detector.media
06.07.2019 10:33
Офіс президента не став розглядати запит ГПУ щодо публічних заяв Юлії Мендель
Офіс президента не став розглядати запит ГПУ щодо публічних заяв Юлії Мендель
В Офісі президента вважають, що Генеральна прокуратура України не мала законних підстав вимагати спростування чи підтвердження публічних заяв прессекретарки глави держави.

Про це йдеться в повідомленні Офісу президента України на офіційному сайті.

«Порядок отримання документів закріплений у главі 15 КПК України "Тимчасовий доступ до речей і документів". При цьому стаття 159 КПК України встановлює, що такий тимчасовий доступ можливий виключно на підставі ухвали слідчого судді. У зв’язку з цим лист і запит, які надійшли до Офісу Президента, повернуто Генпрокуратурі без розгляду», - зазначили у відомстві.

В ОП додали, що підставою для спрямування запиту про витребування документів є розслідування слідчим кримінального провадження.

«Порядок розслідування кримінального провадження, згідно зі статтею 1 КПК України, визначається лише кримінальним процесуальним законодавством. Таким чином, для здійснення будь-яких дій (зокрема витребування документів) слідчий має керуватися конкретною нормою КПК України, а посилання на статтю 93 КПК України як законну підставу для збору доказів є помилковим», - заявили в Офісі президента.

Нагадаємо, 6 червня в прямому ефірі телеканалу «1+1» у ток-шоу «Право на владу» Юлія Мендель заявила, що начебто «трапляються випадки», коли українські військові на Донбасі, відповідаючи на провокації терористів, стріляють по цивільних об'єктах, внаслідок чого гинуть мирні жителі.

У ГПУ зазначили, що заяви Мендель про обстріл бійцями ВСУ житлових будинків можуть використовуватися Росією в інформаційній війні проти України.

1 липня Юлія Мендель приходила на допит у ГПУ, але відмовилася свідчити. У зв’язку з цим, 3 липня слідчим до Офісу президента України скеровано запит про надання інформації щодо спростовування чи підтвердження публічних висловлювань прессекретаря Президента України. ГПУ просила ОП надати інформацію, чи володіє прессекретарка доказами того, що Збройні сили України у 2014-2019 роках обстрілювали цивільну інфраструктуру та чи був її виступ у ток-шоу 6 червня офіційним виступом речниці голови держави.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY