detector.media
12.07.2019 15:16
Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження ICTV та виданню Obozrevatel
Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження ICTV та виданню Obozrevatel
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла дружнє попередження телеканалу ICTV (через сюжет від 25 червня 2019 року про політичну партію «Голос») та інтернет-виданню Obozrevatel (за публікацію від 28 червня 2019 року «Свіжа соціологія: "Опозиційний блок" вже проходить в Раду»).

Про це йдеться в рішеннях комісії від 11 липня.

У рамках Незалежного моніторингу парламентських виборів в Україні, що здійснюється за  підтримки проектів Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» та «Зміцнення свободи слова, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет №6 програми новин «Факти» на ICTV від 25 червня 2019 року, а також – скаргу на публікацію «Свіжа соціологія: "Опозиційний блок" вже проходить в Раду», що була опублікована в інтернет-виданні Obozrevatel 28 червня 2019 року.

Комісія вважає, що в аналізованому сюжеті ICTV про партію «Голос» було допущено порушення статей 6 (стандарти повноти та об’єктивності інформації) та 10 (збалансованість представлених точок зору) Кодексу етики українського журналіста.

Зазначається, що в сюжеті йдеться про пропозиції партії «Голос» щодо внесення змін до Конституції, «щоб максимально оновити владу».

«У аналізованому сюжеті ведуча зазначає, що за словами Вакарчука, щоб змінити Україну потрібно змінити Раду, бо нині понад 90 % українців не довіряють старому парламенту, тож треба відправити депутатів на політичну пенсію і дати можливість молодим фахівцям будувати майбутнє України»». Святослав Вакарчук не може слугувати офіційним та автентичним джерелом інформації щодо наведеної статистичної інформації. Більше того, оприлюднення статистичної інформації має супроводжуватись даними про замовника та виконавця такого опитування та низкою інших даних, які дозволяють глядачу переконатись у достовірності та надійності його результатів. Проте, ні надійного джерела озвученої інформації, ні спроб перевірити достовірність вказаних даних у сюжеті не продемонстровано», – йдеться в повідомленні.

У КЖЕ також додали, що в сюжеті відсутній аналіз ефективності, реалістичності та можливих загроз щодо ініціатив партії «Голос», тому він «відображав лише позицію ініціаторів, що не сприяє збалансованій та об’єктивній оцінці таких пропозицій громадянами».

Крім того, Комісія з журналістської етики повідомила, що в публікації «Свіжа соціологія: "Опозиційний блок" вже проходить в Раду» інтернет-видання Obozrevatel було допущено порушення статей 7 (відокремлення та належне маркування політичної реклами) та 11 (не допускається вибіркове цитування соціологічних досліджень, яке призводить до викривлення змісту) Кодексу етики українського журналіста.

«У аналізованій публікації очевидно надається перевага у висвітленні на користь "Опозиційного блоку" перед іншими партіями, які також згадуються у дослідженні. Демонстрація логотипу партії, поєднана з повідомленням про те, що вона "вже проходить до Ради"  може також спонукати виборців голосувати за "Опозиційний блок" (агітація), оскільки, як твердить заголовок партія точно проходить в парламент», – наголосили в КЖЕ.

Згідно з повідомленням, у публікації представлені дані всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у червні 2019 року.

«Якщо оригінальна публікація на сайті дослідницької компанії має назву "До прохідного бар’єру наближаються декілька нових партій" і говорить про те, що "Опозиційний блок", "Радикальна партія О. Ляшка", "Українська стратегія" та " Сила і честь" можуть подолати прохідний бар’єр на дострокових парламентських виборах, то журналісти інтернет-видання Obozrevatel вдалися до спотворення змісту дослідження, вказавши у заголовку публікації, що Опозиційний блок "вже проходить в Раду". Такий висновок не відповідає результатам дослідження», – йдеться у висновку Комісії.  

Також у статті відсутня інформація про замовника, спосіб формування соціологічної вибірки та метод опитування.

Нагадаємо, 26 квітня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу ICTV дружнє попередження через сюжет від 8 лютого, який містить ознаки замовності на користь тодішнього кандидата в президенти Сергія Тарути.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY