації такого фільму, я думаю, що їх не зупинить штраф. Ну ок, вони його сплатять».

На думку пана Іллєнка, необхідно переслідувати телеканал відповідно до законодавства про нацбезпеку: «Я думаю, треба ставити питання їх переслідування відповідно до законодавства, яке стосується національної безпеки. Зокрема, кримінального законодавства, яке стосується нацбезпеки. Я говорю про канал, який, на мою думку, збирається вчинити злочин».

Зі слів голови Держкіно, всі гравці ринку раніше були «чемними»: якщо прокатне посвідчення було анульовано чи не видавалося, вони не демонстрували фільмів.

Нагадаємо, канал «112 Україна» планує 16 липня показати документальний фільм «Нерозказана історія України» Олівера Стоуна за участі Віктора Медведчука і Володимира Путіна. Державне агентство України з питань кіно не видавало прокатного посвідчення на цей фільм і не отримувало від каналу документів на його видачу. Перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін припустив, що юристи каналу «112 Україна» можуть розцінювати фільм «Нерозказана історія України» як телепрограму – телевізійну документалістику, для якої не потрібні прокатні посвідчення.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує моніторити показ фільму Олівера Стоуна «Нерозказана історія України» за участю Віктора Медведчука та Володимира Путіна в етері телеканалу «112 Україна» та інших каналів, призначати позапланову перевірку і жорстко реагувати.

У стрічці Олівер Стоун розповідає нібито історію України з 2003 року, називаючи війну з Росією громадянською війною, а Медведчука – «лідером опозиції». Росія в цьому фільмі не зображена як країна-агресор, режисер підтримує російську версію про події в Україні 2014 року. Фільм базується на розповіді Віктора Медведчука та його дружини, телеведучої Оксани Марченко й доповнюється міркуваннями президента РФ Володимира Путіна. Співрежисером стрічки є українець Ігор Лопатьонок.

Прем'єра стрічки відбулася 4 липня на італійському кінофестивалі в Таорміні, де були присутні Медведчук із дружиною. Канал «112 Україна» присвятив цій події окремі новинні сюжети 30 червня та 3 липня.

Нагадаємо, 2016 році Олівер Стоун презентував антимайданівський фільм «Україна у вогні», в якому стверджувалося, що Майдан організувало Центральне розвідувальне управління США. У 2017 році Олівер Стоун випустив серіал під назвою «Путін».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY