detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
11.07.2019 20:20
Нацрада розподілила дві ФМ-частоти і сім місць у мультиплексі для місцевих телеканалів
Нацрада розподілила дві ФМ-частоти і сім місць у мультиплексі для місцевих телеканалів
11 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на п’ять вільних ФМ-частот і дев’ять вільних місць у мультиплексі МХ-5 у семи містах для місцевих телеканалів, оголошеного 15 березня.

У результаті конкурсу Нацрада розподілила дві ФМ-частоти і сім місць у МХ-5 у семи містах, оскільки на інші часоти не було претендентів.

Частота 103,1 МГц у Рахові Закарпатської області дісталася новій радіокомпанії «Радіо-Захід ФМ+» (ТОВ «Радіо-Захід ФМ +»), яка з 2018 року подавала заяви на прорахунок частот. Власники радіостанції – Олександр Лучков, Євгенія Чубирко та Вячеслав Шутко (керівник компанії). Двоє останніх є співвласниками мукачівського телеканалу «Перший кабельний». Євгенія Чубирко – дружина депутата Закарпатської облради Івана Чубирка, закарпатського представника руху «Український вибір» Віктора Медведчука та кандидата в народні депутати від «Опозиційної платформи – За життя». А канал «Перший кабельний», за даними Інституту масової інформації, піарить Віктора Медведчука та його політичну силу.

Частота 103,7 МГц у Хусті Закарпатської області дісталася ініційованому народним депутатом Миколою Княжицьким проекту «Гуцульське радіо» (ТОВ «Парбат»), яке на попередніх конкурсах Нацради вже виграло частоти в Міжгір’ї Закарпатської області та Червонограді Львівської області Власники компанії – помічник народного депутата Миколи Княжицького на громадських засадах Микола Пасько та Віталій Димченко (керівник компанії).

Обидві радіостанції претендували на обидві частоти. Представник «Радіо-Захід ФМ+» здивувався такому рішенню членів Нацради і сказав, що для його компанії кращою була б частота в Хусті, бо Хуст ближче до Мукачева, де працюватиме студія, тоді як для «Гуцульського радіо» логічним було б мовити саме в Рахові (як відомо, це місто входить до етнографічного регіону Гуцульщина). Заступниця голови Нацради Уляна Фещук відповіла, що переголосовувати не будуть, а радіостанції можуть подаватися на наступні конкурси.

Три частоти в Харківській області – у Гороховатці, Зачепилівці і Краснограді – залишилися в резерві Нацради, оскільки на них не знайшлося претендентів.

Полтавський телеканал «Останній бастіон» (ТОВ «Останній бастіон»), який подав заяви на сім вільних місць у семи містах, виграв чотири місця в тих містах, де він був єдиним претендентом: Кагарлик Київської області, Нижні Сірогози, Новотроїцьке та Генічеськ Херсонської області. Телеканал «Останній бастіон» у 2018 році виграв місця в МХ-5 у чотирьох населених пунктах Полтавської області – Іскрівка, Кобеляки, Красногорівка і Переліски, а в грудні 2018 року отримав супутникову ліцензію. Мовлення на супутнику канал іще не розпочав, але на підставі супутникової ліцензії вже уклав угоди з провайдерами і потрапив у кабельні мережі Полтави та Кременчука, розповів представник каналу Андрій Соломаха. Де-юре власник і директор ТОВ «Останній бастіон» — Віталій Собакарь, директор аграрного ПрАТ «Полтавське». Але канал у Нацраді разом з Андрієм Соломахою представляв голова громадської спілки «Останній бастіон» і головний редактор однойменних газети й інтернет-видання Геннадій Сікалов. За інформацією «Детектора медіа» з кількох джерел, до проекту «Останній бастіон» має стосунок телепродюсер Дмитро Носіков. Членів Нацради цікавило, чи не стане канал ще одним «112-м каналом» (тобто мережею регіональних каналів, об’єднаних у фактично загальнонаціональний канал), а також, чи не є порушенням мовлення в кабельних мережах без фактичного мовлення на супутнику. Представники каналу заперечили такі побоювання членів Нацради. Зрештою, члени Нацради підтримали «Останній бастіон» тільки в тих випадках, де він не мав конкурентів.

Херсонський телеканал «Херсон плюс» (ТОВ «Херсон плюс продакшн») отримав місця в МХ-5 у Василівці та Чаплинці Херсонської області, але програв конкурс за Херсон. Цей канал раніше володів ліцензією на цифрове мовлення в МХ-5 по всіх Херсонській області, але через спір із «Зеонбудом» щодо тарифної політики мовив тільки в Херсоні. У продовженні цифрової ліцензії у 2018 році Нацрада йому відмовила (канал невчасно подав документи). Мовник вирішив починати взаємовідносини з регулятором з новою юридичною особою та новими ліцензіями. Власники каналу – Володимир Косюк (директор компанії) та Ірина Мєзєнцева. Раніше юридичною особою каналу було ТОВ «ТРК “Херсон плюс”», у минулому його власниками були на той момент народна депутатка від Комуністичної партії Катерина Самойлик, Володимир Косюк та Андрій Череднюк (комерційний директор каналу). «Херсону плюс» не вистачило голосів членів Нацради для перемоги в Херсоні (троє членів утрималися – Фещук, Костинський та Онопрієнко). Уляна Фещук та Сергій Костинський посилалися на невиконання ліцензійних зобов’язань у минулому, але підтримали компанію у Василівці та Чаплинці. Володимир Костюк запевнив, що канал готовий мовити в Чаплинці, тому що південний напрямок дуже важливий. За його словами, йому двічі телефонував власник телеканалу «Правда тут» Іван Гришин щодо співпраці. «Не домовилися. А з Полтавою («Останній бастіон» з Полтави. – Ред.), мабуть, домовилися», – припустив він.

Місце в МХ-5 у Херсоні виграв херсонський телеканал Kratu (ТОВ «Реал-медіа»). Цей кабельний телеканал у 2017 році виграв аналогову частоту в Скадовську, у 2018 році – цифрові частоти в Генічеську та Чаплинці, де готується зараз до запуску мовлення. Канал належить віце-президенту концерну «Електромаш» В’ячеславу Горловському та його батькові Захару Горловському.

Без частот залишився один учасник конкурсу – запланований до запуску новий телеканал «Перший регіональний» (ТОВ «ТРК “Перший регіональний”»). Власниця й керівниця компанії – Елеонора Гуськова, яка працювала прес-секретаркою голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва. За її словами, ідея створення каналу виникла взимку, вже запущено його сайт. Але члени Нацради вирішили не віддавати перемогу новоствореній компанії.

Одного претендента – Телестудію «Кагарлик» – Нацрада не допустила до участі в конкурсі через несплату конкурсної гарантії. У резерві Нацради залишилися по одному вільному місці в МХ-5 у Нижніх Сірогозах і Новотроїцькому, оскільки на них не було подано заяв від претендентів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY