detector.media
Борис Бахтєєв
05.07.2019 12:48
Суспільне мовлення, традиційні цінності й сексизм

Протягом уже тривалого часу на Першому каналі Українського радіо багаторазово лунає одна й та сама реклама: «Давно у вас негаразди у стосунках із дружиною? – Із тих пір, як я втратив свою чоловічу силу». В такий спосіб рекламують черговий чудодійний препарат для поліпшення потенції.

Реклама, звісно – вона й є реклама. Канал не несе відповідальності за її зміст. Вважали автори реклами, що змальовують щемливу аж до повної душощипальності картинку – то їхнє повне право. От тільки лунає ця реклама в ефірі Суспільного каналу. Й засвоюється аудиторією саме Суспільного радіоканалу – як типова, типологізована ситуація (бо в рекламі інших не буває). Засвоюються меседжі, що несе в собі реклама.

Й каналові – а тим паче Суспільному каналові – мало б бути небайдуже, які меседжі чують у його ефірі його слухачі.

Який же меседж несе в собі ця реклама? А от який: проблеми зі здоров’ям у чоловіка призводять до проблем у його стосунках із дружиною, й це – цілком нормально, цілком природно. Нічого, окрім «чоловічої сили», чоловіка з дружиною більше не поєднує, ніяких інших спільних цінностей вони не мають і мати не можуть. Основа стосунків у шлюбі – це та сама «чоловіча сила»; чоловік та жінка одне для одного – сексуальні агрегати, що задовольняють взаємні фізіологічні потреби; оця утилітарна мета й є єдиною метою існування шлюбу, а тільки-но з цією магічною «силою» щось негаразд – і все, шлюбу край. Пошкодився секс-агрегат – то й викинути його до бісової матері, ото й увесь шлюб.

Така от ідилія. Така от взірцево-ідеальна сім’я. Про те, щоби дружина непокоїлася про чоловіка, підтримувала його, допомагала подолати проблеми зі здоров’ям – про це в цій ідилії й мови немає. А кохання, любов, душевна близькість, взаємна прив’язаність і взаємна підтримка – ні, все це геть зайве.     

Традиційна патріархальна сім’я, до речі, саме такою й була: чоловік виконував чоловічу роботу, жінка – жіночу, а поєднувала їх лише постіль. Тож, виходить, ретранслюючи таку рекламу, Суспільне радіо пропагує традиційні сімейні цінності, не як тобі небудь! От тільки всіх століть і всіх епох до казок і легенд чомусь потрапляли зовсім інші стосунки між подружжям.

І не лише традиційні цінності пропагує цією рекламою Перший канал Українського радіо. Бо коли чоловік та жінка ставляться одне до одного як лише до сексуальних об’єктів – що це, як не сексизм?

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY