detector.media
06.07.2019 11:53
Прокурор АР Крим вважає, що 15 липня Вишинський може вийти під заставу
Прокурор АР Крим вважає, що 15 липня Вишинський може вийти під заставу
Керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого звинувачують, зокрема, у держзраді, під час наступного судового засідання 15 липня може вийти з-під арешту під заставу.

Таку думку висловив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов у статті для DT.UA.

За його словами, це може відбутись через те, що Конституційний суд скасував норму, яка фактично зобов`язувала тримати під вартою підозрюваних у держзраді.

«У четвер один із районних судів м. Києва фактично дав можливість звільнити з-під варти особу, яка, фінансуючись російською стороною, готувала й розміщувала в мережі Інтернет матеріали антиукраїнського спрямування, що містили заклики до зміни меж території України. Аналогічні рішення потенційно можуть бути прийняті найближчим часом ще у трьох кримінальних провадженнях», - розповів Мамедов.

Прокурор вважає, що адвокати ймовірно клопотатимуть 15 липня про призначення Вишинському застави як альтернативи тримання під вартою.  Прокуратура АР Крим, у свою чергу, на засіданні буде обґрунтовувати ризики його втечі за кордон у разі виходу з СІЗО.

«Маючи прецеденти, ми всі розуміємо, до чого може призвести його вихід з-під варти, хто може заплатити за нього заставу - навіть на космічну суму - й допомогти втекти за кордон з метою подальшого уникнення відповідальності», - додав Мамедов.

Нагадаємо, СБУ та прокуратура Криму 15 травня 2018 року затримали в Києві керівника організації «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Йому повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109; ч. 2 ст. 110; ч. 1 ст. 111; ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161; ч. 1 ст. 263 КК України (державна зрада, розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади за попередньою змовою групою осіб, розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, придбання та зберіганні вогнепальної зброї).

16 травня 2018 Вишинського етапували до Херсону. а 17 травня заарештували на два місяці без права внесення застави. Згодом суд неодноразово продовжував термін арешту для нього.

Під час засідання Апеляційного суду в Херсоні 1 червня Вишинський заявив про відомову від українського громадянства. Проте у Державній міграційній службі зазначили, що самої лише заяви недостатньо для виходу з громадянства. Також вихід з громадянства не передбачено в разі, якщо особі повідомлено про підозру.

14 березня 2019 Вишинського перевели зі слідчого ізолятора Херсона до Києва, де розглядатиметься в суді його справа.

4 квітня суд розпочав розглядати по суті справу керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського.

27 травня 2019-го Верховний Суд визнав законним арешт Вишинського.

Фото: glavcom.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY