detector.media
11.07.2019 12:00
Аналітик Atlantic Council вважає, що проти Медведчука треба ввести санкції та заборонити йому мати бізнес в Україні
Аналітик Atlantic Council вважає, що проти Медведчука треба ввести санкції та заборонити йому мати бізнес в Україні
Аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд вважає, що проти Віктора Медведчука необхідно запровадити санкції, заборонити йому мати бізнес в Україні, заморозити його власність та відкрити проти нього справу.

Про це він повідомив в ефірі програми «Дороги к свободе» на «Радіо Свобода», коментуючи ситуацію довкола телеканалу ZIK.

«Ви добре пам'ятаєте, що в 2014 році Медведчук був серед чотирьох перших людей, яких санкціонували США через російську окупацію Криму. Треба взагалі заборонити йому мати будь-який бізнес в Україні, санкціонувати його, заморозити його власність, відкрити проти нього судову справу, раз людина так виступає проти країни», – наголосив Андерс Аслунд.

Шефредактор «Детектора медіа» Наталя Лігачова, своєю чергою, повідомила, що юрист «Детектора медіа» готує офіційну заяву до Служби безпеки України і в деякі інші органи.

«Вона навіть сама пише, що поки за українським законодавством досить складно знайти якісь підстави, це законодавство не передбачає настільки хорошою захисту для інформаційної національної безпеки країни, яка могла б вирішувати такі ситуації, як з Медведчуком», – уточнила вона.

Андерс Аслунд зазначив, що українській владі варто ініціювати відповідний закон. За його словами, «зрадник не повинен мати права володіти телевізійними каналами». Крім того, він додав, «коли в країні війна, не можна дозволяти ворогові виступати в себе на телебаченні».

«Ми знаємо, що Фірташ отримав дуже багато грошей від "Газпрому", ми не знаємо, які гроші у Медведчука, але абсолютно очевидно, що це гроші від Кремля. Треба перевірити, звідки гроші. Якщо це іноземні гроші, які показують нам пропаганду через телебачення, то цього не можна допускати», – підкреслив аналітик Atlantic Council.

Наталя Лігачова також наголосила на необхідності законодавчих змін, щоб фінансування медіа в Україні не йшло через РФ.

«Оптимальний шлях – це гроші, фінанси. Цим повинні займатися відповідні органи, і треба законодавчо змінювати ситуацію, щоб фінансування чого-небудь медійного в Україні не йшло через країну-агресора. На жаль, я дуже сумніваюся, що у нинішньої влади вистачить для цього політичної волі», – резюмувала вона.

Як писав «Детектор медіа», Президент Володимир Зеленський 10 липня заявив, що не дозволить Віктору Медведчуку монополізувати українське телебачення.

Нагадаємо, команда Адміністрації президента Володимира Зеленського розробляє пакет законопроектів щодо медіаіндустрії. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповів заступник глави Адміністрації президента Кирило Тимошенко.

Як писав «Детектор медіа», 14 червня стало відомо, що новим власником каналу ZIK став соратник Віктора Медведчука – Тарас Козак. Він об’єднав три свої інформаційні телеканали – «112 Україна», NewsOne і ZIK – у медіахолдинг «Новини», який очолив Олексій Семенов (колишній керівник телеканалів «112 Україна», NewsOne і Прямого каналу).

7 липня український телеканал NewsOne та російський державний канал «Россия 24» анонсували на 12 липня спільний телеміст під назвою «Надо поговорить». 

Українські політики закликали РНБО та Володимира Зеленськоговідреагувати на проведення телемосту каналами російським каналом та NewsOne. Президент України Володимир Зеленський розкритикував проведення телемосту «Надо поговорить», назвавши його піарходом перед виборами.

8 липня телеканал NewsOne скасував проведення анонсованого на 12 липня телемосту з російським каналом.  Увечері 8 липня РНБО дала доручення СБУ та Нацполіції через анонсований телеміст NewsOne з російським каналом, але деталі не розголошують через таємність.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY