detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
04.07.2019 18:37
Нацрада оголошує конкурс на місцеві мультиплекси в Харкові, Чернівцях, Запоріжжі та двох областях
Нацрада оголошує конкурс на місцеві мультиплекси в Харкові, Чернівцях, Запоріжжі та двох областях
4 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на місцеве цифрове мовлення (локальні цифрові мультиплекси) в 11 населених пунктах у п’яти областях.

На конкурс буде виставлено 11 частот у Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Харківській і Чернівецькій областях для 35 місцевих телеканалів:

Конкурсні вимоги до програмної концепції передбачають розміщення соціально важливих та інформаційних програм місцевої тематики. Оголошення про конкурс буде опубліковано в газеті «Голос України».

Нацрада ще минулого року замовила в УДЦР прорахунок частот для місцевого цифрового мовлення в 47 населених пунктах і отримала перші 11 погоджених частот, які виставляє на конкурс, розповів «Детектору медіа» відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко. За його словами, операторами телекомунікацій будуть або один з мовників, або Концерн РРТ, «Зеонбуд» не має стосунку до цих локальних мультиплексів.

Про наміри Нацради оголосити конкурс на місцеві мультиплекси в п’яти областях говорив 30 травня на «Телерадіоярмарку» член Нацради Олег Черниш.

Нагадаємо, що десятки місцевих мовників досі не мають цифрових ліцензій, тому Кабмін пішов назустріч пропозиціям Незалежної асоціації телерадіомовників і Нацради та продовжив до кінця 2019 року аналогове мовлення місцевих телеканалів, які не мовлять у цифровому ефірі. За цей час Нацрада має знайти можливості забезпечити телекомпанії цифровими ліцензіями. Одна з таких можливостей – ліцензування так званих локальних мультиплексів.

Нагадаємо, повний комплект обладнання для локального мультиплексу коштує приблизно 10–15 тисяч доларів. Першим локальний мультиплекс був запущений в Одеській області на базі Концерну РРТ. Ще у 2017 році Нацрада замовила УДЦР багатоканальної цифрової мережі стандарту DVB-T, зокрема 22 частот малої потужності (0,003 до 1 кВт) в населених пунктах Одеської області. Згодом вони були виставлені на конкурс, у якому перемогли шість одеських мовників, а також «ПлюсПлюс» (група «1+1») та дочірня компанія Прямого каналу. Згодом регулятор провів ще один етап конкурсу, й місця у мультиплексі поділили ще три канали.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY